Cum și când vorbim cu copiii despre bani de buzunar, recompense, cadouri, aniversări, vacanțe, economii, donații, haine extravagante, telefon mobil? Discuțiile timpurii pe teme financiare îi ajută pe copii să fie mai chibzuiți cu banii, mai răbdători, mai realiști?
✏️Despre autor:
Ron Lieber este jurnalist american, scrie o rubrică despre bani și finanțe în The New York Time și este autor bestseller. Vorbește frecvent în școli și grupuri comunitare despre creșterea și educarea copiilor, despre bani și valori.
?Dincolo de carte:
Cartea ”Opusul lui răsfățat” este un manifest despre a sparge tabuurile în discuțiile despre bani cu copiii și își dorește să îi ajute pe copii să facă alegeri mai bune, să își dezvolte obiceiuri sănătoase financiar și să aibă suportul necesar pentru a crește adulți responabili, cu valori financiare foarte bune.
Ar putea fi ușor etichetată ca o carte de educație financiară, dar este mai mult decât atât.
Vei afla o mulțime de informații interesante despre modul în care gândesc și acționează copiii, furnizate de psihologi și sociologi reputați.
?Citate din carte care mi-au plăcut:
- ”Părinții din clasa mijlocie și cea muncitoare se luptă adesea cu greutățile practice de a trăi de la un salariu la altul, încercând în același timp să le ofere copiilor cât mai multă diversitate și distracție.Dar și aici intră în joc emoțiile atunci când copiii pun întrebări despre motivul pentru care familia lor nu are mai mulți bani, iar pentru părinți intrebările sună ca niște acuzații.”
- ”Câțiva dintre copiii noștri sunt deja aranjați pe viață din punct de vedere financiar, dar majoritatea habar nu au câți bani vor avea atunci când vor fi mari. Situația lor financiară este instabilă, dar valorile financiare nu ar trebui să fie.”
- ”Dar curiozitatea nu este decât un alt cuvânt pentru încercările lor din răsputeri de a înțelege cum funcționează lumea și cum iau adulții deciziile. Dacă vă supărați și deveniți defensivi din această cauză, copiii nu vor deveni mai inteligenți. Și deși răspunsurile noastre s-ar putea să nu fie mereu satisfăcătoare, ar trebuie să încercăm să oferim în orice caz, unul.”
- ”O parte esențială a unei bune administrări a banilor este să îți dai seama cum să amâni satisfacția, dar societatea conspiră acum împotriva așteptării într-un mod diferit față de cum o făcea când eram noi copii.”
- ” Este util de asemenea să îi punem pe copii să își facă o listă de nevoi și dorințe la începutul procesului de distribuie al banilor de buzunar, doar pentru a vedea ce idei au. O dată ce înțeleg conceptul, fiți pregătiți să deschidă subiectul în momente neașteptate. ”
- ”Dacă părinții nu sunt plătiți pentru munca regulată pe care o fac prin casă, copiii de ce ar fi? Toată lumea face treburi casnice pentru a întreține casa. Nu e rău ca cei mici să învețe o etică adecvată a muncii, dar părinții le-o pot ilustra plătindu-i pentru sarcini mai mari, ocazionale, pentru care ar angaja pe altcineva.”
- ”Vrem să aplicam orice tactici posibile pentru a ne feri copiii de la a deveni materialiști, așa că haideți să îi spunem pe nume unui baubau evident: copiii care se uită la multe reclame televizate sunt clar mai vulnerabili. Da, asimilează tot felul de mesaje comerciale în fiecare zi, fie că vrem sau nu.”
- ”La fel ca în cazul multor conversații importante despre bani, poate fi greu să găsiți momentul potrivit pentru a introduce subiectul donațiilor. Copiii se vor hotărî totuși singuri asupra momentului și adesea va fi atunci când ceva neclar sau îngrijorător se află chiar în fața ochilor lor. ”
- ”O mulțime de copii nu vor ști niciodată ce înseamnă să ai nevoie cu adevărat să muncești. Părinții nu pot explica cum este, chiar dacă ei a trebuit să o facă. Și totuși, acești copii care trebuie să muncească sau care nu au prea mulți bani se află printre noi, daca nu în școlile din comunitatea noastră, atunci la majoritatea facultăților pe care le vor frecventa într-o zi copiii noștri.”
?Idei principale:
- Ideea că prea multe discuții despre bani vor face copiii să devină lacomi după ei este greșită. Să nu vorbești despre bani are multe repercursiuni negative.
- Copiii sunt curioși și vor căuta informații peste tot despre lucrurile care fac parte din viața lor. Banii fac parte din viața noastră. Vorbește tu cu ei despre bani, este mai bine decât să primească informații eronate din alte părți.
- ”Nu avem bani”, ”Nu ne permitem” sunt minciuni care rup încrederea părinte/copil. Explicațiile sincere sunt un act de învățare și de protecție.
- Pentru orice întrebare are un copil, mai ales una incomodă, află de ce întreabă asta. Este un mod bun de a începe o discuție sănătoasă și conștientă despre orice, inclusiv despre bani.
- Banii de buzunar nu ar trebui să aibă legătură cu munca, ar trebui să fie de sine stătători, nu un salariu. Să fie un instrument de învățare.
- Atunci când un copil știe să numere, începe să întrebe de unde vin banii și cât costă lucrurile. Atunci este momentul potrivit de a începe să faci un buget pentru banii de buzunar.
- O idee interesantă de a împărți banii de buzunar este: o parte pentru cheltuieli imediate, o parte pentru donații, pentru cei care au nevoie de ei mai mult decât noi, o parte de păstrat pentru atunci când avem nevoie sau ne dorim ceva mai târziu.
- Folosim conturile bancare atunci când economiile cresc, dar între 8 – 13 ani este bine să așteptăm. Un extras de cont nu stârnește atât de multe emoții ca un borcan plin cu bani.
- Înțelegerea diferențelor dintre nevoi și dorințe este crucială. Și este diferită de la o familie la alta. Dialogul sincer între părinți și copii este important, la fel și întocmirea unei liste cu lucruri interzise.
- Este o bucurie să cheltuim bani pe obiecte și experiențe care ne aduc fericire și copiii ar trebui încurajați să facă acest lucru. Copiii nu ar trebui privați de această fericire. Ei au nevoie de echilibru și să înțeleagă conceptul de ”cumpătare”.
- Familiile cheltuiesc foarte mult pentru sporturile copiilor și pentru activitățile extrascolare. Cu cât se cheltuie mai mult, cu atât presiunea negativă asupra copiilor este mai mare.
- Cu cât părinții donează mai mult și fac mai mult voluntariat, cu atât mai mult copiii vor fi mai interesați de aceste activități. Nu ajută dacă faceți și nu vorbiți despre ele, ca orice altceva pozitiv am face cu banii și nu vorbim despre asta în familie. Trebuie să vorbim constant cu copiii despre donații și voluntariat.
- Să ajute animalele este ușor de făcut și de înțeles pentru copii. O provocare este să ajute ceilalți oameni și să înțeleagă această acțiune. Donațiile fără beneficii în schimb făcute pentru oameni pe care nu îi cunosc sunt un exercițiu excelent de a folosi o parte din proprii bani.
- Copiilor le place să muncească și se bucură când câștigă bani. Părinții ar trebui să încurajeze acest comportament pentru a vedea cât de departe îi duce această hărnicie înăscută. Putem începe cu munca de acasă sau reciclarea pentru bani. Nu este ușor să îi determinăm pe cei mici să facă aceste lucruri, este nevoie de multe încercări.
- Să nu le ținem predici copiiilor noștri despre cât de privilejiați sunt, despre ce au ei și alții nu au. Este important să știe acest lucru prin alte fapte sau vorbe. O variantă bună ar fi să frecvente o școală cu elevi din familii cu venituri diferite. Astfel, copilul își dă seama că ”a fi fericit” are mai multe definiții. Și, poate, va considera distractiv și interesant să intri într-o lume diferită de a ta.
- Chiar dacă îți permiți să mergi în vacanțe cu cazare la hotel de 5*, nu o face (des). Experiența unei vacanțe low-buget poate fi un lux mai mare pentru amintirile și experiențele unui copil.
- Copiii nu se nasc cu autocontrol, astfel ei trebuie obișnuiți cu limite. Acest lucru poate însemna pentru părinți să își restabilească prioritățile, să existe limite și pentru ei. Compromisul poate fi cheia unei bune comunicări în familie, nu numai când vine vorba de bani, ci și în general.
?De ce o recomand:
Cartea lui Ron Lieber consider că este o lectură obligatorie pentru toți părinții care vor să crească copii cumpătați, generoși și educați financiar.
Vei găsi în carte multe exemple concrete care te vor ajuta în relatia cu copilul tău și studii recente relevante.
Te sfătuiesc să citești cartea de 2 ori. O dată pentru tine, o dată pentru copiii tăi. După ce o citești pentru tine, vei afla dacă și tu ai multe de făcut și de îmbunătățit în relația cu banii tăi.
După ce o vei citi pentru copilul tău, începe să aplici tacticile și sfaturile practice de acolo. S-ar putea să te surprindă!
?Unde o găsești:
Cea mai bună variantă este pe Libris și poți folosi acest link de mai jos (voi primi și eu un mic procent dacă vei face achiziția):
Libris – vezi detalii carte
Dacă ți-a plăcut recenzia, poți trimite linkul către persoanelor care are putea fi interesante de carte.
Succes la bani!