Cea de-a XIII-a a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară George Grigoriu este găzduită de teatrul Maria Filotti din Brăila, o sală mult mai generoasă pentru astfel de evenimente decât sala sportului unde a fost organizat anul trecut. Evenimentul rămâne fidel colaboratorilor săi, prezentatorul Octavian Ursulescu, cu siguranță, printre puținii prezentatori, cunoscători de muzică românească din toate timpurile. Orchestra condusă de Ionel Tudor, ca de obicei, la înălțime, distinsă de revista Actualitatea Muzicală cu un valoros premiu. Instrumentiștii coordonați de celebrul compozitor și orchstrator au primit diplomele premiului cuvenit chiar pe scena brăileană de la Octavian Ursulescu, cel care se ocupă de amintita revistă.
Înainte de concursul propriu-zis, concurenții au defilat pe scenă, cei prezenți în sala teatrului sau prin transmisune directă la NeptunTV au putut să-i cunoscă. Prima seară a adus interpretări diferite ale piesei „Amurgul” de la George Grigoriu, compozitorul în memoria căruia se organizează evenimentul. O piesă mai puțin cunoscută dintre cele scrise de celebrul compozitor de muzică ușoară a fost cântată de Flavia Zoe, respectiv „Așteptare”. De altfel, Octavian Ursulescu a spus pe scenă că se simte anul acesta că tinerii interpreți prezenți în concurs au căutat ceva mai mult pentru a surprinde cu piese mai puțin interpretate.
Totuși, am fost avertizați din debutul serii întâi că pe parcursul celor trei zile de festival. vom cam învăța melodia amintită. Revin la Flavia Zoe, prima concurentă care s-a detașat și datorită manierei jazzistice de interpretare. În plus, tânăra a ales să-și cânte a doua piesă, compoziție proprie, acompaniindu-se, singură, la instrumentul ei, pianul.
Au mai cântat în prima zi Diana Ștefănescu, cunoscută din festivaluri (anul trecut, mai puțin prezentă, dar motivat, căci a avut de susținut examenele de bacalaureat și de admitere la facultate!) cu piesa „Amurgul” și o melodie de la Laura Stoica „Hei,, hai vino!”. A urmat maltezul Kurt Cassar cu piesa „Eternitate” și o piesă din repertoriul propriu. Italianca Anna Grotta a făcut uz de glasul puternic, interpretând, pentru a doua oară, în prima seară de concurs „Amurgul” și, de asemeni, o piesă din propriul repertoriul.
O altă concurentă care a încercat să convingă juriul condus de compozitorul Marius Țeicu cu o piesă dintre cele compuse de George Grigoriu este Ioana Gherghina din București. Aceasta a ales să participe cu piesa „Nesfârșitul dragostei”, iar a doua piesă intepretată de aceasta a fost „Tudore” compusă de Al. Wilmany și lansată de Mihaela Mihai. Ioana Gherghina este, însă, cunoscută pentru interpretarea acestei melodii din repertoriul Mihaelei Mihai. La ultimele festivaluri la care a participat această melodie a fost printre cele cântate. De altfel, o cântă cu stăpânire și multă emoție.
Bianca Udroiu a ales și ea o melodie sensibilă puțin interpretată la festival, compusă de George Grigoriu, respectiv „Iubirea mea de o viață”, ceea ce l-a făcut pe Ursulescu să repete că tinerii interpreți au început să caute mai mult printre melodiile compozitorului omagiat la Brăila și că se caută, în mod special, cele sensibile. Tânăra se pregătește muzical cu sora lui Marcel Pavel, la Câmpulung Muscel, profesoara Gina Pavel. A urmat botoșăneanca Codruța Barariu cu o melodie lansată de Mihaela Runceanu, pe muzica lui Al. Wilmany, „De-ar fi să vii”. Studentă la facultatea de Sociologie, Codruța a ales din repertoriul lui George Grigoriu o piesă lansată de Marina Florea, respectiv „Nu se poate trăi fără dragoste”. Din Federația Rusă Tatarstan a venit tânăra Almira Akhmetgareeva, de o frumusețe aparte, care a cântat o piesă din repertoriul tătar, după care celebra piesă, foarte mult cântată în anii din urmă, mai ales, „Speranțe vis, speranțe flori”.
Printre puținele voci masculine prezente în prima seară s-a regăsit și Robert Feraru cu o piesă din repertoriul lui George Grigoriu, lansată de Constantin Drăghici, respectiv „Ia te uită ce mai fete”. Acestui concurent i-a urmat Anastasia Frolova din Ucraina, o altă prezență foarte frumoasă. Seara s-a încheiat cu a 11-a interpretă Rosella Zitiello, o prezență foarte sigură pe scenă. O voce matură care stăpânește perfect scena, care știe să se joace cu ea, o voce-forță, cu atitudine și ritm în sânge. A cântat într-o interpretare foarte specială piesa „Speranțe vis, speranțe flori” de la George Grigoriu, dar și o melodie din propriul repertoriu.
Seara de concurs s-a încheiat cu recitalul lui Gabriel Cotabiță care a transformat sala într-o pepinieră de…șlagăre.