Problema de probabilități la care chiar și matematicienii se înșală

  • Postat în Profesional
  • la 28-04-2022 08:16
  • 350 vizualizări
Problema de probabilități la care chiar și matematicienii se înșală
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ghidul tau in educatie financiara

Atunci când avem de luat o decizie în viață, ne bazăm pe probabilități. Alegem varianta despre care credem că are cele mai multe șanse să ne avantajeze. Calculul probabilităților este parte integrantă din viața noastră, fie că ne dăm seama, fie că nu.

Cu cât avem mai multe cunoștințe din acest domeniu, cu atât este mai bine. Tu cât de bine te pricepi? Te provoc să rezolvi o problemă care îi pune în dificultate chiar și pe profesorii de matematică.

Să spunem că ai în față trei uși perfect identice. În spatele uneia dintre ele este un seif cu bani, iar în spatele celorlalte se află câte o cutie de carton goală. Ești pus să alegi ușa care ascunde seiful. În acel moment, pentru fiecare variantă există o probabilitate de 33,3% să fie câștigătoare. Să spunem că alegi prima ușă.

Cineva vine și deschide o ușă. Vezi că în spatele ei este una dintre cutiile de carton. Ești întrebat, apoi, dacă vrei să îți schimbi opțiunea. Te vei răzgândi și vei spune că seiful se află în spatele celei de-a doua uși? Dacă ești un om care are încredere în alegerile făcute, cel mai probabil vei considera că este bine să îți menții opinia, pentru că, rămânând numai două uși, acum ar fi 50% șanse de câștig.

Ei bine, raționamentul este greșit. Dacă îți schimbi opțiunea, ai 66,6% șanse să descoperi seiful. Dacă rămâi cu prima alege, probabilitatea de câștig este de numai 33,3%. Nu te grăbi să spui că nu am dreptate. Îți voi demonstra că așa este. Vorbim despre o știință exactă, nu de Frank Casino Free Spins la sloturi, unde totul ține exclusiv de noroc.

Să o luăm metodic. Așadar, am spus că sunt trei uși. Avem trei scenarii posibile: 1 – seiful să fie în spatele ușii cu numărul unu; 2 – seiful să fie în spatele ușii cu numărul doi; 3 – seiful să fie în spatele ușii cu numărul trei.

Tu spui că este în spatele primei uși și câștigi în primul scenariu. În scenariul cu numărul 2, dacă este deschisă a treia ușă, tu câștigi numai dacă îți schimbi opțiunea. De asemenea, în scenariul cu numărul 3, dacă este deschisă a două ușă, tu câștigi numai dacă îți schimbi opțiunea. Așadar, într-un scenariu câștigi dacă rămâi la alegerea inițială, iar în două ai succes de cauză numai dacă te răzgândești. Cu alte cuvinte, sunt 66% șanse de câștig dacă faci o altă alegere, nu 50%, cu s-ar gândi oricine.

Această problemă de probabilități se numește „Problema Monty Hall”. Mai este cunoscută și sub numele de ”Paradoxul lui Monty Hall”, după numele prezentatorului emisiunii de televiziune „Let’s Make a Deal”, care a prezentat-o publicului larg, după ce a descoperit-o în jurnalul științific „American Statistician”. Hall a vrut să demonstreze cu cei mai mulți oamenii evaluează greșit probabilitățile de succes, ceea ce a și reușit.

În concluzie, nu tot ce pare evident este foarte simplu. Analizează bine orice decizie pe care o iei, abordând metodic fiecare scenariu posibil.