
Nicolae Ciucă (fost preşedinte PNL), în vizită la Neamţ, în perioada în care banii primiţi din subvenţie de la buget erau făcuţi praf şi pulbere…
<Datele raportate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) după primele trei săptămâni și consultate de Snoop.ro arată că peste 57 de milioane de lei au fost transferate din contul PSD în cel al Alianței România Înainte. Alianța a fost constituită special pentru a susține campania prezidențială a lui Crin Antonescu.
Comparativ, PNL și UDMR au contribuit fiecare cu doar două, respectiv 2,4 milioane de lei pentru România Înainte. „Doar înainte”, cum a spus Crin Antonescu la prima dezbatere, cea de luni seară, de la Digi 24>, spun autorii unui articol din snoop.ro.
Și la capitolul cheltuieli, tot PSD pare că este principalul jucător din campania lui Crin Antonescu.
Datele oficiale ascund însă o mutare surprinzătoare a PNL, o decizie luată pentru prima dată în istoria partidului: liberalii au fost direcționați în campania electorală să împrumute un alt partid.
Membrii PNL au ajuns să acorde împrumuturi în nume personal PSD, au dezvăluit pentru Snoop mai mulți liberali. Datorită sensibilității subiectului, liberalii au solicitat anonimatul. Mișcarea a fost negociată în Coaliție înainte de începerea campaniei electorale și se bazează pe faptul că există o Alianță oficială cu PSD și UDMR.
Rețeta a fost următoarea: membrii PNL care au dorit să acorde împrumuturi în campania prezidențială au fost direcționați către un notar și au încheiat un contract de împrumut cu PSD, nu cu PNL, partidul din care fac parte. Social-democrații au adunat banii într-un cont și i-au transferat ulterior către contul candidatului Alianței, Crin Antonescu. Din același cont se fac cheltuielile de campanie.
Virgil Guran conduce organizația PNL Dâmbovița și se află în conducerea centrală a partidului. Este printre liderii PNL care au împrumutat PSD cu 250.000 de lei, bani care sunt dedicați campaniei lui Crin Antonescu.
„Este o hotărâre pe care am luat-o în Coaliție. Este o problemă perfect legală și chiar vreau să știe lumea că noi nu facem aranjamente de culise, cum au făcut alți candidați cu oameni de afaceri. Este totul conform legii, prin notariat. Voi recupera suma de la PSD când autoritățile rambursează banii. Am încheiat contractul cu PSD. Nu este niciun secret, eu vreau să-l sprijin pe Crin Antonescu”, a declarat Virgil Guran pentru Snoop.
Mai mulți lideri PNL au descris pentru Snoop.ro ce stă în spatele acestei decizii inedite: frica de creditori din cauza datoriilor partidului.
„De ce să ne facem că nu înțelegem despre ce este vorba? Am ajuns să împrumutăm PSD și să nu folosim contul PNL din cauza datoriilor pe care noi, Partidul Liberal, le avem. Există o teamă că poate apărea o poprire pe contul PNL, există deja filiale care au conturile poprite din cauza datoriilor. A existat și problema de la europarlamentare când partidul a pierdut un milion de euro din cauza împrumuturilor. A fost ales contul PSD pentru siguranță”, a explicat situația pentru Snoop.ro un vechi liberal.
PNL a avut probleme după alegerile europarlamentare din cauza împrumuturilor multiple acordate colegilor de către Rareș Bogdan.
Snoop a prezentat într-un articol din luna februarie intitulat „Au amanetat PNL” faptul că partidul are datorii de peste 170 de milioane de lei.
Firma AMMA Print, condusă de Mihail Volintiru, are de recuperat după campaniile din 2020 și 2024 aproape 130 de milioane de lei. Fostul secretar general al PNL, Lucian Bode, s-a angajat ca partidul să plătească o rată lunară de 2.5 milioane de lei lunar pentru stingerea datoriei.
După ce a fost înlocuit din funcție, în ianuarie 2025, PNL nu a reușit să achite rata stabilită. În loc de 2.5 milioane de lei lunar, AMMA Print a primit doar 750.000 de lei. Din cauza faptului că nu există un acord privind eșalonarea datoriilor, penalitățile și dobânzile majorează în aceste luni datoria PNL.
Pe lângă datoriile la AMMA Print, liberalii au de plătit RAAPPS până în noiembrie 2026 și o rată de 1,3–1,4 milioane de lei pentru sediile cumpărate.
Cele două rate ar depăși subvenția lunară încasată de PNL și ar bloca funcționarea partidului pentru următorii trei ani.
Liderii PNL se tem că până la rambursarea împrumuturilor de la buget, un termen de până la 90 de zile după finalizarea alegerilor, contul central al partidului putea fi supus „unui asalt din partea creditorilor”.
Un raport de control al Autorității Electorale Permanente arată că partidul trebuie să returneze 17 milioane de lei după campania prezidențială din 2024. PNL a folosit în campania lui Nicolae Ciucă bani din subvenție, dar ulterior i s-a restituit integral sumele cheltuite. Controlul AEP arată că nu avea dreptul să încaseze și banii utilizați din subvenție, ci doar cei care au provenit din finanțare privată.
Raportul este ținut la sertar de mai bine de două luni de conducerea AEP. Dacă documentul ar primi toate semnăturile, PNL ar trebuie să returneze în termen de 30 de zile 17 milioane de lei, bani pe care nu îi are în cont.
Liderii PNL susțin că partidul se află într-o situație delicată din punct de vedere financiar, iar problema trebuie rezolvată de o conducere aleasă statutar, nu de una interimară.
„Ilie Bolojan a stat doar două luni în fruntea partidului, perioadă în care s-a format Guvernul și s-a votat bugetul. Nu a avut timp să rezolve problemele financiare ale partidului, nici măcar să negocieze. A comandat un audit financiar pentru a găsi răspunsul la situația dezastruoasă. Vasile Blaga ne-a transmis că auditul financiar nu va fi prezentat până nu se termină alegerile, dar că într-adevăr sunt mari probleme”, a detaliat un lider PNL sub protecția anonimatului.
Articolul integral din Snoop, AICI.
V.N.