Preambul: situația de la Sectorul I este de o simplitate dezarmantă, cauzată de factori legislativi și organizatorici, care pot determina cu mare ușurință modificarea „din pix” a rezultatelor. Mărturisesc cu spășire că după un timp îndelungat (trei minute de gândire) am găsit în sublimul meu cap, prea – minunata rețetă, posibil de realizat chiar și de către cei mai puțin inteligenți oameni.
Cauze Probabile
Prima cauză [a unor posibile fraude]: forma Proceselor Verbale din secțiile de votare. Acesta constau în două sau patru coli de hârtie format A4, care sunt tipărite și completate manual de către președintele secției de votare. Pe prima pagină se consemnează prezența la vot, cine și pe ce tip de listă a votat, câte buletine de vot au fost utilizate câte anulate etc. Pe paginile a doua și a treia pagină sunt înscriși candidații și partidele, în ordinea de pe buletinul de vot. Pe ultima pagină sunt semnăturile președintelui, a locțiitorului și a observatorilor. Procesele verbale sunt tipărite pe coli A4 pe față și verso sau doar pe o parte.
Pagina 1 și 2 din Procesul Verbal
A treia pagină din Procesul Verbal
A patra și ultima pagină a Procesului Verbal, unde se regăsesc și semnăturile Comisiei Electorale din secțiile de votare
A doua cauză[…]: transportul documentelor de la secțiile de votare spre biroul electoral se realizează cu autoturisme, altele decât cele ale Poliției sau Jandarmeriei, dar polițiștii sau jandarmii au obligația să însoțească transportul din autospeciala instituției sau cu autoturismul personal (???!!!).
A treia cauză […]: Introducerea datelor de către operatori, cu ajutorul tabletelor, atât sub formă de fotografie digitală cât și de document completat manual de către operator.
A patra cauză […]: toți membri comisiilor din secții pot comunica în exterior date referitoare la prezența la vot (factor foarte important, după cum se va vedea mai jos)
Scenariul Perfect de fraudare, fără a se putea lua măsuri ulterioare:
- Comunicarea prezenței la vot în exterior, imediat după închiderea urnelor
- Detașarea în timpul transportului a primelor două pagini din procesele verbale (pagina cu semnături este abia pagina a patra) și înlocuirea acestor pagini cu copii scanate și modificate după preferințe
- Modificarea datelor introduse manual de operatori, la Birourile Electorale de circumscripții, sau ”pe traseu”, în camera serverelor, unde lucrează niște băieți ”cu ochi albaștri”, respectiv editarea fotografiilor transmise de operatori, de către aceleași persoane, operațiune pe care o poate face și un copil de clasa a treia pe tableta sa!
- Condiția reușitei este să existe o coordonare și o comunicare (posibilă, după cum spuneam) între persoane aflate în secțiile de votare și cele din Birourile Electorale de circumscripții. La sacii cu buletinele de vot nu va umbla nimeni, pentru că, oricum, voturile nu contează! O altă condiție este ca observatorii din partea partidelor să nu verifice ulterior cifrele din procesele verbale, după publicarea acestora pe site-ul AEP!
Măsuri și soluții pe care le propun eu:
- Procesele Verbale trebuie semnate PE FIECARE PAGINĂ de către toți membrii comisiilor
- Sigilarea tuturor proceselor verbale, separat pentru fiecare categorie de voturi pentru care au fost întocmite, apoi sigilate împreună în plicuri speciale, toate sigiliile trebuie să poarte semnătura tuturor membrilor comisiilor din secțiile de votare
- Transmiterea datelor va fi făcută de către operatori, doar după încheierea numărării voturilor și întocmirea proceselor verbale și sub supravegherea tuturor membrilor comisiilor din secțiile de votare, fiind necesar semnarea unui proces verbal prin care membrii comisiilor din secțiile de votare atestă corectitudinea datelor transmise
- Transportul documentelor va fi realizat doar cu autoturisme aparținând Ministerului Afacerilor Interne și predate la Birourile Electorale de către președinții și locțiitorii secțiilor de votare, alături de minim trei reprezentanți aleși prin tragere la sorți dintre membrii comisiilor din secțiile de votare.
Știu că par nebun și realitatea nu e departe de această prezumție, dar, hai să fim serioși”, dacă se poate încălca legea fundamentală a unui stat, de către un demnitar și acest demnitar rămâne în continuare în funcție, ce îi împiedică pe unii să fraudeze niște amărâte de alegeri locale?…