Moto: Şi nu puteai să-mi spui asta săptămâna
trecută?
Nu puteai să întrebi săptămâna
trecută?
Sirop şi pastă de vişine (cireşe, cireşe amare).
Se culeg aleg spală bla-bla şi se pun - cu sâmbure cu tot - la
fiert în apă cât să acopere cu încă jumătate cantitatea de fructe.
Se fierb la foc iute 20 de minute, apoi se lasă să se răcorească
parţial color şi se uşor zdrobesc fructele. Se strecoară lichidul,
se pune la fiert cu zahăr (1-1,5 kg de zahăr per litrul de lichid,
după gust şi deprindere), se fierbe 10 minute la foc mare, timp în
care prestăm câte un dans tematic - că sar bulbuci la greu -,
operaţiune executată în timp ce spumuim cam continuu (atenţie la
vas, să fie mare, că face la spumă...), se pune în sticle şi apoi
la termostatat*. Nu se face probă cu picătura, că nu moare nimeni
dacă e mai fluid, aşa.
Pentru pastă, fructele rămase se dau printr-o
sită/strecurătoare mai mare - cât să oprească sâmburii -, se adaugă
apă şi zahăr după gust/inspiraţie şi se fierbe până se leagă (sub o
oră). Borcan, termostatat şi gata.
Sirop de frunze/flori diverse la rece. Se culege
roinţa/menta, se spală, se scurge/usucă de apă, se alege - se rup
vârfurile crude şi frunzele (deci se scot tijele mari) şi apoi se
mai mărunţesc un pic, de genul frunze rupte în 2 sau 3. Reţeta la
origine zice că un buchet mare de frunze, eu pun cam 2-300 gr ,
că-s bogătană şi am, într-un borcan de 4,2 l. Se adaugă 2 kg de
zahăr şi 2 l de apă fiartă şi răcită (adică apă moartă, să nu se
mai dezvolte noi lumi şi civilizaţii în ea) şi o linguriţă de sare
de lămâie (sau zeama de la două lămâi, am încercat, e ok, dar nu
garantez că rezistă peste iarnă). Se lasă borcanul acoperit pe masă
în bucătărie nişte zile (3-5), se amestecă măcar o dată pe zi
(adică întoarcem borcanul cu capul în jos) şi e gata când zahărul e
topit complet şi lichidul are o consistenţă uniformă. Se strecoară,
se pune în sticle şi la beci cu el.
Cu florile se face tot aşa, dar altfel. :) Adică florile
(soc, salcâm, lavandă, iasomie, salvie) se culeg aleg spală şi se
lasă în apă moartă măcar o zi la macerat (apă cât să depăşească
florile cam cu 20-30%; se simte la mână când s-a îngroşat
lichidul). Se strecoară, se pune lichidul într-un borcan mare, se
adaugă apă zahăr lămâie (ca proporţii, la 1 l de lichid se pun 1 kg
de zahăr şi zeama de la o lămâie sau o jumătate de linguriţă de
sare de lămâie) şi apoi se lasă la macerat până e gata (1-3 zile),
vezi mai sus cum. Se pune în sticle şi la beci cu el.
Florate/fructate - răcoritoare pentru consum
imediat. Borcan de 10 l, 8 l de apă vie, 1 kg de zahăr, 3
lămâi, flori cât ne lasă sufletul (soc, salcâm, petale de
trandafiri, flori de lucernă, cam tot ce e floare aromată şi e
comestibilă); sau fructe: zmeură, căpşune, cireşe etc. Se pun în
borcan florile/fructele (fructele se parţial zdrobesc), apoi
zahărul, se adaugă zeama de la toate lămâile (la vişine nu trebuie
lămâie), plus coaja de lămâie rămasă (aşa cum e, netăiată), un
strop de apă, se acoperă cu o farfuriuţă şi se lasă până a doua zi
în loc cald (cum ar fi pe masă, în chioşc, în plin soare). Se
completează cu restul de apă şi iar se lasă, măcar vreo 3-4 zile
(dacă adăugăm şi drojdie, se acidulează mult mai repede). Se
amestecă de două ori pe zi, cu lingura, şi seara şi dimineaţa,
mândra mea!, se gustă şi, când e acid fix pe gustul gustătorului, e
gata. Se strecoară, se pune în sticle şi se ţine la
frigider.
* termostatat - în cazul dat, se pun recipientele între
pături groase, ca răcirea preparatelor să se facă în timp, de
obicei peste două zile