Sezonul de amenajare a gradinii a inceput - Cum amenajam?

  • Postat în Life
  • la 27-03-2017 06:57
  • 789 vizualizări
Sezonul de amenajare a gradinii a inceput - Cum amenajam?
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Amenajari Gradini
Dupa inca o iarna si o lunga asteptare a primaverii, temperaturile pozitive au pus in miscare mugurii si germinarea plantelor, iar verdele incantator al naturii in cateva saptamani va domina gradina si peisajul din jur.

Cum va arata gradina in urmatorul an depinde de lucrarile de amenajare a curtii si de intretinere a spatiului verde pe care le vom face in urmatoarea perioada.
In cazul in care sunteti aici pentru ca aveti un spatiu pentru amenajarea unei gradini, sunteti in locul potrivit.

Cum amenajam gradina? Cu cine amenajam si cat ne costa?


Pe scurt, gradina este o extensie a spatiului de locuit, un context in care este amplasata locuita ce este de preferat sa puna in valoare terenul, peisajul, casa si sa ne fereasca de aspectele pe care nu dorim sa le vedem sau probleme legate de lumina naturala, drenaj, plante, probleme existente sau ce pot apare in timp.
Dupa cele aproximativ o suta de gradini realizate in ultimii zece ani, de cand am pornit cu pasiune in profesia de peisagist, pot spune ca exista o serie de probleme ce se repeta in mare parte din proiecte.
Primul aspect este intimitatea si decorul vegetal al gradinii atat in sezonul cald cat si cel rece. Cum facem sa avem o gradina frumoasa atat vara cat si toamna? In primul rand designul gradinii si calitatea amenajarii sunt evident importante in acest aspect. Apoi speciile florilor perene, ierburilor decorative si ale arborilor, vor determina aspectul si evolutia gradinii, cat si calitatea "spectacolului" oferit.
Un alt aspect important al gradinii este spatiul unde ne vom petrece mare parte din timp. Terasa umbrita, racoroasa ce ne va permite sa ne bucuram de intregul spectacol al naturii fara eforturi prea mari sau inconveniente.
Asadar unde amplasam terasa, dimensiunea ei si armonia cu care este integrata in designul curtii si in relatie cu arhtiectura casei este un aspect de care vom tine cont.
Functiunile generale ale gradinii, fie ca vorbim de un mic gratar, sau de o piscina, spatiu de joaca sau o colectie de flori perene, acestea vor fi cele ce modeleaza aspectul si mai ales aleile din gradina. Conteaza sa pot ajunge repede la aceste functiuni dar si cum ajung, cat de bine ma simt in scurta sau lunga plimbare prin gradina catre terasa, sau catre zona aceea intima de baut cafeaua.

Cu cine amenajam gradina ?
O intrebare pe care sunt convins ca toti o avem intr-o forma sau alta, intrebam prieteni pentru recomandari sau iata, cautam pe internet sfaturi pentru a intelege cat mai multe aspecte ce ne pot duce la o decizie buna atat pentru buget cat si pentru rezultatul final.

Inainte de toate este bine sa stim ce vrem de la gradina, cel putin in linii generale.
Atunci cand vrem o gradina simpla, usor de intretinut dar cu design deosebit este clar ca putem apela cu incredere la un peisagist ce nu doar proiecteaza si realizeaza designul gradinii dar vine cu solutiile tehnice, cu recomandari pentru constructori, materiale, si managmentul bugetului si lucrarilor. Astfel ca amenajarea gradinii, si cine o va face, poate deveni responsabilitatea peisagistului ce isi asuma si rolul de project manager si va duce la bun sfarsit proiectul, inclusiv amenajarea.
Iar daca peisagistul are experienta, va reusi nu doar sa obtina un rezultat bun, o gradina asa cum visati, dar va reusi sa se incadreze in bugetul stabilit initial.
Este de preferat asadar sa apelam la un specialist, sa discutam de la bun inceput despre buget si ce dorim in gradina, pentru ca in final sa avem o firma specializata ce se va ocupa onest si profesional de amenajarea gradinii.

Cat ne costa amenajarea gradinii? Ce buget este necesar pentru o curte de mici dimensiuni, sau pentru un teren in panta?


Bugetul pentru amenajarea gradinii este bine sa il privim din doua perspective. In primul rand bugetul pentru amenajarea initiala si apoi bugetul pentru intretinerea gradinii. Este clar ca repede, ieftin si bun nu poate fi. Asadar undeva va trebui sa fim pregatiti sa facem un compromis.
Recomandarea mea pentru abordarea bugetului pentru amenajarea curtii este ca initial sa gandim alaturi de peisagist o gradina asa cum o visam, o gradina perfecta pentru noi. Apoi analizand solutia si costurile de la primele schite, vom intelege dimensiunea bugetului si cum vom realiza amenajarea. Vom amenaja toata gradina dintr-un foc, sau etapizam amenajarea astfel incat sa obtinem in mai multe etape gradina proiectata de peisagist.
O alta perspectiva este raportul cost-calitate si dimensiunea plantelor.
Putem planta arbori de 5-7 metri ce pot ajunge si la 4000 lei, sau putem planta arbori tineri de 2-3 metri ce pot ajunge la 400-800 lei. Aici putem jongla cu bugetul dar si cu timpul de evolutie al gradinii.

Unde nu putem face compromisuri la buget?
Cand vine vorba de o terasa, constructii in general, evident aici va trebui de la bun inceput sa avem in vedere ca este bine sa le avem in gradina din prima faza.
De asemeni in cazul gradinilor in panta, regularizarea terenului este o lucrare initial ce sta la baza amenajarii gradinii, prin urmare nu este o lucrare ce pote fi amanata pentru o etapa ulterioara.

Ce alte aspecte ale gradinii le putem realiza intr-o etapa secundara?

Iluminatul, chiar si unele alei le putem realiza ulterior, cu multa grija pentru programarea lucrarilor din partea firmei de amenajari gradini sau a peisagistului ce realizeaza project managementul .

Pentru mai multe informatii legate de costurile amenajarii gradinii, pretul plantelor, sau pretul proiectului si designului gradinii, ma puteti contacta aici:




Peisagist Alexandru Gheorghe

tel : 0723026284
mail: [email protected]









Sursa imagini - Pinterest.com

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente