Tema abordată la activitatea de empowerment/dezvoltare personală le-a pus oarecum în dificultate în această săptămână pe mamele de la Centrul de zi al Asociației Stea. Proiectarea în viitor necesită un mare efort de imaginație însă scopul este acela de a le pune în mișcare pentru a putea experimenta schimbarea pe care o doresc în viața lor.
Asistentul social Diana Săvianu a provocat doamnele să vorbească despre visele lor din perioada copilăriei sau adolescenței și despre ceea ce-și doresc ele pentru viitor.
Gabriela (49 de ani) și-a amintit că i-ar fi plăcut să devină doctor, însă sărăcia și lipsa interesului pentru școală au făcut imposibilă realizarea acestui vis. S-a căsătorit devreme și a devenit mamă tânără iar de atunci are grijă de familie. Acum își dorește să aibă un loc de muncă stabil ca și femeie de servici și să-și ajute în continuare copiii și nepoții.
Aniko (44 de ani) a fost de mică atrasă de coafuri și de aranjarea părului. Lipsa educației și a unui model de urmat în comunitatea în care a crescut au făcut-o să renunțe la a-și îndeplini această dorință. Și-a crescut copiii și a început să muncească ca și sezonier în străinătate din 2019, alături de soțul ei. Visul ei pentru viitor este să muncească în continuare ăn străinătate și să contribuie și ea la creșterea nivelului de trai al familiei.
Rita (52 de ani) își dorește să învețe să gătească mai diversificat pentru familia ei numeroasă dar mai ales să facă prăjituri. Nu a umblat la școală când a fost copil și s-a căsătorit la 18 ani, devenind mamă iar apoi bunică. Acum întâmpină greutăți când vine vorba de a scrie sau citi rețete dar își dorește să devină tot mai bună pe partea de gătit. Asistentul social i-a sugerat să urmărească filmulețele de pe canalul youtube unde rețetele sunt prezentate pas cu pas foarte explicit.
Veronica (34 de ani) nu s-a gândit niciodată ce meserie ar fi vrut să aibă pentru că nu a întrebat-o nimeni. Marele ei regret este că părinții nu au trimis-o la școală. Totuși speră să se angajeze ca și ajutor bucătar și să învețe să gătească.
“Noi încurajăm tinerii și mamele să-și facă planuri de viitor cât mai ambițioase și credem în ei, în forțele lor. Desigur că este nevoie de multă muncă pe partea de dezvoltare personală însă este important ca ei săînțeleagă că nu putem schimba trecutul însă cu toții avem puterea de a schimba viitorul”, a afirmat responsabilul de la centrul de zi, Diana Săvianu.