Analiza votului dat ]n turul 2 pentru cei doi candidaţi arată diverse detalii specifice legate de felul în care au votat categoriile importante de alegători, cele mai mari grupuri care au înclinat balanţa hotărâtor fiind URBANUL şi FEMEILE.
„De asemenea, votul bărbaților a mers într-o măsură mai mare către George Simion față de femei (48,8% – Nicușor Dan vs. 51,2% – George Simion). În cazul femeilor diferența a fost de aproape 18 procente (40,6% – George Simion vs. 59,4% – Nicușor Dan)”, arată Adevărul într-o analiză bazată pe informaţiile detaliate din spatele exist-poll-urilor.
Practic, în timp ce bărbaţii (care sunt mai puţini cu 2 procente decât femeile) au dat un plus lui Simion, de doar 2 procente, femeile (care au fost şi mai multe la vot, apropos de împărţirea alegătorilor pe sexe) au asigurat un plus covârşitor pentru Nicuşor Dan.
Dacă raportăm plusul de două 18 procente la total alegători, rezultă un plus de 9-10 procente pro Nicuşor Dan, evident mai mare decât rezultatul final în care Simion a pierdut la o diferenţă de 7,2 procente.
Care sunt cauzele şi mecanismele? Multiple. Mai jos, câteva, fără pretenţia unei analize exhaustive:
-Mesajul lui Simion – calat şi pe cel al mentorului Gerogescu – a fost unul care a pus pe primul plan Bărbatul. Dac verde, hotărât, conservator. Foarte puţin despre femei, despre drepturile lor, despre aspiraţiile lor, despre suferinţele sau problemele lor. „Femeia la cratiţă”, la schimbat scutecele copiilor – acesta a fost mesajul direct ;i indirect al cuplului Simion-Geogescu.
În timp ce Nicu;or Dan era prezentat ca un bărbat modern, care are un cămin cu o femeie cu care nu este căsătorit dar au copii, sunt un cuplu fericit…
Nunta lui Simion, făcută parcă pentru a monetiza electoral, a transformat şi mireasa într-un fel de detaliu politic, „a folosit-o”, cum spuneau adversarii. Şi toată povestea „Happy Family” creionată la Realitatea TV, dar difuzată târziu şi doar în bula simioniştilor nu a putut estompa semnificativ rolul de aghiotant de rangul 2 al doamnei Simion.
Difuzarea în buclă, pe net, a celebrei faze cu „te agresez sexual, scroafo!” dar şi a altor episoade la fel de critice, au adâncit, pentru Simion imaginea negativă faţă de femei.
Astfel că în multe familii în care femeia e la fel de importantă ca bărbatul (în planul deciziei) e foarte posibil ca femeile să fi influenţat deciziv votul comun. Şi, de asemenea, este foarte posibil ca în familiile în care bărbatul e pe piedestal, în urna de vot, singure, ele femeile agresate (sau crescute ]n familii în care taţii, bunicii agresau, erau violenţi, erau dictatori) au votat pe modelul Revange (din răzbunare).
Şi un ultim motiv (care nu e puizează lista, ultim în această micro-analiză): are AUR organizaţii de femei? Oficial, cică da. Dar eu, de exemplu, jurnalist care chiar citesc mai mult decât scriu, nu aş putea spune acum cine e şefa la organizaţia de femei AUR Neamţ. Sau la organizaţiile de femei din oraşe (unde e mai uşor să faci rapid astfel de organizaţii speciale, să ieşi în prim-plan cu acţiuni, cu mesaje).
Aţi văzut astfel de lidere la AUR, în conferinţe de presă, la emisiuni realizate de entităţile media din Neamţ?
Evident, cauzele acestei debalansări masive în votul femeilor
(faţă de al bărbaţilor) de la aceste alegeri sunt mult mai multe
decât cele expuse mai sus.
Şi, în esenţă, e vorba de un semnal de alarmă care ar trebui
înţeles de masculii alfa care conduc partide.
Iar folosirea substantivului MUIERI în titlu e doar o trimitere la celebrul mesaj, post-alegeri, în care viteazul dac Simion zicea că va depune contestaţie (prin răzgândire, că iniţial recunoscuse rezultatul), că doar el nu este o MUIERE, declaraţie clar controversată prin prisma încărcăturii peiorative a respectivului termen.
Daniel VINCA
NB – Cifrele care stau la baza acestei note, preluate din
Adevărul, au ca sursă exit-poll-urile din ziua alegerilor.
Da, sondajele şi aceste exit-poll-uri au, la rândul lor, gradul lor
de controversă şi neîncredere dar trebuie să recunoaştem că
evaluările de la acest tur 2 au fost considerabil mai apropiate de
adevăr.