SOLUBILITATE, SATURAŢIE

  • Postat în Edu
  • la 02-02-2017 08:04
  • 470 vizualizări


Unele substante sunt miscibile (formeaz` faze omogene) în orice propor]ie, altele dizolv` numai o cantitate limitat` dintr-o a doua substan]`. O solutie se nume[te saturat` când cantitatea maxim` de solu]ie la o temperatur` (uneori [i la o presiune) dat`. Concentra]ia solutului (exprimat` \n una din unit`]ile definite mai sus) \ntr-o solu]ie saturat` este numit` solubilitate. Satura]ia este o stare de echilibru, ascult#nd de legile termodinamice  ale echilibrului.

Solubilit`]ile substan]elor variaz` cu natura acestora, cu a solventului [i cu temperatura. O solu]ie apoas` de clorur` de sodiu este saturat` la 20ºC c#nd con]ine 358g NaCl la 1 litru solu]ie. Solubilitatea iodurii de argint este de numai 3x10  /l.   De multe ori substan]e pu]in solubile (de felul iodurii de argint) sunt numite insolubile. Sunt \ns` cazuri c#nd chiar asemenea solubilit`]I foarte mici joac` un rol important \ntr-un proces fizic sau chimic.
         Solu]ia saturat` a unei s`ri greu solubile este prin natura lucrurilor, diluat` [i complet ionizat`. Dac` este prezent` \n contact cu solu]ia, sare solid`, se stabile[te \ntre aceasta [i ionii din solu]ie un echilibru. S` cosider`m de exemplu clorura de argint solid` \n contact cu solu]ia ei \n ap`. |ntre AgCl solid` [i ionii Ag+ [i Cl-, hidrata]I din solu]ie se stabile[te echilibrul:

                   AgCl(5)       Ag+Cl-

         Concentra]iile de ioni Ag+ [i Cl- fiind mici, ionizarea este complet` [i echilibrul se conformeaz` legii maselor. (Nernst, 1889) :

                                     K= CA

         Concentra]iile ionilor din solu]ie fiind foarte mici ele pot fi cosiderate, \n prim` aproxima]ie, identice cu activit`]ile lor. Pe de alt` parte activitatea substan]ei solide \n contact cu solu]ia ei este prin conven]ie, egal` cu unitatea, a[a c` ecua]ia de mai sus devine:
Constanta de echilibru K este numit` produsul de solubilitate (sau produs ionic) al electrolitului respectiv.
         Concentra]iile celor doi ioni din solu]ie sunt egale \ntre ele [i cu concentra]ia c (\n mol la litru) a electrolitului din solu]ie:
         Pe de alt` parte, concentra]ia unei solu]ii saturate este egal` cu solubilitatea solutului. |n consecin]` pentru un electrolit compus din doi ioni ecua]ia devine:

         Determinarea produsului de solubilitate
        Solubilitatea precipitatelor greu solubile nu poate fi m`surat` direct din cauza micimii ei. Ea poate fi \ns` determinat` din conductibilitatea solu]iei. Concentra]ia solutului fiind extrem de mic` se poate considera               .
         Dac` \n solu]ia unui electrolit greu solubil se adaog` un electrolit con]in#nd un ion comun cu ele de exemplu  KCl \ntr-o solu]ie de AgCl, se precipit` ca solid o parte din AgCl din solu]ie, a[a \nc#t Ks s` r`m#n` constant (\n conformitate cu legea maselor).
         Tot a[a se precipit` AgCl din solu]ia sa saturat` atunci c#nd se adaog` ioni Ag+, de exemplu sub form` de AgNO3. Deci solubilitatea unui electrolit este mai mic` \n prezen]a unui ion comun dec#t \n ap` curat`.
         Efectul de ion comun se observ` [i la solubilitatea electroli]ilor u[or solubili. {i \n acest caz ad`ugarea unui ion comun provoac` o sc`dere a solubilit`]ii. Aceast` sc`dere nu mai poate fi \ns` calculat` exact, ca la s`rurile greu solubile, deoarece legea maselor nu este valabil` dec#t pentru solu]ii diluate.
         Efectul de ion comun se observ` de exemplu, dac` se introduce HCl concentrat (sau gazos) \ntr-o solu]ie saturat` de NaCl. Se precipit` NaCl. Procesul acesta se utilizeaz` pentru a ob]ine clorur` de sodiu pur`; aceast` sare nu poate fi recristalizat` dup` procedeul obi[nuit c`ci ea este aproape la fel de solubil` \n ap` rece [I cald`.


Formarea de ioni complec[i

         |n unele cazuri \n loc de a mic[ora solubilitatea, adaosul uni ion comun provoac` o cre[tere a solubilit`]ii unei s`ri greu solubile. Cauza este formarea unui ion complex. Dac` se adaug` ioni de cianur` (sub form` de NaCN) \ntr-o solu]ie con]in#nd ioni Ag+, se precipit` \nt#I cianur` de argint, AgCN, greu solubil`. Aceasta se dizolv` \ns` u[or \ntr-un exces de NaCN. Un fenomen similar se observ` la tratarea unei solu]ii ce con]ine ioni Hg  cu KI.
         M`rimea solubilit`]ii nu contravine legii produsului de solubilitate. |n cazul cianurii de argint se stabile[te un echilibru \ntre AgCN solid, precipitat [i ionii Ag+ [I CN- din solu]ie. Prin ad`ugare de ioni CN- [I formarea ionului complex  Ag(CN)    concentra]ia ionilor Ag+ din solu]ie scade. |n consecin]` se dizolv` AgCN pentru a restabili echilibrul:             costant.
         Ionul CN- dizolv` [I alte s`ruri greu solubile de argint, de exemplu AgCl d#nd acela[i ion complex  Ag(CN)  . Ionul CN- nu dizolv` \ns` sulfura de argint, Ag2S. Dimpotriv` ionul S   precipit` Ag2S dintr-o solu]ie ce con]ine ioni complec[i  Ag(CN)  . Produsul ionic al sulfurii de argint fiind extraordinar de mic (6x10  ) se precipit` Ag2S chiar din ionii Ag+ \n echilibru cu  Ag(CN)  , al c`rui produs de solubilitate este mult mai mare (7x10   ).

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente