Avocatul Vlad-Cristian Soare, profesor al Facultății de Drept al Universității din București, a lansat o soluție pentru criza politică, sugerând că un candidat credibil ar putea fi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, alegerea sa fiind un pas înaintea restaurării monarhiei constituționale.
Redăm textul:
„De câteva zile mă tot macină gândurile cu privire la situația prin care trecem. Mă tot gândesc care ar putea fi o soluție pentru viitorul nostru. O soluție care să ne adune pe toți la aceeași masă și care să asigure opțiunea României, de neclintit pentru viitor, de a fi parte în UE și NATO, dar și dorința celor care au votat anti-sistem ca lucrurile să se schimbe.
Am susținut că e nevoie ca partidele clasice să vină cu o propunere comună, din afara partidelor, dar care să atragă și tabăra care vrea vot anti-sistem. Am căutat un nume, m-am gândit și la candidații care au fost și la persoane care se bucură de încredere la nivel local și la oameni de cultură… vă spun sincer, niciunul nu e capabil să adune pe toată lumea în jurul său.
Singurul care ne-ar fi adunat pe toți era M.S. Regele Mihai. Ce bine ar fi fost să îl fi avut acum lângă noi. Să ne fi spus câteva cuvinte de împăciuire. Să rupă barierele tâmpite pe care am ajuns să ni le punem între noi și pe care, din orgoliu, refuzăm să le dărâmăm. Realitatea este că noi toți ne dorim binele României, însă printre noi există și trădători, și oameni care își pun propriul interes înaintea celui comun și așa mai departe.
Cum Regele nu mai este, dar respectul pentru o asemenea figură există, cred că persoana potrivită să candideze și să câștige este M.S. Margareta, Custodele Coroanei. Voi argumenta:
1. Suntem într-un moment în care constituția nu mai reprezintă valorile sociale și politice ale societății. Dacă nu intervenim, peste 4 ani vom avea o polarizare și mai mare.
2. Suntem într-un moment în care politicienii nu se mai bucură de încredere, ceea ce ne face extrem de vulnerabili. Dacă nu schimbăm prerogativele instituționale, peste 4 ani va fi și mai rău.
3. Suntem într-un moment în care rolul constituțional al Președintelui a eșuat sistematic din ’92 până în prezent. Lupta pentru această funcție, care a fost gândită pentru un apolitic, dar care mereu a fost politică, și-a arătat limitele.
4. Suntem într-un moment în care Guvernul este extrem de important, iar rolul Parlamentului pentru a opri eventualul abuz al Guvernului trebuie întărit.
Ce aș propune? Validarea prin candidatura M.S. Margareta. Nu este o trecere la monarhie, însă poate fi o asumare din partea unui parlament majoritar să pornească revizuirea constituției sub îndrumarea M.S. Margareta, astfel încât, în decursul acestor ani, să facem trecerea spre o Monarhie Constituțională, care ar avea următoarele caracteristici:
1. Regele/Regina păstrează atributele pentru politica externă. Așa suntem siguri că avem continuitate și în NATO, și în UE, iar toți actorii externi vor avea un omolog stabil, care lucrează pentru popor, nu pentru un interes al său.
2. Regele/Regina păstrează atributele interne pentru mediere și numiri în funcții ale instituțiilor care trebuie să fie autonome. Așa nu vom mai avea numiri în funcții apolitice, făcute de persoane politice.
3. Parlamentul devine mai puternic. Mărirea prerogativelor sale.
4. Guvernul condus de un premier puternic, ales prin regulile majorității parlamentare.
Avantajele unei astfel de numiri sunt evidente. Rezolvăm mai multe lucruri care nu au fost corect rezolvate. Alt moment constituțional nu mai prindem. Va fi doar din ce în ce mai rău.
Totodată, M.S. Margareta se bucură de respectul tuturor. În plus, figura regală este expresia suveranismului, dar, totodată, este și garanția menținerii relațiilor externe în direcția potrivită. Mai mult, Regina este a românilor. A tuturor românilor. Ce motiv de unitate mai mare am avea?
Desigur, o astfel de susținere, cred că trebuie să vină condiționată de o împăcare în interiorul familiei regale. Cine urmează? Iar noi, românii, avem un moștenitor. E acel copil pe care, la începutul anilor ’90, M.S. Regele Mihai îl prezenta poporului de la balcon. Desigur, vorbesc despre Principele Nicolae.
Nu trebuie să fii monarhist ca să realizezi beneficiile unei astfel de alegeri. Este varianta rațională.
(…)
O mica precizare tehnică: folosesc termenhul de revizuire ca sa
fie ușor de înțeles. În realitate, procedural schimbarea formei de
guvernământ nu poate fi realizată prin revizuire (fiind o limită de
revizuire), însă poate fi adoptată o nouă constituție. E mult de
povestit tehnic „