Solutiile ATEN contribuie la imbunatatirea serviciilor medicale acordate celor mai mici pacienti

  • Postat în Life
  • la 16-08-2023 09:56
  • 152 vizualizări
Solutiile ATEN contribuie la imbunatatirea serviciilor medicale acordate celor mai mici pacienti
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ziarul lui Ipu

Conceptual image of medical team in white coats working in modern hospital

Sistemul de monitorizare al saloanelor si aparaturii medicale dintr-unul dintre cele mai importante spitale de copii din Capitala se bazeaza pe performantele si flexibilitatea produselor ATEN

Provocarea: Imbunatatirea timpului de interventie la pacient

Bucuresti, 16 August 2023 Timpul de reactie este critic intr-un spital, viata stand in mainile celor care trebuie sa supravegheze si sa intervina atunci cand viata pacientilor este pusa in pericol. In majoritatea spitalelor, monitorizarea pacientilor este facuta de o asistenta de serviciu printr-un rond din salon in salon in care consulta datele afisate de aparatura utilizata. In cazul in care asistenta aude un semnal de alarma emis de un aparat si detecteaza o problema, aceasta identifica natura problemei, apoi intervine sau apeleaza la un alt cadru medical abilitat. Pe langa doza de aleator, toate acestea sunt consumatoare de timp si exista riscul de intarziere in aplicarea procedurilor.

Atunci cand este vorba despre un spital cu sectie de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) si Unitate de Primiri Urgente (UPU), orice minut este important. Cu atat mai mult, atunci cand este vorba de copii raspunsul medicilor si asistentelor trebuie sa fie prompt si eficient.

In cadrul sectiei de Terapie Intensiva pentru nou-nascuti dintr-unul dintre cele mai importante spitale din Romania s-a dorit implementarea unui sistem informatic al carui principal scop este acela de a imbunatati timpii de raspuns la aparitia unei probleme. Bazandu-se pe acest sistem, personalul medical stie exact unde trebuie sa actioneze si care este natura problemei, sporind exactitatea si eficienta interventiei.

Alegerea si construirea solutiei

O componenta importanta in arhitectura sistemului este punctul de monitorizare a informatiilor obtinute prin intermediul camerelor video de supraveghere si a aparaturii de monitorizare.

Din acest considerent, s-a dorit ca in camera de garda sa fie afisate pe un videowall fluxurile provenite de la camerele video care filmeaza paturile in care sunt micii pacienti, pe langa imaginile video care detecteaza ce se intampla in saloane. Astfel, orice problema de natura fizica ar aparea, aceasta poate fi vizualizata si se pot lua imediat masuri. De asemenea, s-a dorit ca datele furnizate de aparatele de monitorizare sa fie afisate pe acelasi videowall astfel incat cadrele medicale de garda sa aiba sub control atat imaginile pacientului, cat si starea acestuia in orice moment. La aparitia oricarui tip de problema, cadrul medical va sti exact despre ce este vorba din monitorizare si se va deplasa de urgenta pentru a-i oferi pacientului ajutorul de care are nevoie. Astfel, interventia este imediata si, cel mai important, adecvata fiecarui caz si situatie in parte.

Rolul si valoarea adaugata solutiei de ATEN

Tinand cont de dimensiunea sectiei de Terapie Intensiva pentru nou-nascuti a spitalului si de numarul de camere de supraveghere si de aparate de monitorizare, videowall-ul incorporeaza un numar de 15 monitoare dispuse intr-o matrice video. Functionarea lor distribuita si in acelasi timp unitara este gestionata de un video matrix ATEN din gama VM, echipament ce reprezinta cu adevarat „inima” acestei solutii.

Toate echipamentele de la nivelul sectiei – proiectoarele din salile de conferinta, monitoarele, celelalte solutii de afisaj – precum si toate sursele de semnal trebuie sa se conecteze in video matrix.

In categoria surselor de semnal sunt incluse: serverul la care sunt conectate camerele de supraveghere video IP, dispozitive pentru rulat cursuri pentru studenti pe o zona din videowall definita la alegere si chiar microscoape profesionale pentru mostre biologice, imaginile oferite de acesta putand fi aduse pe ecran prin portul HDMI al video matrix-ului. De asemenea, medicii isi pot conecta laptopurile la video matrix direct sau prin intermediul unui echipament wireless destinat conectarii si partajarii de continut.

Toata conectica se bazeaza pe cabluri Ethernet si semnalul pleaca in format HDMI catre dispozitivele de afisaj. In acest mod, semnalul primit de la surse este necomprimat si are calitate maxima, imaginile afisate fiind identice cu cele furnizate de echipamentele de captura si intrate pe server.

Solutia ATEN nu numai ca permite adunarea la un loc a unui numar mare de surse si redarea informatiilor intr-un mod util cadrelor medicale, ea face acest lucru intr-un mod in care nu se pierde deloc din calitatea imaginii. Iar acest lucru este foarte important intr-un spital, acolo unde, spre exemplu, aparatura sensibila genereaza uneori culori foarte apropiate, diferentele de nuante putand semnala probleme sau situatii anormale. In cazul in care se foloseste compresia imaginii, aceste diferente fine de nuanta se pot pierde si, implicit, se pot pierde informatii critice pentru medici si pacient.

Pe langa centrul principal de monitorizare a informatiilor, exista un al doilea videowall in sala de training din cadrul sectiei, gestionat de un video matrix secundar ATEN VM0808H. Acesta este conectat cu video matrixul VM1600 si are posibilitatea de a prelua o parte din imaginile afisate pe videowall-ul principal si le poate reda in cadrul unor cursuri sau intalniri.

Solutia este scalabila si flexibila, iar acest lucru este demonstrat de faptul ca sistemul s-a extins cu inca un video matrix ce deserveste un videowall destinat noului corp de cladire ce se afla inca in constructie.

Medical technology concept. Doctor and scientist working with virtual screen of medical network connection.

Dezvoltari specifice

Daca video matrixul ATEN este inima, creierul solutiei este reprezentat de un Controller ATEN VK2100 gestionat printr-o tableta pe care este instalata aplicatia de control ATEN. Prin intermediul acestei tablete medicii si asistentele controleaza ce imagini video sunt afisate pe ce monitoare. Pot decide daca videowall-ul va fi vizualizat ca un intreg sau va fi impartit in mai multe arii de lucru, fiecare arie avand o imagine diferita de celelalte. Suplimentar, poate fi gestionat volumul instalatiei de sunet, poate fi coborat si ridicat ecranul de proiectie, poate fi actionat proiectorul, sistemul de iluminat si chiar prizele din incapere.

Romservice Telecomunicatii, partenerul ATEN prin intermediul caruia a fost implementata solutia, a dezvoltat o grafica optimizata pentru aplicatia ATEN Control App pe tableta ce ii ofera utilizatorului intr-un mod intuitiv accesul facil la controlul intregului mediu in care se afla implementata solutia. Informatiile pot coexista pe mai multe tablete simultan, sistemul suporta implicit un numar de doua tablete simultan, insa este scalabil pana la 10 tablete. Aceste tablete pot actiona ca un controler pentru mediul in care este implementata solutia, insa pot fi folosite si pentru monitorizarea directa a fluxurilor video captate de serverul camerelor de supraveghere IP.

Controller-ul ATEN VK2100 dispune de interfete fizice variate – interfete seriale, protocol ONVIF pentru proiectoare, relee, RS232 sau Ethernet semnalele de de control sa vina in diferite moduri, protocoale pe o varietate de interfete, sistem audio etc, precum si de un set de protocoale extinse, de la clasicele Ethernet, Telnet pana la protocoale industriale Modbus sau de control cladiri precum KNX.

Pe langa „inima” si „creierul” solutiei, implementarea ATEN include o gama extinsa de conectica: multiplicatoare, convertoare, prize inteligente si extendere de semnal ce asigura transmiterea de imagini la calitate FullHD pana la 150 m si 4K pana la 100 m intre sursa si destinatie.

ATEN – prima optiune bazata pe performanta

Alegerea facuta de integratorul sistemului pentru produsele ATEN s-a bazat pe o detaliata cunoastere a acestora si pe raportul foarte bun calitate/pret ce a permis alocarea echilibrata a bugetului pus la dispozitie pentru proiect.

Implementarile anterioare de echipamente ATEN efectuate de specialistii Romservice Telecomunicatii i-au convins ca au la baza un set complet de caracteristici si un grad de flexibilitate avansat ce permite integrarea modulara si scalabila cu randament financiar convenabil.

Beneficii inregistrate

Cadrele medicale au beneficiat din primul minut de intregul set de avantaje pe care sistemul il pune la dispozitie. Cu ajutorul acestuia, timpul de raspuns la incidente a fost optimizat si chiar daca nu se poate masura foarte simplu in numar de vieti salvate, zambetul micilor pacienti este un indicator al modului in care serviciul cadrelor medicale a fost imbunatatit.

Mai mult decat atat, seful sectiei de Terapie Intensiva a invitat medici din alte unitati sanitare pentru a vedea la lucru sistemul implementat, puterea exemplului dand roade in scurt timp.

Capacitatea de replicare cu mare usurinta a proiectului a dus la implementarea sa in alte doua spitale din tara, iar un al treilea, de o anvergura mult mai mare, este in curs de implementare.

Despre ATEN

Infiintata in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare, gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial.

Cu sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada.

Pentru mai multe informatii despre ATEN, vizitati www.aten.com.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente