SRL-D(ebutant) pare că a fost introdus pentru a susține persoanele care nu au mai avut niciodată firmă (SRL, SA), prin scutirea de taxele de la Registrul Comerțului pentru aceste persoane.
În realitate lucrurile stau altfel.
Scutirea de taxe e defapt o amânare de plată pentru că orice ai face vei plăti la un moment dat la stat pentru firmă, chiar mai mult decât dacă ți-ai face de la început SRL:
- După 3 ani esti obligat să transformi SRL-D în SRL, iar această transformare e mai scumpă decât suma pe care ai plati-o dacă ți-ai face de la început SRL. Dacă vei transforma înainte de cei 3 ani, la suma deja mare de transformare se mai adaugă și taxele de înființare SRL de care ai fost scutit inițial.
- Dacă vrei să desființezi un SRL-D înainte de cei 3 ani, vei fi obligat să plătești taxele de înființare de care ai fost scutit + taxele de desființare
- Dacă te gândești să lași un SRL-D inactiv, fără să îl transformi sau să îl desființezi, atunci ANAF-ul îți va face cazier fiscal care are multe efecte negative. Poți scăpa de faptele trecute în cazierul fiscal, dar acest lucru durează mult și costă.
SRL-D se dovedește incomod spre deosebire de un SRL, pentru că are următoarele limitări:
- SRL-D e limitat la 5 asociați/administratori
- niciunul dintre membri nu a mai fost asociat în vreo altă firmă (SRL/SA) din UE. Această limitare face adăugarea de noi asociați sau vânzarea SRL-D dificilă
- SRL-D e limitat la 5 grupe de coduri CAEN pe care le poți desfășura. Această limitare îl face inflexibil și scump dacă pe aceeași firmă vei vrea să desfășori și alte activități.
- există o listă de activități interzise pe SRL-D
- trebuie să reinvestești anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent
Un efect al acestor limitări e că modificările de SRL-D devin mai scumpe decât la SRL.
Singurul beneficiu al unui SRL-D față de un SRL e scutirea de la plata CAS-ului (pensiei) din partea angajatorului pentru cel mult 4 salariați. Momentan angajatorul plătește la stat un CAS de 15.8% din salariul brut al salariatului, așa că această scutire nu e de neglijat.
Dar dacă vei opta pentru acest beneficiu oferit de stat vei avea și un set de obligații:
- să notifici în scris, cu privire la înfiinţare, oficiul teritorial pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie (O.T.I.M.M.C.) din raza sediului social, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la înregistrare
- să ții în permanență 2 angajați pe perioada de 3 ani cât ai scutirea de CAS. Dacă vreunul îți pleacă trebuie rapid înlocuit.
- scutirea se dă doar pentru salarii mai mici decât salariul mediu brut pe economie.
Dacă nu respecți aceste obligații pe perioada celor 3 ani, va trebui să plătești la stat toți banii de care ai fost scutit.
În concluzie, un SRL-D merită înființat doar dacă ești sigur că poți ține 2-4 salariați timp de 3 ani pe un salar cât mai apropiat, dar nu mai mare decât salariul mediu brut pe economie.
După înființarea firmei, un SRL și SRL-D sunt identice fiscal.
Există 2 moduri fiscale în care se poate înregistra la ANAF un SRL sau SRL-D:
1. Microintreprindere
Taxele sunt: 1-3% din venit – Impozit (3% la început și devine 1% dacă ai un angajat)
2. Impozit pe proft
Taxe sunt: 16% din profit – Impozit
Articol scris cu ajutorul Approd.ro. Este o aplicație online prin care poți să îți faci în 5-10 minute dosarul complet de înființare firmă. Ai suport gratuit pe tot parcursul procesului, pentru orice nelămuriri.