”PFA sau SRL? Ce tip de firmă va fi mai avantajos în 2023?”
Este o intrebare la care doresc sa aflu raspunsul si am intrebat specialistii din contabilitate pentru a raspunde cât de concret posibil.
Află din acest articol ce modificări prevede Codul Fiscal pentru anul 2023, care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte firmele ca să rămână la impozitarea micro, ce taxe vor datora SRL-urile și PFA-urile, dar și cum îți poți optimiza afacerea.
Ce se schimbă pentru SRL-uri?
Începând cu 1 ianuarie 2023 regulile se schimbă atât pentru firmele deja înființate, cât și pentru start-up-uri. De la vectorul fiscal și până la taxele și contribuțiile datorate, Codul Fiscal vine cu schimbări majore pentru antreprenori. Ce se schimbă?
- Modul de încadrare ca microîntreprindere – Pentru a fi microîntreprindere trebuie să îndeplinești concomitent trei condiții esențiale:
-
-
- minim 1 angajat cu CIM cu normă întreagă, sau un contract de administrare (mandatul administratorului)
- cifră de afaceri sub 500.000 de euro
- venituri din alte domenii, exceptând consultanța.
-
- Dispare cota de impozitare de 3% pentru microîntreprinderi, și rămâne cota unică de 1%.
- Nu poți fi asociat ca persoană fizică în mai mult de 3 microîntreprinderi, simultan (cu un pachet de părți sociale mai mare de 25%).
- Crește cota impozitului pe dividende de la 5 la 8%.
Astfel, având în vedere modificările legislative, de anul viitor taxele datorate de firme vor fi:
1. pentru microîntreprinderi:
- 1% impozit pe venit
- 8% impozit pe dividende
- Taxele salariale ale angajatului
- Contribuția la sănătate (CASS – 10%) aferentă dividendelor distribuite – se va calcula în funcție de cele 3 plafoane stabilite prin lege:
a. 0 lei, dacă venitul din dividende va fi sub 6 salarii minime
b. nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
c. nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
d. nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
2. impozit pe profit
- 16% impozit pe profit
- 8% impozit pe dividende
- Taxele salariale ale angajatului
- Contribuția la sănătate (CASS – 10%) aferentă dividendelor distribuite
Ce se schimbă pentru PFA-uri?
Și pentru PFA-uri vor intra în vigoare câteva modificări fiscale importante.
- reducerea pragului pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Ca urmare a acestei modificări, toate PFA-urile impozitate la normă de venit care depășesc acest prag, vor fi impozitate în sistem real începând cu 1 ianuarie 2024 și vor plăti impozit pe baza veniturilor realizate și nu a normelor.
- creșterea plafoanelor CAS (25%) și CASS (10%). Atât PFA-urile în sistem real, cât și cele la normă de venit vor plăti contribuții sociale după reguli noi începând cu 2023:
-
-
- în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară;
- în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CAS o reprezintă nivelul de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară;
- în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute pe țară;
- în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară;
- în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.
-
Ce tip de firmă va fi mai avantajos în 2023?
Având în vedere modificările, ce tip de firmă ai alege? Ce tip de firmă va fi mai avantajos în 2023 – SRL sau PFA?
Pentru a alege între cele două forme de organizare este important să ai în vedere:
- taxele datorate
- obiectivele pe termen mediu și lung: cu un SRL îți poți extinde afacerea, în vreme ce cu un PFA ești limitat la statutul de freelancer, cu un număr limitat de proiecte.
- dar și de alte aspecte precum:
-
- răspunderea: titularul PFA răspunde cu bunurile personale, în vreme ce asociații unui SRL au o răspundere limitată la valoarea aportului la capitalul social
- numărul de coduri CAEN permise: PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN, iar SRL un număr nelimitat de coduri CAEN
- modul și condițiile de exercitare a activității: pentru a înființa un PFA trebuie să faci dovada studiilor sau a experienței în domeniul respectiv; ca SRL nu ai nevoie de experiență și nici de certificări, cu excepția anumitor coduri CAEN (exemplu: contabilitate, domeniul medical, etc.)
- accesul la bani: Ca PFA poți dispune de banii pe care îi realizezi în interesul tău personal fără a fi necesară îndeplinirea vreunei formalități. În schimb, ca SRL, nu poți putea dispune în interes personal de banii din firmă. Banii pot fi folosiți fie pentru a acoperi cheltuielile firmei, fie în interes personal sub formă de dividende.
- procedura și costurile de înființare/închidere: Este mai puțin costisitor și mai rapid să înființezi sau să închizi un PFA, decât un SRL.
Dacă facem o analiză comparativă a taxelor conform modificărilor fiscale ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2023, putem concluziona că
- Un PFA poate fi mai rentabil decât un SRL (microîntreprindere), doar dacă nu realizează venituri mai mari de aproximativ 30.600 lei (nivelul a 12 salarii minime, plafonul de la care se plătește CASS (10%) și CAS (25%))
- Un SRL plătitor de impozit pe profit poate fi rentabil, doar dacă firma activează în domeniul consultanței și are o activitate profitabilă, dar cu cheltuieli semnificative. Totuși, nu este mai avantajos din punct de vedere fiscal decât un PFA, chiar dacă persoanei fizice autorizate îi este aplicabilă cota de 10%, la care se adaugă contribuțiile de sănătate și pensie.
- Însă, în pofida creșterii taxelor SRL-ul încadrat ca microîntreprindere rămâne cea mai bună variantă pentru a dezvolta o afacere în 2023.
Răspunsul la întrebarea care este cea mai bună alegere din punct de vedere al taxelor datorate depinde foarte mult de veniturile și cheltuielile pe care le vei avea.
Un instrument foarte util pentru a vedea cum variază taxele și impozitele datorate în funcție de venit este Calculatorul de Taxe StartCo.
După ce introduci venitul și cheltuielile estimate vezi taxele datorate pentru fiecare tip de firmă și formă de impozitare. Recomandarea este să testezi cât mai multe scenarii pentru a vedea cum se schimbă rezultatele în funcție de sumele introduse.
În felul ăsta iei o decizie informată și ești pregătit pentru mai multe situații care ar putea interveni în viitor.
Deși sistemul fiscal din România va suferi schimbări semnificative începând cu anul 2023, rămâne totuși un sistem prielnic pentru antreprenoriat și freelancing, atât pentru rezidenți, cât și pentru nerezidenți.
Articol realizat cu ajutorul specialistilor de la StartCo.