Un program care va atinge vieți, oameni dedicați care prin profesionalismul lor pot contribui la schimbări pozitive în comunitățile marginalizate, acesta a fost tabloul conferinței de lansare a proiectului “Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!” care a avut loc în data de 12 mai la Satu Mare.
Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor
Intervenția pe care se bazează proiectul “Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”, abordările metodologice în munca cu copiii și tinerii în cadrul acestui proiect, modelele de activități practice pentru dezvoltarea abilităților de relaționare ale copiilor și tinerilor, au fost câteva din temele prezentate invitaților care și-au exprimat la finalul conferinței admirația dar și disponibilitatea de a susține realizarea acestui proiect. “Apreciez mult faptul că cele două ONG-uri dau o șansă copiilor din familiile defavorizate în ceea ce privește educația. Iar partea de intervenție pentru dezvoltarea personală a tinerilor și copiilor, creșterea stimei de sine, a motivației, e ceva minunat. Știm cu toții cât sunt de importante aceste aspecte și totuși nu se pune accent pe așa ceva în sistemul nostru de învățământ”, a afirmat Marinela Suceveanu de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare.
Proiectul se desfășoară în perioada 01.03.2022 – 29.02.2024 în zonele urbane marginalizate Sătmărel (Satu Mare) și Pirita (Baia Mare) în care la ora actuală trăiesc peste 500 de rromi, care se confruntă cu probleme grave care se perpetuează de la o generație la alta: deprivare materială severă, condiții precare de locuit, abandon școlar în jurul vârstei de 12 – 13 ani, mame minore, rată scăzută de ocupare a forței de muncă, izolare de restul comunității și discriminare. Intervenția realizată de cele două ONG-uri, la firul ierbii, arată că familiile sărace nu au în mijlocul lor modele pozitive de oameni care să fi reușit să devină de succes prin școală și formare profesională. Astfel, spre deosebire de copiii din alte familii, copiii de aici, nu au cum să se pregătească de mici pentru o carieră profesională în viitor.
„Orice copil captiv în spirala abandonului școlar și a neputinței de a ieși din cercul vicios al sărăciei este o pierdere pentru întreaga societate. Stă în puterea noastră, a comunității locale, să asigurăm sprijinul de care acești copii au nevoie pentru a se dezvolta la potențialul lor maxim! Împreună schimbările în bine devin realitate!”, acestea sunt principalele mesaje lansate de echipa de proiect care au făcut ecou în mințile și inimile participanților.
Despre Asociația Stea
Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.