Supapa de reducere
Supape de reducere a presiunii. Rolul supapelor de reducere a presiunii este de a micsora presiunea de iesire din aparat in functie de cerintele consumatorilor existenti in aval de supapa, pe diferite circuite hidraulice. Aceasta presiune mentine constanta presiunea de iesire indiferent de presiunea de intrare. Supapele de reducere a presiunii, din punct de vedere al montajului in instalatie, sunt pe placa sau modulare, (figura 5.59). Din punct de vedere al comenzii, supapele de reducere sunt cu comanda directa sau pilotata.
Spre deosebire de supapele prezentate pana acum, supapa de reducere este o supapa normal deschisa; prin urmare, simbolul sau grafic pleaca de la o supapa normal deschisa
Supapa de reducere a presiunii, comandata direct.
Dupa cum se poate vedea in figura 5.61, aceasta supapa este normal deschisa, presiunea din aval fiind mentinuta constanta datorita reglajului unui arc; din acest motiv, supapa de reducere este un mare consumator de energie, care este indicat sa se foloseasca doar in sistemele de mica putere.
Componenta: sertar (a/b) echilibrat de arcul (m) tensionat cu ajutorul surubului de reglare (v), portul presiunii de intrare (p1), portul presiunii de iesire (p2) si portul de drenaj (Y). Un canal (d) conecteaza fata inferioara a pistonului (b) la portul de iesire.
Cat timp presiunea nu depaseste nivelul maxim, arcul mentine sertarul in pozitia inferioara si calea de circulatie este astfel total deschisa; fluidul de pilotare care actioneaza pe fata inferioara a pistonului (b) nu poate tensiona arcul (m) dincolo de o anumita valoare. La cresterea presiunii, forta data de fluid depaseste forta din arc si impinge sertarul in sus, creand astfel o reducere a sectiunii de curgere care are ca efect reducerea presiunii la iesire.