De cand eram copil imi doream un joystick clasic, din acela pentru simulatoare de zbor… Am avut volan si gamepad, insa acum este prima oara cand imi cumpar un joystick. Nu am ales inca sa investesc intr-un joystick profesional, dar am zis sa incep cu un unul optim din punct de vedere calitate/ pret/ performanta.
Dupa ceva research, am ales un joystick Thrustmaster T.16000M FCS. Se pare ca este un joystick foarte versatil, suficient de precis si mai ales accesibil pentru incepatori ca mine.
Am incercat joystick-ul momentan in jocurile:
- X-Plane 11
- DCS (Digital Combat Simulator)
Insa abia astept sa apara Microsoft Flight Simulator 2020, pentru a utiliza cu adevarat acest joystick
Constructie si aspect:
Joystick-ul este facut din plastic negru, solid, este suficient de greu si stabil pe masa (este mare si are o baza de dimensiuni generoase). Nu arata neaparat profi, dar nici chiar ca o jucarie. Pare ca cei de la Thrustmaster l-au gandit bine in categoria lui de clienti. Eu personal as fi preferat o alta culoare in locul portocaliului, mai ales ca baza se si aprinde atunci cand misti de maneta.
Ergonomie joystick Thrustmaster T.16000M:
Desi la prima vedere mi s-a parut cam mare, dupa scurt timp am realizat ca este foarte ergonomic: butoanele sunt asezate la indemana, au forme diferite astfel incat sa le simti fara sa te uiti la dispozitiv. Maneta opune ceva rezistenta la manevrare, insa este foarte precisa. Rezistenta arcului poate fi reglata dintr-un surub ascuns la baza, insa mi se pare normal sa simti o anumita dificultate in manevrabilitate.
Pe langa miscarea pe axele standard X si Y, maneta mai permite si rotatie pe axa Z, lucru extraordinar in simulatoarele de zbor: poate tine locul pedalelor pentru carma avionului (rudder).
Un lucru binevenit este slider-ul de la baza care poate fi folosit cu succes ca throttle. Desigur ca nu este la fel de precis si detaliat ca o maneta dedicata de throttle, dar pentru un joystick standalone este foarte util.
In varf se afla 3 butoane + un buton central cu 8 directii. Atentie insa, acest buton nu este unul cu axe „analogice”, ci este un simplu butoton care poate fi apasat in 8 directii (sus, jos, stanga, dreapta si fiecare diagonala).
Trigger-ul este unul simplu, dar usor accesibil si permite cu usurinta utilizarea joystick-ului si pentru jocuri care nu au nevoie de trigger (non-combat).
Pentru simulatoarele de zbor un astfel de joystick este un „must have”. Controlul avioanelor se face mult mai usor, mai placut, natural. In mod cert nu as mai putea juca un simulator de zbor fara un joystick! Inainte credeam ca un gamepad este suficient, dar nu prea se compara.
Thrustmaster T.16000M FCS este ambidextru: poate fi folosit atat cu mana dreapta cat si cu stanga!
Specificatii joystick:
- Senzori magnetici (H.E.A.R.T HallEffect AccuRate Technology) care permit o miscare fara frecare si nu se vor uza in timp.
- Precizie foarte mare (rezolutie 16000 x 16000).
- Miscare a manetei ferma, cu tensiune constanta (liniara).
- Ambidextru: utilizabil fie pe dreapta, fie pe stanga (3 componente detasabile permit ajustarea pentru cealalta mana).
- Poate fi utilizat ca joystick secundar pentru jocurile care permit doua joystick-uri.
- 16 butoane usor de identificat la atingere (12 pe baza si 4 pe maneta).
- Un switch cu 8 axe pe maneta (point of view).
- 4 axe independente, inclusiv control al carmei (rudder).
- Suport generos de sprijinire a mainii, pentru reducerea oboselii.
- Baza cu greutate adaugata pentru marirea stabilitatii.
Site producator: http://www.thrustmaster.com/en_UK/products/t16000m-fcs
Acest articol a aparut prima data in Merge Brici.