Cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Satu Mare, 11 tineri din categoria NEETs s-au implicat timp de 5 săptămâni într-un program intensiv de dezvoltare de competențe pentru incluziune. Dincolo de progresele făcute în 4 dintre domeniile cheie de dezvoltare a abilităților de viață: comunicare, gestionare de resurse, proiectare în viitor și stil de viață sănătos, tinerii au avut ocazia de a experimenta pentru prima dată ce înseamnă să fii voluntar. Roadele muncii lor în cadrul atelierului de creație artizanală în care au fost inițiați în tainele croitoriei, sunt oferite în spirt civic pentru un Târg de Crăciun inedit, menit să asigure accesul copiilor din comunitatea vulnerabilă și marginalizată din Sătmărel la cărți noi de povești în mediul lor familial, pentru a încuraja cititul.
Ultima partea a proiectului „Tineri împuterniciți – competențe pentru incluziune” a fost dedicată continuării activităților de consiliere pentru dezvoltarea abilităților de viață, tema rămasă fiind cea a educației pentru un stil de viață sănătos. Sub îndrumarea asistentului social, tinerii au abordat cele 2 aspecte fundamentale asupra cărora e nevoie să ne focalizăm pentru a ne crește bunăstarea : sănătatea fizică și sănătatea emoțională. Caracterul practic al activităților i-a condus pe tineri să identifice schimbări concrete pe care își asumă să le facă în viața lor de zi cu zi astfel încât să le fie mai bine, pornind de la nutriție, mișcare, grijă pentru prevenirea îmbolnăvirilor, activități constructive de petrece a timpului liber.
În cadrul atelierelor de creație artizanală, tinerii s-au întrecut în a realiza produsele pe care se bazează Târgul de Crăciun. Este vorba despre seturi de câte 6 suporturi de căni din material textil, cu umplutură de melană și scorțișoară care la contactul cu o cană ce conține o băutură fierbinte, emană o plăcută aromă ce duce cu gândul la sărbătorile de iarnă.
De departe însă, cele mai incitante activități au fost cele în care tinerii au adoptat rolul de voluntari, entuziaști de punerea în practică a ideilor lor pentru primul lor proiect de responsabilitate civică. Tema aleasă de către tineri este cea de susținere a educației copiilor din comunitatea lor vulnerabilă și marginalizată. Dorința lor este de a le transmite dragul de carte prin a le facilita accesul la niște cărți noi de povești, adaptate pe diferite grupe de vârstă. Cu ajutorul brainstormingului, tinerii au învățat să răspundă la cele 4 întrebări fundamentale: Ce facem ? Cum facem ? Unde facem ? Cu ce mijloace ? Ei au învățat să facă o planificare a activităților, să-și împartă și să-și asume diferite sarcini. Sub îndrumarea asistentului social cu rol de facilitator, tinerii au ajuns să construiască 2 tipuri de afișe pentru Târgul de Crăciun, pagina de prezentare a acestui eveniment online și au ales modul de prezentare a produselor lor.
„Suntem la finalul unui adevărat maraton de 5 săptămâni de activități intensive cu un grup de tineri aflați în dificultate. Deși timpul a fost foarte scurt, investiția în crearea atelierului de creație, instruirea tinerilor dar și oferirea de experiențe practice de responsabilizare prin voluntariat au rezultate spectaculoase. Tineri care în urmă cu doar câteva săptămâni erau obișnuiți să aibă o atitudine blazată, arătând o stimă de sine scăzută și o lipsă de perspective pentru un viitor mai bun, sunt azi mai activi ca niciodată, prezenți zilnic la activități, având inițiativă și dând dovadă de determinare pentru a-și duce la bun sfârșit primul lor proiect de voluntariat. Acesta este un excelent început pentru atelierul de creație artizanală „STEArtistic creation” ce va continua devenind parte integrantă din programele de terapie ocupațională oferite în cadrul Centrului de zi Stea pentru integrare/reintegrare socială”. (Cristina Bala, director Asociația Stea).
Informații suplimentare pot fi obținute la telefon: 0743174169, e-mail: [email protected] sau pe pagina de Facebook: Voluntarinsatumare, persoană de contact, Cristina Bala, director.
Despre Asociaţia Stea
Asociația Stea are misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Urmărim facilitarea incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, sprijinim accesul acestora la servicii sociale şi de bază din comunitate în vederea creșterii gradului lor de incluziune socială, promovăm antidiscriminarea, respectarea drepturilor copilului și a drepturilor omului, voluntariatul și cetățenia activă. Asociația asigură acces la educație pentru copii din zone urbane marginalizate, susține tinerii și adulții excluși social să-și dezvolte abilitățile de integrare profesională și să facă ei înșiși eforturile necesare pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.