Tipuri de Portofolii pe care trebuie sa le aiba in vedere un investitor

  • Postat în Profesional
  • la 07-05-2024 09:57
  • 146 vizualizări
Tipuri de Portofolii pe care trebuie sa le aiba in vedere un investitor
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ghidul tau in educatie financiara

Fiind o colecție de diverse tipuri de active deținute de o persoană, un portofoliu poate ajuta investitorul să-și atingă obiectivele financiare pe care și le dorește. Există așadar o serie de active financiare pe care orice investitor trebuie să le aibă în vedere și pe care le poate include în portofoliu.

Printre aceste active se numără: acțiunile, fondurile mutuale, titluri de stat, aur, imobiliare, instrumente derivate, dar și multe altele. Un astfel de portofoliu diversificat reduce semnificativ riscul, oferind în același timp oportunitatea unui profit mai mare.

Principala regulă este să cunoști foarte bine fiecare instrument în care investeși, iar acesta să fie în concordanță cu obiectivele și tipologia ta de investitor.

Aș dori ca prin acest articol să analizăm împreună care sunt tipurile de portofolii pe care orice investitor le poate avea în vedere.

Aceste tipuri de portofolii pot ține cont de obiectivele financiare pe care le aveți. De asemenea, ele mai țin cont și de apetitul pe care îl aveți cu privire la risc, dar și orizontul de investiții pe care trebuie să-l luați în calcul.

În cele ce urmează îți voi prezenta o listă cu cele mai importante tipuri de portofolii. Ține cont totuși că este posibil ca acest portofoliu să nu-ți satisfacă neapărat nevoile financiare.

Poți amesteca așadar aceste portofolii sau să combini anumite tipuri de investiții, astfel încât să ajungi la combinația care va fi ideală pentru tine.

Cele mai importante Tipuri de Portofolii

Portofoliul agresiv

Un portofoliu agresiv este caracterizat prin randamente mari, persoana care are în vedere un astfel de portofoliu își asumă niște riscuri mai mari pentru atingerea acestui obiectiv. De obicei acest portofoliu este caracterizat prin acțiuni high beta.

Pe scurt, Beta este o valoare care măsoară volatilitatea, ea oferind investitorului o estimare a riscului pe care acțiunea sa il va adăuga portofoliului.

Beta măsoară schimbările așteptate ale unei acțiuni în raport cu mișcările de pe piață. În situația în care coeficientul beta este mai mare decât suma 1, atunci acțiunea este mai volatilă decât piața.

Dacă Beta este mai mică decât 1, atunci acest lucru indică faptul că acțiunea are o volatilitate mai mică decât piața.

Ce reprezintă indicatorul BETA

Dacă o companie are Beta ridicată, atunci aceasta companie oferă și niște randamente mari, dar aceste randamente mari vin la pachet și cu riscuri mari.

Dacă Beta este mai mică decât unu și mai mare decât 0, atunci acțiunea este mai puțin volatilă decât piața.

În situația în care Beta este zero, atunci acțiunea este necorelată cu piața. Acțiunile care nu au riscuri asociate au o valoare Beta de 0.

Dacă Beta este mai mic decât 0, atunci acțiunea este invers proporțională cu piața.

Dacă Beta este egal cu 1, atunci acțiunea este legată de piață, ea având aceeași volatilitate ca a pieței.

Dacă Beta este mai mare decât 1, atunci acțiunea este mai volatilă decât piața.

Poți folosi indicatorul BETA în Stock Scannerul oferit de XTB pe platforma xstation. Un cont demo îți poți face AICI.

Ce fac investitorii agresivi?

De multe ori, acești investitori nu caută nume cunoscute în acțiuni sau în active financiare. Ei preferă de cele mai multe ori companiile care se află în stadiile inițiale de creștere. Astfel de companii pot însă genera profituri spectaculoase, dar și riscurile în acest fel sunt pe măsură.

În situația în care îți dorești să îți construiești un portofoliu în acest fel, este o idee bună să te îndrepți spre sectoarele precum domeniul tehnologiei, aceste sectoare oferind o mulțime de oportunități de creștere.

Cel mai bine este să iei decizii cât mai raționale și în acest fel, în timp ce urmărești și cele mai mari randamente. Asigură-te mereu că pierderile tale nu depășesc profiturile.

Pe lângă acest indice BETA, investitorii agresivi au o serie de indicatori pe care îi urmăresc și pe care îi respectă atunci când încearcă să identifice companii în care să investească.

Nu investi fără a avea un set de reguli clare pe care să le urmărești atunci când investești.

Portofoliu agresiv poate fi caracterizat de investitori care aleg instrumente precum: acțiuni individuale sau chiar ETF-uri sectoriale.

Portofoliul defensiv

Un astfel de portofoliu este de regula recomandat persoanelor care nu sunt adeptul unui risc foarte mare.

De regula, un portofoliu defensiv cuprinde o diversificare completă: atât pe baza de instrumente financiare, cât și global și valutar.

Un portofoliu defensiv poate avea în componența lui ETF-uri globale care urmăresc indici bursieri (ex. MSCI World) și ETF-uri care urmăresc titluri de stat precum (Global Aggregate Bonds) – unde esti expus automat în cele mai importante țări dezvoltate din lume.

Este un portofoliu de acumulare care poate fi un start pentru cei începători.

Portofoliul de venituri (cashflow)

Acest portofoliu este mai special pentru că el se concentrează pe câștigul din dividende, dar și din alte beneficii recurente oferite acționarilor. Acest tip de portofoliu se bazează pe acțiuni care oferă dividende, pe proprietări care oferă chirii sau pe titluri de stat care oferă cupoane de dobândă.

Cuvântul cheie al acestui portofoliu este cashflow.

Imobiliarele sunt o reprezentare clară în acest sens. Acestea oferă o pondere mare a profiturilor, alături de o mulțime de beneficii fiscale favorabile care vin la pachet cu aceste avantaje. Dacă vei lua decizia de a investi în acțiuni din sectorul imobiliar, te vei bucura de toate beneficiile în acest sens și vei ști cu siguranță că îți investești banii într-o industrie în plină expansiune. De asemenea, nu va trebui să-ți faci griji de faptul că această industrie s-ar putea prăbuși pe viitor.

Există totuși riscul ca în cazul unei recesiuni economice, imobiliarele să fie afectate, cu toate acestea însă mulți investitori mizează în continuare pe faptul că oricine are nevoie de un acoperiș deasupra capului.

Dacă dorești să-ți construiești un portofoliu de acest fel, trebuie să cauți acțiuni care nu sunt atât de comune, dar și acțiuni care oferă dividende destul de bune.

Aceasta este o opțiune bună și pentru persoanele care își doresc o investiție care să le susțină și zilele de pensionare.

Portofoliul speculativ

Dacă ai un apetit mai mare la risc, atunci acest portofoliu poate fi o opțiune pe care să o consideri. Acest portofoliu este însă comparat de obicei cu jocurile de noroc. El nu doar că este un portofoliu agresiv, dar este un pariu în ceea ce privește oferta de produse sau servicii care ar putea prinde în viitor. Ofertele publice inițiale sau obiectivele de preluare se potrivesc extrem de bine cu acest tip de portofoliu speculativ.

Firmele de tehnologie, precum și cele de îngrijire a sănătății se potrivesc și ele bine cu acest tip de portofoliu. Ține cont totuși că nu toți investitorii au un apetit atât de ridicat pentru risc.

Mulți consilieri financiari recomandă pe cât posibil limitarea activelor speculative dintr-un portofoliu la 10% sau mai puțin. Dacă ești investitor începător, atunci poate că această opțiune de portofoliu nu este cea mai bună pentru tine.

În acest caz, vei avea nevoie de o cercetare amănunțită, dar și de experiență pentru a lua deciziile cele mai bune. De asemenea, îți trebuie și experiență pentru a cunoaște companiile pe care te poți baza, astfel încât să te bucuri de profituri din ce în ce mai mari.

Instrumentele cele mai cunoscute pentru un astfel de protofoliu speculativ sunt: instrumente derivate, FOREX, acțiuni cu BETA peste 2, crypto, etc.

Portofoliul hibrid

Acest tip de portofoliu este unul care este caracterizat printr-o combinație de tipuri de active. Fiecare activ în parte are un fundament diferit pentru a câștiga cât mai mult din investițiile pe care le faci.

Acest portofoliu iese în evidență prin flexibilitatea pe care o oferă.

De asemenea, el este un echilibru de acțiuni cu un randament ridicat, dar și instrumente cu venit fix.

Un portofoliu hibrid foarte cunoscut este cel pe care Ray Dalio îl promovează: portofoliu pe toate anotimpurile.

Ce trebuie să faci înainte de a-ți crea portofoliul?

În primul rând, trebuie să-ți stabilești obiectivele pe care le vei avea în vedere. Acestea trebuie să fie cât mai clare. Este posibil să-ți dorești o pensie liniștită sau o educație deosebită pentru copii tăi. De asemenea, unele persoane au în vedere achiziționarea unei case. Este vital să știi și orizontul de timp pentru că acesta influențează nivelul de risc.

În al doilea rând, trebuie să știi care este profilul tău de risc. Imediat ce îți stabilești acest profil de risc, acesta va determina atât alocarea activelor, cât și strategia de diversificare pe care o vei adopta. Acest profil poate deveni un adevărat ghid în alegerea unei strategii potrivite de investiții.

Poți analiza și raportul risc-rentabilitate, identificând acele active care oferă un echilibru bun între risc și rentabilitate. Acest echilibru trebuie să țină cont de obiectivele tale, de orizontul de timp stabilit, cât și de profilul tău de risc.

Un alt lucru pe care îl poți face este să îți selectezi activele și sectoarele potrivite. Dacă ai în vedere un portofoliu robust, atunci alocă strategic activele și diversifică-te cât mai mult. Fiecare activ are unele caracteristici unice, așa că este important să alegi aceste caracteristici în funcție de obiectivele tale, dar și de profilul tău de risc.

Dacă ai nevoie de ghidaj în realizarea unui portofoliu personal, bazat pe obiectivele și planurile tale, putem să discutăm într-o ședință de coaching financiar. Detalii găsești AICI.

Concluzie

Există așadar o mulțime de tipuri de portofolii, deci va trebui să fii cât mai prudent în a alege activele potrivite.

În acest fel, îți va fi mult mai ușor să-ți atingi obiectivele de investiții pe care le ai în vedere.

Îți poți face timp să cercetezi elementele fundamentale ale fiecărui tip de activ și să găsești o combinație potrivită de investiții pentru tine.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente