Evenimente în actualitate: Campionatul European de fotbal și Jocurile Olimpice de la Tokio. Am ascultat cu plăcere comentariile colegilor de la redacția Sport privind performanțele unor mari sportive români de-a lungul anilor. Mai puțin la fotbal. O excepție, totuși. Campionatul Mondial din Statele Unite, 1994, când echipa României a fost, nu la 11 metri, ci la un metru de semifinale. Ce momente! Să vedem ce va fi mâine!
Iată vin și eu cu două exemple de cântăreți, atenție, cântăreți români și ale lor rezultate de prestigiu în competiții sportive internaționale. Primul: Marcel Roșca– renumit solist de opera. Voce de bass, apreciată în țară și în lume. Românul nostru, artistul nostru a concurat la Tir sportiv, proba de 25 de metri, cu foc rapid, la Jocurile Olimpice din Japonia, în ’64. A ieșit pe locul 6 și în ’68, la Jocurile Olimpice din Mexic. Atunci a obținut medalia de argint. La aceeași probă a mai luat trei medalii cu echipa la Campionatele Mondiale din ’66, ’70 și ’74.
Perioada interbelică: Manole Stroici. Solist de romanțe și tangouri, glas cuceritor, cântecele sale fiind ascultate și mult dorite în cele mai înalte cercuri. Începe să înregistreze în 1931 la Berlin, tangourile cu el având mare succes datorită glasului său fermecător.
A doua mare pasiune: tirul sportiv, talere- 1932 – Manole Stroici devine campion mondial, după care reprezintă România la mari competiții internaționale. Stroici – multiplu campion. Noul conducător al statului român, Ion Antonescu, îl numește în 1940 șef al sportului românesc cu rang de secretar de stat. Manole Stroici s-a ocupat cu multă competență de mișcarea sportivă din România fără a se amesteca în politică.
La Colecție, cântărețul –campion și epoca sa.