TOP 10 ETF-uri pentru investitii pe termen lung

  • Postat în Profesional
  • la 19-08-2021 13:00
  • 375 vizualizări
TOP 10 ETF-uri pentru investitii pe termen lung
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ghidul tau in educatie financiara

Dacă acum vreo 3 ani, când am scris pentru prima oară despre ETF-uri, acest concept nu era așa cunoscut în România, acum a devenit la îndemâna fiecărui investitor și mă bucur că tot mai mulți investitori au ales acest instrument.

Este un instrument care îți oferă mai multe avantaje precum:

  • Diversificare pe mai multe planuri: sectoare, domenii de activitate, țări, continente și chiar monede.
  • Risc scăzut să ajungi să investești în zeci de companii în același timp.
  • Costuri mici de administrare.
  • Timp scăzut de administrare (chiar și câteva ore sau minute pe lună este suficient – nu trebuie să fii un investitor activ ca să faci acest lucru).
  • Poți începe cu sume mici de bani.
  • Le poți vinde oricând dorești tu (fiind tranzacționabile).

Tot ce ai nevoie este de un broker (eu folosesc xtb ca broker principal, dar și alți brokeri dacă nu găsesc ceea ce caut) și după, poți începe să investești.

Recomandare: dacă ești începător, acordă-ți 30 de zile minim de test și practică pe un cont demo.

În continuare, aș vrea să-ți ofer o lista de 10 ETF-uri pe care le consider utile pentru investitorii pe termen lung.

Disclaimer: tot ce vei citi mai jos sunt opinii personale și te voi ruga să iei decizii bazate pe situația personală după o analiză foarte bună înainte.

TOP 10 ETF-uri pentru investitii pe termen lung

1. iShares Physical Gold ETC – este ETF-ul în care poți investi în cazul în care vrei să beneficiezi de fluctuațiile aurului. Am început cu acest ETF pentru că este singurul ETF care urmărește un metal prețios din portofoliul meu.

Este ETF-ul care balansează puțin portofoliul meu care este mai mult orientat către acțiuni.

Este ETF-ul care urmărește evoluția aurului. Am scris despre el și în acest articol.

La momentul publicării articolului ETF-ul a avut o performanță de:

34% în ultimii 5 ani și cam de 9,5% pe ultimii 10 ani. Evident, în momente de instabilitate, aurul crește și asta se observă și în tabelul de mai sus.

0,2% TER (comision total anual) – ceea ce îl consider decent.

Tot pe același principiu este și ishares physical silver etc – doar că este orientat către argint.

2. iShares Core MSCI World UCITS ETF – este unul dintre cele mai diversificate ETF-uri la nivel global care urmărește indicele MSCI – topul companiilor din cele mai dezvoltate țări din lume.

Este, după părerea mea, un ETF în care poți investi fără să mai alegi altele, dacă sumele tale sunt mici sau dacă nu dorești să te implici mai mult.

Din prima ești diversificat atât pe mai multe sectoare, pe mai multe țări și pe sute de companii.

A avut o performanță bună în ultimii 5 ani, o medie de 14% randament. Pe 10 ani a avut 11%.

Dacă alegi acest ETF investești direct în 1584 companii, din 23 de țări. Ponderea cea mai mare o are SUA cu 67%, urmată de United Kindom, Japonia, Germania și multe alte țări.

3. iShares Core S&P 500 ETF – Deja am intrat doar în piața din SUA. Este ETF-ul care urmărește cel mai important indice din SUA (probabil chiar și din lume) și care are în componența sa, cum îi spune și numele, cele mai bune 500 de companii.

Comision anual de doar 0,03% – ceea ce este extrem de mic.

După cum spuneam mai sus, conține top 500 companii din SUA, din toate sectoarele.

Randamentul pe fiecare an îl poți vedea mai sus. Pe ultimii 5 ani a avut o creștere în medie de 17% pe an, iar în ultimii 10 ani de 14%.

4. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF – continuăm tot cu USA, doar că de data aceasta vom avea un ETF mai nișat, doar pe un sector, pentru cei care doresc să investească doar în sectorul tehnologiei.

Dacă dorești să prinzi trendul creșterilor din sectorul tehnologiei și nu poți cumpăra acțiuni de la cele mai mari companii din domeniu, acest ETF este unul potrivit pentru tine.

Top 78 de companii din S&P500 fac parte din acest ETF, toate din domeniul tehnologiei care a avut o creștere serioasă în ultimii 2 ani.

Companii precum: Apple, Microsoft, Nvidia, Visa, paypal, cisco sau intel fac parte din acest ETF.

ETF-ul a avut o creștere de aprox 30% pe an în ultimii ani, ceea ce este mult peste ETF-urile diversificate menționate mai sus, dar și riscul este puțin mai mare fiind orientate către un singur sector.

Dar oare când toate aceste companii vor mai suferi scăderi masive pe viitor? – o întrebare la care am putea să ne gândim de acum înainte.

Bonus – iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF – nu face parte din portofoliul meu, este un ETF lansat de puțin timp, dar cred că ar putea avea un viitor interesant.

5. iShares Global Clean Energy ETF – este un ETF pe care îl consider de viitor pentru că urmărește companii din zona energiei regenerabile.

Se bucură de o creștere foarte mare în ultimii 2 ani:

Dar cred că domeniul abia de acum începe să fie atractiv.

Este un ETF de păstrat mulți ani pentru că s-ar putea să ne facă o surpriză frumoasă peste ani de zile.

6. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF – ajugem și la zona de bonds – în special la cele americane. Un ETF care nu este expus acțiunilor, ci titlurilor de stat care sunt mai puțin riscante.

ETF-ul targetează doar titlurile de stat care sunt expuse pe termen foarte lung – pe care le consider cele mai bune din punct de vedere al performanței pe termen lung.

Nu te poți aștepta la randamente foarte mari, mai ales din cauza dobânzilor globale care se află la cote extrem de mici, însă în ultimi ani exista o medie de 6-7%.

Poate face parte dintr-un portofoliu cu scop de a-l echilibra din punct de vedere al instrumentelor financiare.

iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF – ar mai putea fi un ETF interesant dacă cauți titluri de stat la nivel global.

7. iShares Automation & Robotics UCITS ETF – un alt ETF pe termen lung care este de păstrat mulți ani de acum înainte.

Nu mai pune la îndoială cât de mult se va dezvolta sectorul acesta de automatizări și robotică – pentru că toți considerăm că acolo ne vom îndrepta.

Chiar dacă este un ETF relativ nou (3-4 ani) în care a avut o creștere foarte importoantă de peste 20%, este un ETF care cu siguranță are ce să ne arate pe termen lung.

161 de companii din 10 țări fac parte din acest ETF.

8. iShares MSCI Emerging Markets ETF – singurul ETF care nu are deloc în componența sa acțiuni din USA sau alte țări dezvoltate. Emerging markets are în vedere doar țările în curs de dezvoltare, care se află pe piața emergentă.

Țările cele mai importante care sunt emergente sunt: China, Taiwan, Korea, India, Brazilia, Africa de Sud, Rusia și multe altele.

Acest ETF urmărește aproape 1300 de companii din aceste țări, companii precum: Alibaba, Samsung, Gazprom (ceva mai cunoscute nouă) si multe altele.

ETF-ul a avut o medie de 12% în ultimii 5 ani, dar pe 10 ani doar de 3,68%.

9. iShares Core U.S. REIT ETF – Cum ar fi să investești direct în cele mai importante REIT-uri din US. Investești în imobiliare, top trusturi imobiliare din SUA, fără prea multe bătăi de cap cu un cost de 0,08% TER.

Din păcate, nu îl dețin în portofoliu momentan (m-am axat mai mult pe imobiliare fizice), dar poate fi o variantă interesantă.

Nu se bucură de o creștere în ultimul an, doar că este un ETF care plătește și dividende (atenție la taxele dividendelor din SUA).

151 de REIT-uri fac parte din acest ETF, toate din USA.

10. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF – închidem lista cu un ETF care înglobează top cele mai capitalizate și mai mari companii din lume (chiar daca 99% sunt din USA).

Toate companiile cele mai cunoscute, cele mai mari și cele mai tranzacționabile fac parte din acest ETF: Apple, microsoft, amazon, Alphabet, Facebook, tesla, Nvidia, Adobe și lista poate continua mult si bine pentru că am auzit de majoritatea dintre acestea.

Cam așa arată randamentele medii pe fiecare an dacă am fi investit acum 1, 3, 5 sau 10 ani.

Cred că nu exista fonduri prea multe care să întreaca aceste randamente care ajung si la 21% pe an, în ultimii 10 ani.

Concluzii

După cum spuneam la început, ETF-urile pot fi o variantă ușoară de a investi diversificat, la nivel global. Mai sus sunt câteva exemple de ETF-uri (toate ishare pentru că sunt fanul lor) care ar putea să te ajute să-ți dezvolți un portofoliu cât mai complet. (poți verifica fiecare ETF pentru că am lăsat un link către fiecare)

Nu uita că sunt opinii personale și toate trebuie analizate mai bine de tine. Orice investiție în ETF este supusă unui risc și este recomandată pe termen lung (peste 10-15 ani).

Dacă ești începător, recomand cursul Strategii și Tipuri de investiții care te va ajuta să pui cap la cap toate informațiile importante și să începi să investești.

Succes la bani!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente