Cutia automata este un ansamblu de roți dințate care servește la transformarea forței și transmiterea mișcării de rotație la diferite agregate sau vehicule.
Ea este o componentă din lanțul cinematic al transmisiei care permite lărgirea gamei de turații și de momente la roata motrică. Se montează, de obicei, între ambreiaj și transmisia longitudinală. La autovehiculele construite după soluția „totul în față sau „totul în spate” transmisia longitudinală dispare, astfel încât cutia de viteze se dispune între ambreiaj și transmisia centrală.
Cutia automata în cadrul sistemului de transmisie al autovehiculelor îndeplinește un rol multiplu: de amplificare a cuplului motor și de lărgire a domeniului de turației a roților motrice, peste cel acordat de limitele de turație a motorului,precum și acordare a posibilității de mers înapoi și de întrerupere a lanțului cinematic al mecanismului de transmisie, pentru staționarea autovehiculului timp îndelungat cu motorul în funcțiune.
Cutia automata realizează, prin valori diferite ale rapoartelor de transmisie numite trepte de viteză, acordarea posibilităților energetice ale motorului la cerințele energetice ale autovehiculului în mișcare cu asigurarea unor performanțe dinamice, de consum de combustibil și de poluare cât mai bune.
Mod de functionare:
Semi-roata de transmisie principală mobilă se deplasează axial deoarece este acționată de uleiul sub presiune controlat de grupul de comandă hidraulic, în timp ce roata de transmisie secundară se deplasează axial în sens opus celei principale (adică atunci când una închide cealaltă deschide) sub acțiunea unui arc intern la închidere și datorită presiuniide împingere exercitată de cureaua de transmisie pentru a se deschide;
In funcție de pilotajul efectuat de grupul de comandă electrohidraulic, partea mobilă a roții principale de transmisie se va deschide ori se va închide în timp ce partea mobilă a roții secundare de transmisie va face același lucru, dar în sens opus; în consecință, cureaua de transmisie se va poziționa “urcând” pe o roată și “coborând” pe cealaltă pentru a transmite un anumit raport de transmisie care se modifică în mod continuu de la faza scurtă la cea lungă sau “overdrive” dată fiind variația razei de contact a curelei de oțel față de cea a roții de transmisie.
Deşi cutiile automate nu sunt atât de respândite în România, ele sunt din ce în ce mai apreciate şi prezintă din ce în ce mai mult interes.
Utilizarea cutiilor de viteze pe un automobil este necesară datorită următoarelor limitări ale motorului cu ardere internă:
- turaţie minimă stabilă relativ mare (600 … 800 rot/min);
- un singur sens de rotaţie al arborelui cotit;
- puterea maximă este obţinută la o anumită turaţie;
- consumul de combustibil depinde de turaţia motorului.
Necesitatea de tracţiune a unui automobil se poate explica cu ajutorul puterii disponibile la roţile motoare. Astfel, puterea la roată este dată de produsul forţei de tracţiune şi a vitezei tangenţiale a roţii (care este egală cu viteza automobilului).
O cutie automata complet utilă este esențială pentru a vă menține vehiculul în condiții de siguranță și performanță la cel mai bun mod.Cutii automate oferă un serviciu complet de reparații al cutiei automate, inclusiv piese de cutie automate și cutii de viteze recondiționate, pentru a vă asigura că totul este în funcțiune.