






Semnificaţie
Paştele este o sărbătoare religioasă
întâlnită, cu semnificaţii diferite, în creştinism şi iudaism.
Unele obiceiuri de Paşti se regăsesc, cu semnificaţie diferită, în
antichitatea anterioară religiilor biblice.!Pastele si-a pastrat
pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de
liniste sufleteasca si de apropiere de familie. Farmecul deosebit
este dat atat de semnificatia religioasa - intotdeauna mai exista o
sansa de mantuire - cat si de traditii: oul pictat, iepurasul, masa
cu mancaruri traditionale de paste - cozonac, pasca, miel, slujba
de sambata seara cu luarea luminii.
Obiceuri si Traditi de
Paste.
- Un obicei care se practica numai in Bucovina in noaptea de
Inviere este acela ca fetele sa se duca in clopotnita si sa spele
limba clopotului cu apa neinceputa.Apa neinceputa inseamna ca
persoana care a scos-o din fantana sa nu vorbeasca pana cand va fi
folosita la spalatul clopotului. Cu aceasta apa se spala apoi
fetele in zorii zilei de Paste ca sa fie frumoase tot anul si sa
alerge feciorii la ele.
In trecut, feciorii isi alegeau un crai dintre cei mai harnici
pentru a le judeca si pedepsi toate greselile facute de-a lungul
anului. Cei gasiti vinovati erau purtati in jurul bisericii si la
fiecare latura erau loviti cu vergele de lemn la talpi pentru a nu
mai repeta greselile in anul viitor.
- In zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin
complexitatea simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a
rugaciunii de binecuvantare a bucatelor.
In zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea
bisericii, se aseaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse
in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa
binecuvanteze bucatele din cosul pascal. Fiecare gospodar
pregateste un astfel de cos acoperit cu un servet tesut cu model
specific zonei, dupa oranduiala stramosilor. In cos sunt asezate,
pe o farfurie: seminte de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a
alunga seceta), sare (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug),
zahar (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina (pentru ca
rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi (cu rol de protectie
impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se asaza pasca,
sunca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate, bani, flori,
peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri.
Dupa sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Pasti se
continua in familie. In partile Sibiului, exista obiceiul ca de
Pasti sa fie impodobit un pom (un arbust) asemanator cu cel de
Craciun. Singura deosebire consta in faptul ca in locul globurilor
se agata oua vopsite (golite de continutul lor). Pomul poate fi
asezat intr-o vaza frumoasa si farmecul sarbatorii sporeste cu o
podoaba de acest fel.
- La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in
cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi
albi. Cocosii vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca,
atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este
gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul
respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt
daruiti oamenilor saraci.
- In Maramures, zona Lapusului, dimineata in prima zi de
Pasti, copiii (pana la varsta de 9 ani) merg la prieteni si la
vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui
urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si
ureaza gospodarilor 'Sarbatori fericite'. La aceasta sarbatoare,
pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in
acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.
- In Arges, printre dulciurile pregatite de Sfintele Pasti se
numara covrigii cu ou (numiti asa pentru ca in compozitia lor se
adauga multe oua, 10-15 oua la 1 kg de faina). Fiecare gospodar se
straduieste sa pregateasca o astfel de delicatesa, care este si
simbolul belsugului.
- In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se practica
traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o
lingurita de pasti (vin+paine sfintite). In meniul acestei mese
festive se include ciolanul de porc fiert, oua albe si mancaruri
traditionale, dupa acestea se continua masa cu friptura de
miel.
In dimineata zilei de Paste, copiii se spala pe fata cu apa
proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu si fire de
iarba verde.
- In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la
biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Daca nu au
pazit-o bine, si a fost furata, acestia sunt pedepsiti ca a doua zi
sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta
atat 'hotii', cat si 'pagubasii'. Daca aceia care au incercat sa
fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati
ospatul.
- Pe valea Crisului Alb, la Almas, toata suflarea comunei se
aduna in curtea bisericii. Femeile si fetele din localitate se
gatesc in straie de sarbatoare, si vin in curtea bisericii unde
vopsesc si 'impistritesc' (incondeiaza) oua.
Data Pastelui 2011 - 24 aprilie
Data Pastelui 2012 - 15 aprilie
Data Pastelui 2013 - 5 mai
Data Pastelui 2014 - 20 aprilie
Data Pastelui 2015 - 12 aprilie
Data Pastelui 2016 - 1 mai
Data Pastelui 2017 - 16 aprilie
Data Pastelui 2018 - 8 aprilie
Data Pastelui 2019 - 28 aprilie
Data Pastelui 2020 - 19 aprilie
Data Pastelui 2021 - 2 mai
Data Pastelui 2022 - 24 aprilie
Data Pastelui 2023 - 16 aprilie
Data Pastelui 2024 - 5 mai
Data Pastelui 2025 - 20 aprilie
http://www.paste.totu.ro/obiceiuri.html