Pentru a înțelege fenomenul TMS, adică Transcranial Magnetic Stimulation (stimulare magnetică transcraniană), trebuie să înțelegem ce înseamnă, ce face și cum ne ajută în tratamentul depresiei, procedură pe care o oferim la Clinica Dr. Constantin din Brașov, cât și București.
Deși principiile TMS datează de peste 176 de ani, adică mai exact din 1845, când fizicianul Michael Faraday, de origine britanică observa că dacă printr-o bobina de sârmă trece un curent electric, se creează un câmp magnetic. Atunci s-a aflat că se poate induce un curent secundar în alt conductor, daca se controlează viteza de schimbare în acel câmp magnetic. Iar ca orice invenție revoluționară, după mulți ani s-a inventat și patentat partea de TMS, adică aproape după 140 de ani, după 1985. Prima relatare a utilizării câmpului magnetic pe subiecți umani a fost în 1896, când D’Arsonval raportează utilizarea, iar în 1902, la Viena, doi medici utilizează câmpul magnetic în tratarea depresiei și a nevrozelor, în mod anecdotic. Primul stimulator transcranian al creierului fost construit de Barker și colaboratorii lui în 1985, aproape după 100 de ani de la prima relatare a utilizarii câmpului magnetic.
Alături de RMN (în engleză MRI – magnetic resonance imaging; în română – rezonanță magnetică nucleară), devine cel mai important mijloc de exploatare a funcțiilor creierului, deoarece dezvoltarea tehnologiilor TMS a implicat multiple metode evolutive care au avut ca experiment plasarea bobinei, capacitatea și proiectarea acesteia, cât și sistemele de răcire, dar și protocoalele precum durata și indicațiile tratamentelor.
Existența unei aparaturi sofisticate ne face să ne gândim că perfecționarea tehnologiei de TMS este mare, dar și poate implica ghidarea exactă, milimetrica a curentului electric ce stimulează sau de ce nu, inhibă, anumite arii motorii ale cerebelului, implicate astfel în anumite funcții.
Dacă vă întrebați în ce constă procedura de TMS, stați fără griji, vă povestim în cele ce urmează garantând că nu există nici un motiv de panică vis a vis de această procedură. Stimularea magnetică transcraniană este folosită în prezent pentru diagnosticarea și tratamentul depresiei și pentru a studia comportamentul uman. Studiile clinice au arătat că anumite sarcini cognitive se pot îmbunătăți prin acest tip de stimulare magnetică transcraniană, fiind o metodă de neurostimulare și neuromodulare care constă în aplicarea peste un țesut nervos a unui câmp magnetic care determină prin inducție electromagnetică apariția unui câmp electric în masă de țesut expusă. Aplicarea fiind făcută prin intermediul unei bobine plasate în imediată apropiere a craniului. Efectele sunt bine cunoscute fiind benefice pentru restabilirea și îmbunătățirea membranei celulare și stimulării metabolismului celular.
Avantajele unei astfel de terapii le menționăm mai jos:
– nu necesită anestezie;
– rezultatele se pot observa din primele ședințe;
– este o procedură non-invazivă, nefiind nevoia unei intervenții chirurgicale;
– face parte din tratamentele revoluționare din domeniul neurologic și psihiatric;
– ultimul, dar nu cel din urmă, terapia TMS (stimularea magnetică transcranială), este o procedura sigura și eficientă.
Procedura trebuie de fiecare dată administrată de un medic specialist într-o clinică medicală dotată cu aparatura necesara performării unei astfel de intervenții. La finalul fiecărei ședințe, medicul trebuie sa reevalueze evolutia tratamentului prin determinarea pragului motor. Durerile minore de cap sau ușorul disconfort, fac ca acest tip de procedură să fie foarte bine tolerată de pacienți. Fiind vorba de un magnetic puternic, nu cred ca mai este necesar sa va povestim ca orice tip de metal intracranial este contraindicat in folosirea TMS.