Sămânța de chia, în ciuda faptului că a fost uitata de-a lungul timpului, s-a dovedit ca ocupa un rol important in bucataria bio si vegan. Iar semnele indică faptul că tendința ei de a fi folosita este mai mare decât înainte de 2014.
Această renaștere se datorează faptului că oamenii atrag atenția asupra numeroaselor avantaje nutriționale ale semintei chia (este bogata in fibre, acizi grași, proteine și minerale) și are proprietăți fizice unice: Seamănă cu semința de mac, dar acționează mai puternic ca aeasta. Sună ciudat, dar este minunat să faci budinca fără zahăr, gemuri cu conținut scăzut de zahăr, să înlocuim ouăle și mai multe trucuri care vin în mod special la îndemânarea gătitului brut și vegan.
Iată câteva idei excelente despre cum să începeți să încorporați energia semintei Chia în propria dvs. rutină alimentara:
Triunghiuri cu seminte chia si lamaie: Vegană, fără gluten, fără lapte
Ingrediente:
2 cani de făină de ovăz (utilizați ovaz certificat fără gluten dacă este necesar)
1/2 lingură de praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță de sare
1/4 cana semințe chia
1 lingură de făină de nucă de cocos
1/4 ceasca de ulei de nucă de cocos, întărită în frigider
1/4 cană de miere (sau îndulcitor lichid preferat, cum ar fi sirop de arțar)
1 ou
1/2 linguriță de vanilie
1 lingura de suc de lamaie
1 cană de coaja de lamăie, sau coaja de portocale
Indicatii:
- Preîncălziți cuptorul la 350 G și itindeti o foaie de copt pe hârtie pergament. În cazul în care faceți propria făină de ovăz, adăugați două cănițe de ovăz in blenderul de bucătărie și amestecati timp de 10-15 secunde sau până când se ajunge la consistența dorita.
- Adăugați praf de copt, sifon, făină de nucă de cocos și sare pe făina de ovăz in blenderul de alimente. Amestecati 5 secunde. Adăugați semințele de chia și amestecati 3 secunde.
- Adăugați bucăți de ulei de nucă de cocos la blender și amestecati 5 secunde. Adăugați ouă miere, vanilie, suc de lamaie și coaja de lamaie. Amestecati până la omogenizare.
- Folosind o spatulă, răsturnați aluatul pe o foaia de aluat pregătită. Lăsați să stea aproximativ un minut pentru a permite făinii de nucă de cocos să absoarbă o parte din umiditate. Formați aluatul într-un cerc, aproximativ un centimetru gros, și tăiați în șase triunghiuri.
- Coaceți timp de 15 minute. Scoateți din cuptor și folosind un cuțit ascuțit, separați piesele. Coaceți încă 3-5 minute pentru a permite ca marginile să devină crocante.
- Adaugati glazura dulce de lamaie și bucurați-vă!
Ingrediente glazura:
2 linguri de unt
1 lingurita de miere
1 cub ulei de nucă de cocos, topit
1 lingurita de suc de lamaie
Indicatii:
Se amestecă totul împreună până se omogenizeaza. Se adauga pe vârful triunghiurilor înainte de a le mânca. Depozitați restul într-un recipient etanș în frigider. Când sunteți gata de utilizare din nou, pur și simplu încălziți până când devine lichid.