Un weekend muzical cu puternice acorduri rock s-a încheiat în frumosul orășel Tirgu Neamț, grație celei de a doua ediții a festivalului Best Pop Rock organizat de Asociația DoMiDance împreună cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Tîrgu Neamț, Primăria Roman și Inspectoratul Școlar Neamț. Secțiunea Rock s-a detașat puternic anul acesta, de altfel se simte prin asta că festivalul organizat de cei doi soții, Doina și Dorel Chelaru, care păstoresc Asociația DoMiDance, este la ora actuală, singurul din țară care îmbrățișează și încurajează și copiii să se îndrepte spre acest gen deloc ușor, dar incitant. Cum spunea și Titus Andrei, președintele juriului, „copiii care cresc cu muzica rock au ceva în plus, sunt ceva mai speciali decât ceilalți, sunt niște copii care înțeleg ceva mai mult nu numai din muzică, ci și din mesaj”.
Prima zi, adică sâmbătă, a fost rândul copiilor și a tinerilor ce au concurat la secțiunea pop și etno pop, acestea pe categorii de vârstă. S-au remarcat, categoric, micuța Julia Dobrea, care a și primit un meritat trofeu ce o va trimite în finala concursului Mamaia Copiilor de luna viitoare. Copila de doar 6 anișori a fost remarcată și de compozitorul Claudiu Bulete, membru în juriu, caracterizând-o pe aceasta ca o voce excepțională în ciuda vârstei. Tot un trofeu ce o trimite în finala aceluiași concurs, Mamaia copiilor, a primit și Iarina Cosma, participantă la categoria 12-14 ani. Aceasta a spus că se pregătește mzuical de circa 4 ani. Ioan Rareș Andrei din Buzău a făcut o impresie plăcută, el participînd la două secțiuni, atât Pop Individual, cât și Rock Individual. A obținut însă trofeul festivalului la secțiunea Pop Individual.
Andrei TeodoruIoan Rares AndreiLa secțiunea Rock Individual, trofeul festivalului a fost adjudecat de către un puști cu foarte multă atitudine ce a interpretat melodia „Dream on” de la Aerosomith. Puștiul pe nume Andrei Teodor, a fost semifinalist la concursul Vocea României Junior și spune că este atras de muzica rock de la 6 ani. Sigur că au fost și destule repetări ale unor piese, lucru nu tocmai comod urechii de simplu ascultător, dar asta se poate remedia în timp. S-a cântat mult la secțiunea Etno celebra bucată muzicală „Cântă cucu-n Bucovina” iar la rock, mai ales la cei mai mici, „Zile de foc” a compozitorului Claudiu Bulete și „Mereu mă ridic” din repertoriul Laurei Stoica, au fost printre preferatele tinerilor interpreți.
Andrei Cerbu de la trupa Ironic CrossDe departe, trupa care a făcut senzație anul acesta în concursul dedicat trupelor rock a fost The Iron Cross din care face parte tânărul Andrei Cerbu, cel care a cântat cu celebrul Nicu Covaci. Trupa ieșeană a obținut marele trofeu și trebuie menționat că a intrat în concurs și cu o melodie proprie. Au primit din partea juriului condus de Titus Andrei din care au mai făcut parte Viorel Gavrilă, Marcel Iorga, Claudiu Bulete, Tiberiu Albu și Adi Manolovici numai note de 10.00. De altfel, la festivalul desfășurat, anul acesta, la Tirgu Neamț, notele au fost date la vedere odată ce o secțiune de concurs și o categorie de vârstă se încheiau. De remarcat sunt și trupele Trupa mică sau No Name, cu aprecieri din partea membrilor juriului, ceea ce, sigur, poate fi o încurajare de a continua traseul muzical început.
Demn de semnalat este, cu siguranță, recitalul susținut de chitaristul Adi Manolovici ce a cuprins și un superb moment creat dintr-o spontaneitate tipică marilor artiști. Acesta l-a invitat alături de el pe scenă pe tânărul Tiberiu Albu, fost câștigător al concursului Vocea României, cu care a reușit un duet de excepție pe câteva melodii celebre atât internaționale și românești. A fost o adevărată trăire, un vibe extraordinar creat publicului din sala Casei de Cultură a Sindicatelor Ion Creangă, una deosebită pentru astfel de manifestări.
Una peste alta, putem spune că cea de-a doua ediție a festivalului Best Pop Rock a fost net superioară primei atât prin valoarea concurenților, prin numărul lor mult mai mare prezent în concurs, cât și printr-o atenție deosebită la detalii, printr-o curățenie sufletească ce, în mod categoric, pornește în primul rând de la inima festivalului. Iar inima aceasta nu poate fi decât cel ce construiește ideea, conceptul, evenimentul în sine. Felicitări organizatorilor și putere de a-l duce mai departe, căci copiii de astăzi au nevoie de astfel de manifestări, pentru a învăța ei înșiși să-și respecte valorile, închei parafrazând puțin din discursul plin de modestie de pe scenă din seara de gală al doamnei Doina Chelaru, organizator al festivalului.
Mai spunem doar subliniind chiar noutatea din acest an ce va continua și la edițiile anilor următori: două din trofeele festivalului participă direct înn finala Festivalului Mamaia copiilor, idee, susținută categoric, cu profesionalism de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă.
Mai multe fotografii din festival gasiti aici.