Indiferent dacă ne place sau nu, trebuie să ne gândim la viitor și la ce urmează pentru noi. Așa cum a venit pandemia pe neașteptate, viitorul este incert însă noi îl puteam face mult mai predictibil și mai facil.
Cu cât suntem mai pregătiți pentru ceea ce urmează, cu atât suntem mai relaxați cu deciziile financiare pe care le vom lua.
Ca să ajungem acolo, trebuie să luptăm și să încercăm să câștigăm mai mult.
Există 3 mari etape pentru a face acest lucru:
1. Etapa planificării și evaluării
Sună foarte pompos, însă pentru orice schimbare este nevoie de o evaluare ca să știi unde te afli și să știi unde vrei să ajungi.
- Un buget personal pe care să-l gestionezi lunar te va ajuta să-ți cunoști mai bine comportamentul și să știi unde faci excese și unde poți lucra.
- O analiză a mediului tău de lucru te va ajuta să afli care îți sunt minusurile, plusurile, oportunitățile și amenințările și să știi unde ai de lucrat și de învățat ca să ajungi la un nivel următor.
- O evaluarea a deținerilor tale te va ajut să vezi de unde pornești ca mai apoi să afli unde vrei să ajungi.
Chiar dacă sună pompos, aceste mici analize contează foarte mult pentru ceea ce urmeaza: Stabilirea de obiective financiare personale, un alt termen care ar trebui să fie clar atunci când ne gândim la viitor.
Obiectivele financiare trebuie să fie numerice, realiste, bazate pe situația ta, măsurabile și programate în timp.
Nu putem ajunge să vorbim de investiții dacă nu avem obiective concrete:
- Achiziția unui apartament în maxim 2 ani,
- Achiziția unei mașini noi în viitorul 6 luni,
- Deținerea a doua apartamente pe care le voi oferi în chirie în viitorii 2 ani,
- Investiții pasive la bursă de 10.000 lei în următorii 5 ani,
- Venit pasiv de minim 1000 lei pe lună din investiții.
- Dublarea venitului activ în următorii 2 ani.
Sunt doar câteva exemple care să te inspire. Obiectivele trebuie să fie personale și stabilite după analizele menționate mai sus.
După cum observi, este un drum de analiză înainte să ajungi la investiții. După ce ai obiectivele bine stabilite, atunci ne putem gândi la investiții și la viitorul nostru.
2. Alegerea celor mai bune investiții și Educația
Investițiile sunt cele care ne vor diferenția de marea majoritate a oamenilor. Ele ne vor ajuta să avem o viață liniștită, fără stres și împlinită.
A avea investiții nu este o activitate doar pentru cei bogați sau pentru cei care câștigă foarte mult. Am început să investesc acum mulți ani cu sume chiar și de la 100-200 lei pe lună.
Suntem diferiți și acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi avem obiective diferite, planuri diferite, necesități diferite și un viitor diferit.
Dar nu înseamnă că nu putem începe să investim chiar și cu sume mici.
Înainte de a ajunge să investești, recomand:
- Stabilește care este Tipul tău de investitor. Ești un investitor care nu dorește să riște foarte mult și caută stabilitate sau un investitor care dorește să riște mai mult, dar și posibilitatea câștigului este mai mare. Profitul este proporțional cu riscul pe care ți-l asumi.
- Educația este prioritară înainte de a începe. În lumea investițiilor sunt termeni pe care trebuie să ajungem să-i înțelegem. De aceea, 3 luni de citit cărți, articole de specialitate este indicat înainte de a începe. Cu cât avem cunoștințe mai bogate și mai avansate, cu atât deciziile pe care le vom lua vor fi mai bune.
- Stabilește care sunt instrumentele financiare în care dorești să investești. În funcție de obiectivul tău și de tipologia ta de investitor va trebui să alegi din mai multe instrumente: fie că vei alege investiții mai puțin riscante (depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni) sau intrumente mai riscante (acțiuni, ETF-uri, fonduri de investiții), trebuie să cunoști detaliile despre ele ca decizia ta să fie una corectă.
Avantajele de a petrece câteva ore de analiză înainte de a investi îți vor aduce profitul pe viitor.
Așa cum a spus Benjamin Franklin ”Investiţia în cunoaştere aduce cea mai bună dobândă.” Se aplică în orice situație și o recomand cu mare încredere.
3. Începe să investești
Dacă ai planul bine făcut, obiectivele stabilite, cunoștințele necesare, atunci pasul cel mai important este să începi să investești.
Investește conform planului tău și nu te abate de la el. Dacă planul tău este stabil, atunci orice fluctuație a investițiilor nu te va îngrijora.
Cei mai mulți investitori pierd bani pentru că nu au un plan bine stabilit încă de la început și au așteptări diferite față de alegerile făcute.
Dacă ai parcurs etapa numărul 2, atunci frica de a pierde dispare.
Succesul în investiții este oferit de perseverență. Dacă ești constant cu planul tău, atunci cifrele și rezultatele nu vor înceta să apară.
Te invit să te gândești mai mult la finanțele tale și la viitorul tău.
Cu ajutorul investițiilor, vei putea ajunge în punctul în care ne vom simți cu adevărat bine cu finanțele noastre.