C
Violetele și toporașii
11SâmbătăMai 2013
Posted by Highway in
Uncategorized
≈ 12 comentarii
Etichete
călțunei, micșunea,micșunele, toporaș,toporași,
tămâioare,tămâioară, violete,violetă, viorea, viorele
VIOLÉTĂ. Genul Viola.Plante anuale cu
aspect delicat și dimensiuni micuțe, până la 15 cm, aparținând
familiei Violaceae. Florile, frunzele și rădăcinile se
dezvoltă din nodurile unei tulpini târâtoare numită
stolon, care crește la nivel orizontal, prin sau pe
suprafața solului, asigurând înmulțirea vegetativă a speciei.
Zona nativă a violetelor a fost Europa, dar
și Asia de vest. În zilele noastre, planta a devenit parte din
flora spontană pe toate continentele cu climă temperată. Preferă
locurile umbrite, păduri, pajiști, tufișuri, din zona de câmpie
până la deal și munte. Este o plantă nepretențioasă, rezistentă la
variațiile temperaturii primăvara, ceea ce îi permite să se
răspândească pe areale largi, formând pături de violete cu miros
puternic, dulceag, care atrag insectele.
Cum le recunoaștem?
Frunzele apar în două rânduri. Primăvara sunt mai mici (2-3
cm), iar cele de vară ies după înflorire și sunt mai mari (4-5 cm).
Au forma de inimă, cu marginile ușor dințate. Florile au 5 petale
asimetrice de culoare violet, alb, găbui sau albastru-indigo și
înfloresc prin martie-aprilie. Al doilea rând de flori apare vara,
sub formă de boboci care nu se deschid, acestea fiind cele ce
conțin capsulele cu semințe.
Datorită aspectului delicat și parfumului dulce,
violetele au fost cultivate în așezările omenești
de mii de ani, în timp sortându-se câteva varietăți horticole.
Astăzi avem multe specii comune de violete:
- Viola arvensis, violeta de câmp.
- Viola biflora, violeta în două culori.
- Viola canina, violeta-câinească.
- Viola hirta, violeta-păroasă.
- Viola odorata, violeta de grădină
- Viola pedunculata, violeta-galbenă
- Viola persicifolia, violeta-albă
- Viola riviniana, toporașii-comuni, călțunii-popii
- Viola tricolor, violeta-tricoloră
Etimologie
În România violetele sunt cunoscute și ca
toporași, tămâioare, viorele (nume atribuit și unei alte
plante, Scilla bifolia, necomestibilă), călțunei sau
micșunele.Numele acesta vine de la culoarea violet, din
latinul viola.
O poveste interesantă este că anticul nume
Ionia, o regiune din Turcia actuală,
aflată pe coasta vestică, cu ieșire la Mareea Egee, vine de la
această plantă. Ion era, și încă mai este, numele grecesc
al plantei și a fost atribuit zonei renumite pentru pajiștile
nesfârșite de violete. Ionienii, popor grec, au
fost cei care au lăsat umanității ordinul ionic, un tip de
arhitectură clasică ce încă se dovedește sursă de inspirație pentru
artiștii contemporani.
Uz culinar
Însă, dincolo de valoarea ornamentală, violetele
sunt plante comestibile – atât frunzele cât și
florile. Din timpuri ancestrale a fost folosită ca plantă
medicinală și de consum. Atât florile, cât și frunzele tinere, dau
o culoare minunată și un gust fin, catifelat, salatelor
proaspete. Deși utilizările gastronomice ale violetelor au fost
aproape uitate în timpurile noastre, în Occident există multe
restaurante rafinate care folosesc florile pentru decorarea
mâncărurilor din meniu.
În 200 de Rețete Cercate, scoasă în Moldova pe la
1842 de către Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, apare o
minunată rețetă numită ”zalatină de toporași”. Pelteaua de
violete era obținută din sucul florilor, îndulcit
cu zahăr și închegat cu gelatină, pe vremea aceea obținută din oase
de morun. Voi încerca aici o traducere din chilirică adaptată la
limba contemporană: ”Să iei 60 dramuri toporași (200 gr), numai
frunzele (petalele) de la floare și le opărești cu o litră de apă
clocotită (320 ml). O lași până se limpezește, apoi torni apa aceea
peste 40 dramuri zahar (130 grame). Pui și zamă de la două alămâi
și o lași puțin să fearbă, apoi pui înăuntru trei dramuri de clei
topit de morun (10 grame). O lași să se răcească și o strecori
printr-o pânză în calup.”
- dram = veche unitate de măsură din Principate, echivalentă cu 3,18 grame.
- litră = veche măsură de capacitate, egală cu un sfert de oca (380 ml înMunt., 320 ml în Mold.)
- calup = formă de metal folosită în bucătărie în special pentru prăjituri
Violetele conțin o substanță numită
mucilagiu, care, la rândul ei, acționează ca o gelatină
fină. Acest mucilagiu, găsit de altfel și în alte plante,
cum ar finalba, a făcut ca
violeta să fie folosită în remediile naturiste
pentru durerile în gât și ca soluție calmantă pentru inflamațiile
membranelor mucoase.
Forile uscate și confiate se presară astăzi deasupra
ciocolatei negre. O specialitate foarte apreciată printre
cunoscători.
Din florile fermentate de violete se poate
obține sirop sau o băutură aromată, alcoolizată, care seamănă cu
vișinata.
Alte utilizări
În Europa medievală, meșteri specializați extrăgeau ulei
parfumat și esențe din această plantă.
Florile proaspete conțin un pigment puternic, care a fost
utilizat în mod tradițional la vopsirea țesăturilor în
albastru-pastelat.
Surse:
- http://www.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_botanicToporasi.html
- http://www.henriettesherbal.com/articles/viola.html
- http://dexonline.ro/definitie/toporas
- http://en.wikipedia.org/wiki/Viola_(plant)
- http://7coline.wordpress.com/tag/viola-silvestris/