Cred că nu e doar părerea mea dar Windows 7 a fost cea mai reușită ediție de windows din toată existența sa. Una din cele mai populare și care a funcționat cel mai ok. Ei bine, după o perioadă consistentă de viață în 2020, mai exact pe 14 ianuarie, suportul pentru Windows 7 va înceta.
Windows 7 a fost lansat în 2009 și a rămas cel mai folosit sistem windows și după încercarea cu windows 8, care a fost un eșec în opinia mea și văd că rezistă, bine chiar și în „epoca” windows 10. Eu personal folosesc Windows 7 și Ubuntu.
Schimbarea e una cu impact mare pentru firmele care au licențe pe Windows 7 și care nu au „profitat” de update-ul gratuit oferit de Microsoft la lansarea Windows 8 și 10, dar recomandarea mea este ca după încetarea suportului, cel mai târziu, să se treacă spre windows 10.
O licență de windows 10 nu e chiar floare la ureche să o cumperi. Chiar și pe eMag e greu de identificat care sunt legale și care nu, în condițiile în care ele încep de la 113 lei iar pe pagina Microsoft o licență de Windows 10 Home digitală este 140 de dolari. Deci undeva ceva e „putred” sau la limita legii în ofertele celor ce vând licențe. De fapt, în real, e mai mult problema celor care cumpără, ei sunt „utilizatorii” și trebuie să le instaleze/folosească în conformitate cu termenii licenței.
Ideal este să cumpărați calculatoare cu licența windows la achiziție, așa este cel mai ieftin. Nu uitați că o licență cumpărată și folosită altfel decât e specificat în termenii ei poate aduce amenzi deloc neglijabile.
PlayTech scrie că „Persoanei juridice (societății) care utilizează programele fără licenţă conform art. 135 Cod Penal – pedeapsa tipică o constituie amendă penală – Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 100 și 5.000 lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 600 de zile. Pentru infracțiunile descrise mai sus, limitele amenzii penale pentru persoane juridice sunt intre 120 şi 240 de zile-amendă (când legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, unică sau alternativ cu pedeapsa amenzii) – art. 137 Cod Penal. Dacă luam o medie – 200 zile amenda a 2.000 lei, ajungem la o sancțiune de 400.000 lei. Alte pedepse complementare pentru societate pot fi dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activității parțial sau integral pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziții publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani, plasarea sub supraveghere judiciară, afișarea sau publicarea hotărârii de condamnare.””
Faptul că se activează o licență la Microsoft nu înseamnă că e și legal de utilizat. Microsoft nu are de unde ști dacă tu o folosești acasă sau la firmă de exemplu. Activarea e strict tehnică și o face un algoritm nu o fac oamenii. Deci atenție de la cine cumpărați licențe și cum le folosiți. O variantă fără greș este să folosiți chiar pagina Microsoft dar pot fi fără probleme cumpărate și de pe magazinele din România cum e eMag sau chiar cele din localitatea dumneavoastră cum ar fi Altex, Flanco sau aletele.
Ofertele pe pe eMag încep de la 113 lei pentru o licență windows 10
Notă: Acest articol conține și linkuri de afiliere