Vedeta activității integrate de astăzi a fost zambila ”colorată și parfumată”. După ce, la întâlnirea de dimineață, cei mici s-au salutat înmânându-și un buchețel parfumat, în scenă au intrat suratele lor din ghiveci, zambilele violet. Iepurașii au observat cu interes planta, am identificat împreună părțile acesteia, am precizat caracteristicile și rolul fiecăreia. Activitatea a continuat la centrele de activitate deschise. La sectorul Știință, cei mici au completat imaginea plantei cu părțile absente (rădăcina și bulbul), prin desen, apoi au colorat frunzele și florile.
La Artă au redat plastic imaginea zambilei prin dactilopictură, iar la Construcții au aplicat tehnica mozaicului.
Am reținut:
-Zambila este o plantă decorativă care înflorește primăvara.
Părțile plantei:
–Rădăcina-este firoasă, fixează planta în pământ, abosarbe apa și substanțele hrănitoare din pământ;
–Bulbul-este o tulpină care crește în pământ, aici se adună apa și substanțele hrănitoare;
–Tulpina aeriană– verde, lungă, subțire, netedă;
-se rupe ușor;
-susține florile;
–Frunzele-alungite, înguste, netede, de culoare verde;
-sunt ”bucătăria plantei”;
–Florile-micuțe, cu mai multe petale, așezate de jur împrejurul tulpinii, în partea de sus a acesteia;
-pot avea diferite culori (roz, albe, violet, albastre, galbene etc);
-sunt puternic parfumate, atrag insectele.
-Zambilele cresc în grădini, parcuri sau în ghivece, ca plante de interior.
-Ca și alte plante, zambilele au nevoie de lumină, căldură și apă pentru a se dezvolta armonios.
-Oamenii le cultivă pentru înfrumusețarea grădinilor, parcurilor sau a locuințelor. Nu sunt plante comestibile (nu sunt bune de mâncat).