În fiecare an, în data de 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă prin organizarea de campanii de promovare a activităţilor de prevenire a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Organizaţia Internaţională a Muncii a fost înfiinţată în anul 1919, iar unul dintre obiectivele de bază a fost promovarea unor medii de lucru sigure şi sănătoase la nivel global pentru lucrători.
Lucrătorii sunt expuşi la numeroase riscuri de ordin biologic, fizic sau chimic, la pericole psihosociale sau ergonomice. În fiecare an, la nivel mondial, milioane de muncitori îşi pierd viaţa urmare accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. Foarte mulţi lucrători suferă din cauza leziunilor rezultate în urma accidentelor de muncă sau a afecţiunilor cronice.
Acţiunile de conştientizare sunt menite să atragă atenţia, la nivel internaţional, asupra tendinţelor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale şi a accidentelor mortale.
De asemenea, organizaţiile sindicale din lume onorează la 28 aprilie memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume. Promovarea libertăţii de asociere este necesară pentru a asigura o implicare semnificativă a partenerilor sociali în formularea şi implementarea politicilor şi programelor naţionale de securitate şi sănătătate în muncă, la toate nivelurile.
În anul 2025, acţiunile referitoare la Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă se desfăşoară având ca tema: „Revoluţionarea sănătăţii şi siguranţei: rolul inteligenţei artificiale şi al digitalizării la locul de muncă” şi se concentrează asupra modului în care noile tehnologii transformă securitatea şi sănătatea la locul de muncă, inclusiv prin automatizarea sarcinilor, utilizarea instrumentelor inteligente SSM şi a sistemelor de monitorizare, realitatea extinsă şi realitatea virtuală şi gestionarea algoritmică a muncii.
Transformarea digitală a muncii a condus la o evoluţie a proceselor de muncă, cum ar fi munca la distanţă şi platformele digitale de muncă. OIM va lansa un nou raport şi materiale promoţionale care analizează aceste probleme critice, evaluând modul în care transformarea digitală poate îmbunătăţi securitatea şi sănătatea la locul de muncă şi evidenţiind răspunsurile guvernelor, angajatorilor, lucrătorilor şi altor părţi interesate în atenuarea riscurilor potenţiale pentru securitate şi sănătate.
Inteligenţa artificială şi instrumentele digitale revoluţionează securitatea şi sănătatea în muncă. Astăzi, roboţii operează în medii periculoase, fac sarcini grele, gestionează materiale toxice şi lucrează la temperaturi extreme. Aceştia execută sarcini repetitive şi monotone, în timp ce dispozitivele digitale şi senzorii pot detecta pericolele din timp. În acelaşi timp, în absenţa unor măsuri adecvate de SSM, tehnologiile digitale pot duce la accidente, apariţia riscurilor ergonomice şi o intensificare a muncii.
Fiecare angajator trebuie să implementeze măsuri pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă şi să urmărească evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea posturilor de muncă, alegerea echipamentelor de muncă, a metodelor de muncă şi de producţie, în vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuării efectelor acestora asupra sănătăţii, adaptarea la progresul tehnic, înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos, dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care să cuprindă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, adoptarea, în mod prioritar, a măsurilor de protecţie colectivă faţă de măsurile de protecţie individuală, furnizarea de instrucţiuni corespunzătoare lucrătorilor.
Evitarea accidentelor urmate de incapacitate temporară de muncă sau deces se poate realiza prin conştientizarea tuturor angajatorilor şi angajaţilor cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire şi protecţie la locurile de muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ se alătură OIM şi altor organizaţii internaţionale, instituţiilor şi autorităţilor naţionale care sunt active în promovarea securităţii şi sănătăţii în muncă. Acţiunile inspectorilor de muncă urmăresc conştientizarea angajatorilor, a lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru securitatea şi sănătatea în muncă din judeţul Neamţ în vederea reducerii accidentelor de muncă.
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de instituţia noastră atât în cadrul întâlnirilor cu organizaţii şi angajatori, cât şi în mediul online.
Manifestările dedicate zilei de 28 aprilie din acest an, au început practic în luna martie, la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman unde am organizat o întâlnire de informare/prevenire/educare pe teme privind securitatea şi sănătatea în muncă cu elevii şi profesorii participanţi la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Ştiu şi aplic. Securitatea şi sãnãtatea în muncã se deprinde de pe bãncile şcolii!”. Manifestările au continuat la Colegiul Naţional „Roman Vodă” în data de 12 aprilie cu desfăşurarea probei teoretice şi în data de 15 aprilie, cu desfăşurarea probei practice a etapei judeţene a concursului naţional si apoi în data de 28.04.2025, cu premierea elevilor şi profesorilor participanţi la etapa judeţeană de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ.
Activităţile dedicate acestei zile au continuat în data de 28 aprilie la sediul ITM Neamţ, unde a fost organizată o întâlnire cu reprezentanţi ai angajatorilor, angajaţilor, sindicatelor, patronatelor şi ai serviciilor externe de prevenire şi protecţie. Inspectorul şef al ITM Neamţ a prezentat semnificaţia Zilei de 28 aprilie şi a temei sub care se desfăşoară acţiunile în acest an, „Revoluţionarea sănătăţii şi siguranţei: rolul inteligenţei artificiale şi al digitalizării la locul de muncă”.
În sfârşit, dar nu în ultimul rând, transmitem pentru victimele accidentelor de muncă, un mesaj de solidaritate faţă de cei afectaţi şi familiile lor, dar şi un mesaj de unitate şi de acţiune conjugată a tuturor factorilor implicaţi: instituţii ale administraţiei publice, întreprinderi şi reprezentanţi ai salariaţilor, pentru reducerea accidentelor de muncă şi a efectelor acestora, conştienţi fiind că eradicarea acestora nu se va putea realiza niciodată.
Iona Popescu,
Inspector Şef ITM Neamţ