Sări la conținut
CA

calancea paraschiva

Între 18.10.2025 și 30.10.2025, a publicat 45 articole, citite de 22.213 ori, cele mai multe scrise în categoria Edu (25 articole) .

Cele mai recente

Spiritualitate

Din ce in ce mai mult DoR

O sa incep cu o marturisire: il cunosc pe Cristian Lupsa de vreo cincisprezece ani, de cand era student la Facultatea de Jurnalism si se pregatea sa plece in State, sa studieze acolo. Tin minte cand l-am vazut ultima data inainte de plecare, am avut un sentiment ca nu e ultima oara cand aud despre […] The post Din ce in ce mai mult DoR appeared first on minuni.ro.

Spiritualitate

Atelier de caleidoscoape la Moara de hartie

Sambata, 3 august, de la 14-16, doua ceasuri bune, in care vom mesteri caleidoscoape imbracate in hartie reciclata manual, dar si alte diverse printuri, la moara de hartie din Comana, la aproximativ 35 de km de Bucuresti. Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor este un spațiu deschis publicului, în care intri direct în contact cu meșteșuguri […] The post Atelier de caleidoscoape la Moara de hartie appeared first on minuni.ro.

Edu

Esenţe (glacéuri)

Denumirea de glacé defineşte sucul concentrat (esenţa) obţinut din fond care poate fi brun, de viţel, de pasăre, depeşte, printr-o fierbere îndelungată şi lentă. Are loc evaporarea unei părţi a apei din fond care, concentrându-se însubstanţă uscată, după răcire gelifică.Sortimentul de glacéuri cuprinde :- glacé de viande (carne) ;- glacé de vollaile (pasăre) ;- glacé de poisson (peşte).Tehnologia de obţinere a glacéurilor cuprinde o fierbere la foc din ce în ce mai mic a fondului brun de viţelpână la concentrarea în substanţă uscată a acestuia, respectiv se reduce treptat cantitatea iniţială.Glacéul este gata când, introducând lingura în esenţa concentrată, aceasta se acoperă (napează) cu un strat luciosaderent. În acest moment vasul se retrage de pe foc şi esenţa se strecoară. Glacéul rezultat se păstrează la rece, în vasede inox. Se foloseşte la întărirea unor sosuri.Tehnologia de obţinere a glacéului de pasăre sau pe

Spiritualitate

Bilant de AniverSoare

Si a mai trecut o zi de nastere daruita unei cauze sociale. A treia. De data aceasta, donatiile-cadou au mers inspre ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata, infiintata in 2008 de catre Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat in terapia ABA (model de terapie pentru copiii cu autism), o asociatie care pe de o parte […] The post Bilant de AniverSoare appeared first on minuni.ro.

Spiritualitate

Oameni din lumea mea

Spun mereu ca minuni.ro – dincolo de a fi un proiect de strangere de fonduri – e despre oamenii care fac mereu tot ce pot si mai mult pentru ceilalti. In acesti ani am adunat cativa astfel de oameni, multi, sunt recunoscatoare pentru fiecare dintre ei, vorbesc mereu despre ei in lumea mea si o […] The post Oameni din lumea mea appeared first on minuni.ro.

Edu

METODE DE EVALUARE SENZORIALĂ A ALIMENTELOR

Dotarea tehnică pentru realizarea degustărilor de produse alimentare esteformată din: Camera de pregătire a probelor dotată cu aparate de fiert, de înăbuşit, decoacere, de frigere, de prăjire, de măcinare, de agitare, de malaxare, masă depreparare, dulapuri de păstrare, frigidere, aparate de măsurat volume, mase,temperatură, vîscozităţi, umiditate, aciditate, pH etc. Camera de degustare care trebuie să fie separată de camera de pregătire, însăsă poată comunica cu aceasta. Camera de degustare trebuie să fie izolată fonicşi termic, să aibă aer condiţionat sau să fie aerată prin aspiraţie lentă, prevăzutăcu umidificator şi dezodorizator. Camera de prezentare poate să fie fără ferestre,cu iluminat general şi iluminat direct. Zugrăveala trebuie să fie mată în nuanţedulci. Încăperea de degustare trebuie să fie prevăzută cu cabine(15 – 20) culăţimea de 80 cm şi adîncimea de 60 cm. Scaunul prevăzut pentru degustătortrebui

Cele mai citite

Spiritualitate

Bilant de AniverSoare

Si a mai trecut o zi de nastere daruita unei cauze sociale. A treia. De data aceasta, donatiile-cadou au mers inspre ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata, infiintata in 2008 de catre Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat in terapia ABA (model de terapie pentru copiii cu autism), o asociatie care pe de o parte […] The post Bilant de AniverSoare appeared first on minuni.ro.

Spiritualitate

Atelier de caleidoscoape in Sibiu

Awww, caleidoscoapele ajung in sfarsit la Sibiu. Joi, 27 aprilie, de la 18 la 20, la Cafeneaua din librarie. Trei lucruri m-au fermecat dintotdeauna: caleidoscoapele, caruselele si cutiutele muzicale. ? Cand mi-a venit ideea minuni.ro le-am pus pe primele in poveste, fiindca mi-am dorit ca minuni.ro – caleidoscop de fapte bune sa fie un proiect prin […] The post Atelier de caleidoscoape in Sibiu appeared first on minuni.ro.

Edu

Alimentul - factor esenţial al vieţii sau factor de risc

Orice organism viu, inclusiv organismul uman, este strâns legat de mediul său înconjurător printrunpermanent schimb de substanţe. Alături de aer şi apă, alimentele constituie factori de mediu esenţialipentru asigurarea substanţelor necesare desfăşurării în bune condiţii a tuturor proceselor vitale. Factoriinutritivi din alimente au o serie de roluri importante, ca:- rol energetic, prin furnizarea energiei necesare desfăşurării oricărui proces vital;- rol plastic, prin asigurarea sintezei substanţelor proprii organismului şi reînnoirea continuă aacestora;- rol catalitic, prin favorizarea desfăşurării normale a proceselor biologice care se petrec înorganism.Trebuie să existe întotdeauna un echilibru între nevoile organismului uman în factori nutritivi şiasigurarea acestora prin alimentele consumate, echilibru care se referă atât la cantitatea de nutrienţiasigurată organismului prin alimente, cât şi la calitatea acestora. Oric

Edu

Efectul Doppler

Unda emisă de o sursă de oscilaţii se propagă de la sursă până la receptorul care o detectează. Prin detectarea undei se înţelege măsurarea unei anumite mărimi caracteristice ei, de exemplu, frecvenţa undei. Dacă sursa şi receptorul sunt în repaus unul faţa de celalalt, frecvenţa undei măsurată de receptor este egală cu frecvenţa undei emisă de sursă. Aşa se întâmplă atât cu undele sonore cât şi cu cele luminoase. Dacă însă sursa de oscilaţii este în mişcare faţa de receptor, frecvenţa undei măsurată de receptor diferă de aceea a undei emisă de sursa de oscilaţii. Acest fapt care se observă când sursa şi receptorul sunt în mişcare unul faţă de celălalt, se numeşte efectul Doppler; acest efect este foarte important atât în ştiinţă cât şi în tehnică. Explicaţia efectulu

Spiritualitate

Orient Express catre creativitate

Exista cateva locuri in online in care te poti ascunde ca sub o patura moale, la caldura, unde sa stai sa citesti pana dimineata. Designist.ro este unul dintre ele. Eu ii stiu, cred, de vreo patru ani si daca nu ma insel am aterizat acolo prima data in urma unui articol foarte distribuit in acele […] The post Orient Express catre creativitate appeared first on minuni.ro.

Spiritualitate

Fii perechea mea!

Nu-i asa ca ai zambit cand ai citit titlul asta? ? La fel am zambit si eu deunazi, cand mi-a aparut in feed campania cu acelasi nume gandita cu bunatate si nastrusnicie de Miruna de la Fundatia Comunitara Bucuresti. Miruna e un om care, uite, face bine si la job si in timpul liber. ? […] The post Fii perechea mea! appeared first on minuni.ro.