Avantajul fiscal al investiei in fondurile deschise de investitii romanesti

  • Postat în Profesional
  • la 10-11-2024 13:24
  • 40 vizualizări

Am vorbit de multe ori despre performantele fondurilor de investitii. Insa un alt element de interes pentru investitori este costul total de operare al acestora. Orice fond trebuie sa plateasca o gama extinsa de costuri pentru servicii de administrare (cel mai important cost), custodie, depozitare, tranzactionare la bursa, decontare, la care se aduaga comisioane bancare, taxe ASF si altele, in functie de specificul fiecarui fond (un ETF pe indice listat plateste si costuri de mentinere la tranzactonare, mentinere a registrului investitorilor, licenta pentru indicele replicat, etc).

Toate aceste costuri nu sunt platite direct de investitori, ci de catre fond. In mod justificat investitorii sunt atenti la aceste costuri, pentru ca ele reduc, intr-o anumita masura, performantele: un fond castiga din dividendele si dobanzile incasate si din variatia preturilor actiunilor detinute, de exemplu, insa acest castig se reduce usor cu costurile de mai sus, care trebuie platite de fond.

Fara aceste costuri, fondul nu poate functiona. Insa nici despre costuri nu voi scrie azi, ci despre un avantaj fiscal al unora dintre fondurile de investitii disponibile in Romania.

Conform codului fiscal, fondurile deschise de investitii romanesti nu platesc impozit pe dividende (fondurile de tip ETF infiintate in Romania se incadreaza in aceasta categorie, intrucat sunt fonduri deschise de investitii). Impozitul pe dividende este in prezent in valoare de 8% si se aplica prin retinere la sursa de catre emitentii platitori de dividende.

De ce este acesta un avantaj fiscal pentru aceasta categorie de fonduri? Pentru ca unui investitor individual (persoana fizica) ce investeste direct in actiuni i se va retine acest impozit. La fel cum acesta i se va retine si unui fond deschis de investitii nerezident, inregistrat in afara Romaniei dar vandut (sau tranzactionat la bursa) in tara noastra. Prin urmare, fondurile deschise de investitii romanesti economisesc impozitul pe dividende de 8%, in timp ce alte categorii de investitori nu au aceasta posibilitate.

Cat reprezinta aceasta economie si ce impact are pentru investitori? Am calculat impactul pe ultimii patru ani pentru fondul nostru ETF BET Patria – Tradeville. Haideti sa vedem concluziile.

In 2021 ETF BET a incasat dividende totale de 1,18 milioane lei, iar prin faptul ca nu a platit impozit pe acestea, fondul a realizat o economie de 95 mii lei. Nu este o suma mare, dar raportata la activul mediu al fondului din acel an, aceasta reprezinta 0,36%. In 2022 fondul a incasat dividende totale de 5,70 milioane lei si a realizat o economie de 456 mii lei neplatind impozit pe acestea. Economia a reprezentat 0,74% din activul mediu al fondului din acel an si a acoperit aproape doua treimi din comisionul de administrare platit de fond pe intreg anul 2022.

Mai departe, in anul 2023 ETF BET Patria – Tradeville a incasat dividende totale de 20,70 milioane lei, in crestere pe masura cresterii activului fondului, dar si a unor circumstante foarte bune ale unora dintre emitenti. Economia realizata de fond a fost de 1,66 milioane lei si a reprezentat 1,55% din activul mediu al fondului anul trecut. Aceasta economie a depasit intreg procentul de comision de administrare al fondului, de 1,20% din activ in 2023, si a acoperit chiar 80% din costurile totale de operare ale fondului (ce-i drept, 2023 a fost un an exceptional din punct de vedere al dividendelor platite de unii emitenti).

Iar in 2024, de la inceputul anului pana in prezent, fondul a incasat dividende totale de 20,11 milioane lei si a realizat o economie din neplata impozitului pe dividende de 1,61 milioane lei, reprezentand 0,51% din activul mediu al fondului calculat pe perioada 1 ianuarie – 15 octombrie. Procentul de economie acopera doua treimi din comisionul de administrare anual al fondului din prezent, de 0,75%.

Pentru a oferi investitorilor sai randamentul emitentilor din indicele BET, ETF BET Patria – Tradeville plateste in prezent costuri totale de operare estimate la 1,35% din activ pe an in prezent, din care costuri de administrare de 0,75% si costuri cu alti furnizori de servicii de 0,60%. Dar nu este suficient sa comparam acest cost total de operare, de 1,35%, cu costurile altor fonduri nerezidente (comparatia cu costurile altor fonduri deschise rezidente nu este relevanta pentru ca ETF BET Patria – Tradeville inregistreaza deja cel mai redus cost total in randul fondurilor deschise de actiuni inregistrate in Romania).

O asemenea comparatie trebuie sa ia in calcul si avantajul fiscal, pe care fondurile nerezidente nu il au. Ajustand costul total al ETF BET cu acest avantaj fiscal pentru 2024, de exemplu, rezulta un cost total de operare anual de 1,35% – 0,51% = 0,84% din activ pe an, care nu e rau deloc.

Mai multe informatii despre fondul ETF BET Patria – Tradeville, caracteristicile, performantele si riscurile sale, precum si modul in care se poate investi simplu la bursa prin acest fond, sunt disponibile pe siteul societatii de administrare, aici. Informeaza-te si evalueaza singur performantele fondului inregistrate in timp.

Informatii importante. Denumirea indicelui BET este protejata ca marca inregistrata apartinand BVB, iar fondului ETF BET Patria – Tradeville i-a fost acordata o autorizatie ne-exclusiva de utilizare a indicelui BET pentru crearea unor produse financiare pe baza unui contract de licenta incheiat de SAI Patria Asset Management cu Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta este o comunicare publicitara. Va rugam sa consultati prospectul fondului si documentul de informare KIID inainte de a lua orice decizie finala de investitii. Performantele anterioare nu prevad profiturile viitoare. Performanta viitoare face obiectul impozitarii care depinde de situatia personala a fiecarui investitor si care se poate schimba in viitor. Investitia in fonduri presupune si riscuri, incluzand riscul ca performanta tintita sa nu fie atinsa sau investitia sa produca o pierdere ca urmare a conditiilor specifice pietelor si instrumentelor in care investesc fondurile. Riscurile investitiei pot include si alte riscuri precum riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de contraparte, riscul operational sau riscul de durabilitate.

Patria Asset Management

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente