Avocado este unul din marile daruri ale naturii. Mai mult, parca Mama Natura a facut acest fruct in folosul si spre binele femeii, pentru ca este ideal in dieta lor. Fructul de Avocado are aceeasi forma pe care o are uterul. De asemenea, studiile au aratat ca ca avocado previne cancerul cervical si echilibreaza hormonii. Si inca ceva uimitor! Asa cum un bebe are nevoie de 9 luni ca sa se dezvolte in uterul mamei, un fruct de avocado are nevoie tot de 9 luni ca sa creasca, de la inflorire pana la fructul copt. Beneficiile consumului de avocado:
1. Avocado este una dintre cele mai bune surse de vitamina K, fibre, vitamina B6, vitamina C, acid folic si cupru, toti acestia fiind nutrienti indispensabili metabolismului feminin.
2. Avocado are mai mult potasiu, decat o banana si are in jur de 30 de grame de grasimi, cea mai mare parte fiind grasimi sanatoase. Potasiul este unul din principalele minerale care combate retentia de lichide, suferinta tipic feminina.
3. Avocado este foarte bun pentru inima, datorita grasimilor bune pe care le contine.
4. Continutul mare de potasiul regleaza presiunea sanguina, previne bolile cardiovasculare, ceea ce il recomanda femeilor aflate la menopauza si stimuleaza mecanismele naturale de eliminare a toxinelor facand pielea frumoasa si stralucitoare.
5. au proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diverselor tipuri de cancer.
6. au capacitatea de a proteja ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale, potrivit cercetatorilor japonezi, coordonati in cadrul unui studiu de catre profesorul Hirokazu Kawagishi;
7.contin anumiti compusi care inhiba si distrug celulele cancerului oral;
8. ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun in organism (HDL) si la reducerea celui rau (LDL), precum si la diminuarea numarului de trigliceride in sange;
9. mentin sanatatea sistemului cardiovascular, prin continutul in vitamina B6 si acid folic, doua substante care regleaza nivelul homocisteinei (compus asociat cu un risc crescut de imbolnavire cardiaca); intrucat contin vitamina E, glutation si grasimi mononesaturate, fructele de avocado protejeaza inima si sustin activitatea cardiaca;
10. regleaza hipertensiunea arteriala, prin continutul bogat de potasiu;
11. protejeaza celulele sanatoase ale organismului de actiunea radicalilor liberi, prin fitonutrientii furnizati (polifenoli si flavonoizi), deci scad riscul dezvoltarii bolilor inflamatorii si degenerative; Ai probleme de barbatie? Iata o metoda vicleana de a rezolva problema! Doar 5 minute pe săptămână și vei renunța la FUMAT pentru totdeauna!
12. imbunatatesc vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteina (ce previne si stopeaza degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta si cataracta);
13. regleaza nivelul de glicemie si controleaza diabetul, reducand rezistenta la insulina a organismului, prin grasimile sanatoase si fibrele solubile continute;
14. previn malformatiile congenitale (precum defectele de tub neural sau spina difida), gratie acidului folic furnizat din plin organismului (250 g de avocado pe zi asigura femeilor insarcinate 23% din doza de acid folic recomandata zilnic);
15. reduc riscul de accident vascular cerebral, tot prin continutul de acid folic (studiile au demonstrat ca aceasta substanta s-a dovedit utila in prevenirea comotiilor cerebrale);
16. previn cancerul de prostata si de san, intrucat sunt bogate in acid oleic, un compus care inhiba dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul celor doua organe;
17. intarzie procesul de imbatranire a organismului, prin antioxidantii din compozitie (in special glutationul), care intaresc sistemul imunitar, protejeaza celulele si echilibreaza functiile sistemului nervos;
18. combat halena, curatand sistemul intestinal si regland cantitatea de toxine din organism, precum si inlaturand fenomenul de gura uscata;
19. sporesc capacitatea corpului de a absorbi nutrienti importanti pentru vedere si sanatatea pielii, in special carotenoizi (betacarotenul si licopenul);
20. – previn pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer, deoarece sunt o sursa bogata de vitamina E, substanta care neutralizeaza radicalii liberi ce distrug celulele creierului si care stimuleaza procesul de alcatuire a proteinelor;
Samburii de avocado:
1. Pudra din sambure de avocado are rol antiinflamator, trateaza problemele digestive, diareea si crampele intestinale. Aceeasi pudra este si un excelent inlocuitor pentru cafea. Are mai multi antioxidanti si polifenoli decat ceaiul verde si nu are cofeina.
2. Are capacitatea de a reduce nivelul de glucoza din sange si te ajuta sa iti mentii greutatea ideala.
3. Contine cantitati importante de potasiu. Daca vrei sa beneficiezi la maximum de aceasta proprietate, foloseste samburi de la fructe de avocado care nu sunt foarte coapte.
4. Contine compusi fenolici care previn ulcerul gastric si infectiile.
5. Contine flavonol, substanta ce previne dezvoltarea tumorilor. Teste efectuate pe soareci au demonstrat ca cei carora le-a fost administrata pudra de avocado au cunoscut o incetinire a dezvoltarii tumorilor canceroase.
Sursa :
Extra News
Fructele de avocado sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care ele le prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante.
Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul.
Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana.
Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g.
Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul studiilor afectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi nutrientii importanti din hrana.
Specialistii recomanda celor care urmeaza o dieta saraca in proteine, sa le inlocuiasca prin consumul sporit de grasimi sanatoase, regasite din plin in avocado, ulei de cocos, masline, ulei de masline, unt sau nuci.
Un fruct de avocado contine in jur de 22,5 g de grasimi, dintre care doua treimi sunt mononesaturate (benefice sanatatii). O calitate importanta a fructelor de avocado este ca acestea contin foarte putina fructoza (asociata cu predispozitia spre ingrasare) si circa 20 de nutrienti esentiali, precum fibrele, potasiul (intr-o cantitate dubla comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B si acidul folic.
In contextul numarului mare de substante care promoveaza starea de sanatate a organismului, este lesne de inteles de ce fructele de avocado au o lista atat de lunga de beneficii, odata ce sunt introduse in alimentatie
– au proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diverselor tipuri de cancer.
– au capacitatea de a proteja ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale, potrivit cercetatorilor japonezi, coordonati in cadrul unui studiu de catre profesorul Hirokazu Kawagishi;
– contin anumiti compusi care inhiba si distrug celulele cancerului oral;
– ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun in organism (HDL) si la reducerea celui rau (LDL), precum si la diminuarea numarului de trigliceride in sange;
– mentin sanatatea sistemului cardiovascular, prin continutul in vitamina B6 si acid folic, doua substante care regleaza nivelul homocisteinei (compus asociat cu un risc crescut de imbolnavire cardiaca); intrucat contin vitamina E, glutation si grasimi mononesaturate, fructele de avocado protejeaza inima si sustin activitatea cardiaca;
– regleaza hipertensiunea arteriala, prin continutul bogat de potasiu;
– protejeaza celulele sanatoase ale organismului de actiunea radicalilor liberi, prin fitonutrientii furnizati (polifenoli si flavonoizi), deci scad riscul dezvoltarii bolilor inflamatorii si degenerative;
– imbunatatesc vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteina (ce previne si stopeaza degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta si cataracta);
– regleaza nivelul de glicemie si controleaza diabetul, reducand rezistenta la insulina a organismului, prin grasimile sanatoase si fibrele solubile continute;
– previn malformatiile congenitale (precum defectele de tub neural sau spina difida), gratie acidului folic furnizat din plin organismului (250 g de avocado pe zi asigura femeilor insarcinate 23% din doza de acid folic recomandata zilnic);
– reduc riscul de accident vascular cerebral, tot prin continutul de acid folic (studiile au demonstrat ca aceasta substanta s-a dovedit utila in prevenirea comotiilor cerebrale);
– previn cancerul de prostata si de san, intrucat sunt bogate in acid oleic, un compus care inhiba dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul celor doua organe;
– intarzie procesul de imbatranire a organismului, prin antioxidantii din compozitie (in special glutationul), care intaresc sistemul imunitar, protejeaza celulele si echilibreaza functiile sistemului nervos;
– combat halena, curatand sistemul intestinal si regland cantitatea de toxine din organism, precum si inlaturand fenomenul de gura uscata;
– sporesc capacitatea corpului de a absorbi nutrienti importanti pentru vedere si sanatatea pielii, in special carotenoizi (betacarotenul si licopenul);
– trateaza diverse afectiuni dermatologice (psoriazisul in special), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii;
– infrumuseteaza pielea si parul, conferindu-le stralucire si vitalitate (de aceea fructele de avocado sunt folosite si in multe masti cosmetice);
– ajuta persoanele subponderale sa creasca in greutate in mod sanatos si armonios (100 de g de avocado contin 200 de calorii), ajutand la dezvoltarea tesutului muscular si nu la acea a tesutului gras (asa cum se intampla prin consumul de grasimi saturate si zaharuri);
– mentin sanatatea sistemului digestiv, prin continutul de fibre
insolubile (75%) si solubile (25%); fibrele insolubile curata
colonul si previn constipatia si cancerul colorectal, pe cand cele
solubile regleaza apetitul (prelungind senzatia de satietate mai
mult decat alte alimente);
– cresc densitatea osoasa, prin continutul bogat in vitamina K
(asadar, previn osteoporoza si ajuta sistemul osos al copiilor sa
se dezvolte in mod optim);
– accelereaza metabolismul, datorita complexului de vitamine B
– previn pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer, deoarece sunt o sursa bogata de vitamina E, substanta care neutralizeaza radicalii liberi ce distrug celulele creierului si care stimuleaza procesul de alcatuire a proteinelor
Fructele de avocado pot fi consumate crude, in salate sau individual, asezonate cu sare si piper, sirop de artar sau diverse ierburi aromatice si condimente. Ele mai pot consumate si in locul grasimilor folosite la gatitul preparatelor coapte (substituind uleiul, untul etc.).
Fructele de avocado pot fi consumate si ca desert, in diferite retete de prajituri sau shake-uri proteice, preparate la blender.