Budinca din iaurt de cocos si seminte de chia
By Doina Oprea, 9 octombrie 2015
Deoarece fac foarte multa miscare intr-o zi, mereu sunt in
cautare de retete care sa imi aduca un aport satisfacator de
proteine. Si pentru ca am tendinta sa apelez preponderent la fructe
sau mancaruri dulci, acesta fiind gustul care ma atrage, ma simt
foarte recunoscatoare atunci cand gasesc ceva care imi place dar nu
intra in aceasta categorie.
Cunosc demult beneficiile si versatilitatea semintelor de chia, am
creat cu ajutorul lor multe deserturi, sau icre raw vegane, dar
iata ca ieri mi-a venit ideea unei alt gen de reteta.
Se cunoste deja cat de sanatoase sunt aceste seminte, asa ca am
sa enumar doar in treacat cateva dintre efectele consumarii
lor:
- ofera rapid senzatia de satietate si ajuta la slabit, dau energie
organismului si intaresc sistemul imunitar, previn aparitia
diabetului, ajuta digestia si previn aparitia bolilor
gastrointestinale, afectiunile cardiovasculare, combat tulburarile
de somn si stimuleaza relaxarea organismului, previn aparitia
cancerului, au proprietati antiinflamatoare, imbunatesc functiile
creierului, impiedica imbatranirea prematura, sporesc longevitatea,
intaresc oasele, previn osteoporoza si multe altele. Se spune ca
ele au:
- -de 5 ori mai mult calciu decât laptele
- -de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
- -de 3 ori mai mult fier decât spanacul
- -de 2 ori mai multe proteine decât orice alte seminţe sau nuci (sunt o sursa complexa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali intr-o forma extrem de usor de digerat)
- -de 2 ori mai mult potasiu decât o banană
Ajungem acum la o alta mare pasiune de-a mea, iaurtul din nuca
tanara de cocos. Si pentru ca nu am reusit inca sa ii scriu reteta,
desi il consum aproape zilnic de mai bine de un an, am sa profit de
aceasta ocazie.
Despre extraordinara nuca de cocos puteti sa cititi un extras din
cartea lui David Wolfe - "Superalimentele", aici, iar despre
beneficiile consumului de probiotice aici.
Ingrediente:
- cocos baby - 200 g
- apa de izvor - 200 ml
- probiotice - 1 capsula
- seminte de chia - 3 linguri
Instructiuni:
Pentru a vedea cum putem sa deschidem usor o nuca tanara de
cocos va invit sa priviti acest video.
-Dupa ce deschidem nuca, turnam delicioasa apa de cocos intr-un vas
si cu ajutorul unei linguri scoatem din ea pulpa. Noi uneori crapam
in doua nuca de cocos si tot cu o lingura extragem pulpa de
cocos.
-Punem in blender apa de cocos, sau apa de izvor, adaugam nuca de
cocos taiata bucatele si le amestecam pana dobandesc consistenta
unui iaurt.
-Punem apoi in vasul blenderului cotinutul unei capsule de
probiotic, (eu folosesc Jarro-Daphilus+Fos), si mai amestecam
putin.
-Lichidul il turnam intr-un borcan care se inchide ermetic, pe care
il lasam 24 de ore la temperatura camerei.
-Iaurtul obtinut putem sa il pastram in frigider cateva zile.
-Pentru reteta noastra punem 3 linguri de seminte de chia in 400 g
de iaurt de cocos.
-Amestecam din cand in cand, timp de 10 minute.
-Mai lasam apoi inca 10 minute. Semintele de chia isi maresc de 9
ori volumul, preluand gustul mediului in care sunt hidratate.
-Dupa 20 de minute avem o budinca hranitoare si delicioasa.
-Daca dorim sa fie un preparat dulce putem sa adaugam indulcitorul
preferat.