Burta pe carte sau cartea in mana? (despre bebelusi si citit)

  • Postat în Edu
  • la 15-06-2017 07:11
  • 600 vizualizări

Mie imi place sa scriu. De aceea si am acest blog. Imi place si sa citesc. De fapt nu, nu imi place. Sunt lacoma, nesatula, devoratoare cand vine vorba despre carti.

Despre efectele cititului, am mai scris. Ba chiar am prezentat si date statistice in legatura cu obiceiul cititului printre copii (pentru un refresh mnezic da clic aici).

Cat citeste si cat i se citeste unui copil mic? Pai unuia pana in doi ani, i se citeste in medie 19 de minute pe zi. Sigur, o sa spui, este suficient, data fiind rabdarea extrem de limitata a piticotului! Timpul zilnic alocat lecturii creste la 29 minute pentru copiii de pana la patru ani.

La ce este buna lectura? O cercetare recenta a urmarit efectele pe termen lung ale cititului asupra copiilor.

Micutii carora li s-a citit inca de la varsta de sase luni au ajuns la varsta de patru ani sa aiba un vocabular mai bogat si sa inceapa sa scrie si sa citeasca mult mai devreme comparativ cu copiii ai caror mame nu le-au citit.

Sigur conteaza si cat li se citeste copiilor, dar si cum li se citeste. Astfel, studiul a evidentiat ca este important ca micutilor sa li se citeasca mai mult in jurul varstei de doi ani. Discutiile cu copiii pe marginea povestilor, a imaginilor care insotesc cartile, a personajelor din carti ajuta la dezvoltarea vocabularului, mai ales in jurul varstei de 14 luni. Si acesta nu este singurul efect pozitiv al lecturii asupra copiilor mici.

Cercetarea nu a inclus si cititul de carti electronice! Si nu, nu a fost vorba de cativa parinti certati cu tehnologia. La cercetare au participat peste 250 de perechi mama-copil.


Din categoria:Noutati stiintifice, Psihologie si viata Tagged: bebelusi, carte, copii, creier, dezvoltarea vocabularului, lectura

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente