Cartea nu are vacanță

  • Postat în Litere
  • la 11-01-2015 17:19
  • 419 vizualizări
Cartea nu are vacanță
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ștefan Băbălău

Cartea nu are vacanță, de altfel ca și dezvoltarea personală, ce presupune detectarea defectelor personale și purtarea unei lupte continue pentru a le anihila. De aceea, orice carte citită în plus, modelează cioturi din aspectele caracterului nostru. Așa deci, într-o societate care se învârte cu puterea gândului, trebuie să reușești să ții pasul. În caz contrar, te poți considera un învins.

„Pădure fără uscăciune nu e” – această expresie o știu de mai multă vreme, și se raportează la mai multe aspecte ale vieții. Am ales să fac o comparație între lumea cărților și această pădure. Sunt pomi fructiferi care ne îndulcesc, sunt pomi decorativi care ne produce satisfacție, copaci foioși care ne țin umbră, copaci verzi și copaci uscați, mai tineri și mai bătrâni. E la fel și cu lumea cărților, de aceea este foarte important ca să fim atenți la alegerea unei cărți, autorul și conținutul acesteia.

Se spune că o carte e ca și caracterul unui om, și fiecare carte citită nu e altceva decât confruntarea cu noi caractere, personalități, vieți, mărturii, experiențele celor ce au închegat toate acestea într-un micro-univers, numit ,,carte”. De aceea fiecare lectură mai mult sau mai puțin ne influențează caracterul, modul nostru de gândire, conceptele despre lume și viață precum și atitudinea noastră față de lumea reală.

Trăim într-o lume limitată în mai multe aspecte, și doar cartea ne deschide noi orizonturi care străbat dincolo de limitele copertei. E frumos să explorezi lumile imaginare create de fiecare autor în parte, dar scopul primordial e să le ajustăm la realitatea în care trăim, și în cel mai înțelept mod să tragem foloase din experiențele personajelor, învățând din greșeli și anticipându-le ori de câte ori ne vom confrunta cu ele pe parcursul vieții.

Îndemnul meu este citiți cât mai mult, și cât mai divers. Fie pentru dezvoltarea personală, fie profesională sau pentru cultură generală, citiți, consultați literatură bună, autori de renume. Așa cum organismul are nevoie de surse energetice pentru întreținere și dezvoltare, la fel și mintea noastră are nevoie de cărți. Fiecare carte citită este un pas spre excelență.