Dacă în ceea ce privește bucatele nu îmi permit să vă fac sugestii ori recomandări, căci sunt sigură că mamele, bunicile ori soțiile voastre gătesc cele mai incredibile și gustoase feluri de Crăciun, când vine vorba de vin, e musai să vă vorbesc despre Domeniile Urlați.
Ca să vă faceți o idee, aflată la aceeași latitudine cu podgoriile din Bordeaux (Franța), regiunea vini-viticolă Dealu Mare este considerată a fi cea mai bună zonă din România pentru vinurile roșii și albe, cu precădere pentru soiurile aromate și semiaromate.
Podgoria Urlați- Ceptura, este situată pe o pantă ușoară și are avantajul expunerii totale către sud, asigurând astfel o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație.
Eu am avut norocul (și marea plăcere) să vizitez săptămâna trecută Domeniile Urlați, să facem un tur al fabricii, dar și să participăm la o sesiune de degustări (de vinuri, desigur, strugurii i-am lăsat pentru cei sub 18 ani)!
Dintre soiurile degustate, cel mai mult mi-au plăcut Paganus (ce au și o istorie frumoasă de unde li se trage numele) și Pelin de Urlați (dacă vă plac băuturile tip Schweppes o să iubiți acest vin).
Sunt vinuri roșii, seci, obținute din fetească neagră și cabernet souvignon, amintind oarecum de vremuri păgâne, păstrând un caracter natural, asupru, direct!
Eticheta conține simboluri românești vechi, precum pomul vieții, șarpele (căci acest vin este o adevărată ispită) și cocoșul, amintind de fertilitate. Ceea ce îl face potrivit și pentru o cină romantică.
Gama Pelin, care este și preferata mea, include trei tipuri de vin: Pelin Roșu Urlați, Pelin Roze Urlați și Pelin Alb Urlați.
Primul și al doilea sunt soiuri divine, ușor acidulate, amărui (ținând cont că au în compoziție pelin e firesc să fie amărui) și deosebit de gustoase. Aproape ca un suc, dar desigur, cu ceva alcool și cu ingrediente naturale.
Pelinul utilizat la aromarea acestor vinuri este cules manual, din flora spontană, ceea ce face acest tip de vin și mai deosebit.
Și unde mai punem că este 100% tradițional românesc, utilizarea pelinului în vin fiind des întâlnită pe teritoriul țării noastre.
Alte soiuri speciale sunt Trei Pești, Saac și Incantation și acestea având poveștile lor. Căci la Domeniile Urlați vinul este mai mult decât vin- este poveste, este dragoste, este pasiune!
Trei Pești este un vin special creat pentru a fi servit alături de... pește! Ideal pentru carnea albă, pune în evidență gustul plăcut al peștelui, fără să știrbească din aroma lui.
Saac, un alt vin cu poveste, este despre ținuturile sașilor și secuilor, un vin puternic, pentru oameni curajoși, ce iubesc bunul gust și mesele îmbelșugate.
Dacă vă doriți ca sărbătorile de iarnă să vă găsească veseli și fericiți, dacă aveți (sau nu) musafiri la masă, omeniții cu vinurile Domeniile Urlați, pentru un Crăciun mai fericiți și frunți descrețite!
Vinurile acestea le puteți găsi în rețelele de magazine Carrefour sau Mega Imagine, la prețuri bune de tot!
Voi ați auzit de Domeniile Urlați? Eu până acum nu știam de ei, dar mă bucur că am avut ocazia să îi descopăr.
Cu siguranță noi de Crăciun ciocnim un pahar cu Paganus și Pelin. Voi ce soi alegeți?
Surse foto 1/2.