Este evident ca industria auto se va schimba foarte mult in viitor. Nu se stie cat, dar cu siguranta modificarile vor fi substantiale, daca nu chiar dramatice in urmatorii 10-15 ani. Putem vorbi de o evolutie tehnologica accelerata, cu impact puternic in toate domeniile, inclusiv in industria auto!
De ce evolutia tehnologica este accelerata?
Noi oamenii avem tendinta sa anticipam viitorul pe baza experientelor din trecut. Astfel ca, daca suntem obisnuiti cu un anumit ritm de progres pana in acest moment, consideram ca acelasi ritm se va pastra si pe viitor. Fals! Evolutia nu tine cont de perceptia noastra, ci de principii fizice si matematice, pe care insa nu le putem constientiza atat de usor.
Incarcare electrica in viitor
De exemplu omenirea a progresat mult mai mult tehnologic in ultimii 20 de ani decat a facut-o in perioada de 20 de ani anterioara. O comparatie mai simpla este evoloutia din ultima suta de ani, comparativ cu perioada anilor 1800-1900. Nu mai are rost sa vorbim de progresul tehnologic extrem de lent din trecut. Putem considera ca progresul este unul exponential si nu liniar, desi noi avem impresia ca evoluam in mod liniar.
Revenind la industria auto, in ultima decada am asistat la ceva progrese tehnologice semnificative:
- Motoarele cu ardere interna au evoluat: raport putere/consum mult imbunatatite, reducerea poluarii, cresterea fiabilitatii, etc.
- Au fost introduse o serie de dotari noi standard pe mai toate masinile, cum ar fi ABS, ESP, aer conditionat automat, mp3 player, airbag-uri laterale si cortina, comenzi pe volan, dar si multe optionale noi: senzori si asistenta la parcare, pilot automat adaptiv, franare automata, pastrarea benzii, senzori de lumina si de ploaie, incalzire in scaune si volan, parbriz incalzit.
- Siguranta masinilor a crescut enorm: multiple airbag-uri, sisteme active de protectie si preventie.
- Masinile au inceput sa arate din ce in ce mai interesant, unele chiar foarte asemanatoare cu conceptele prezentate in saloanele auto.
- Au aparut masini sport extrem de performante, mult mai evoluate fata de modelele din decada anterioara. In prezent exista masini de peste 1000 de cai la fel de fiabile si de usor de condus ca cele normale!
- Au fost introduse pe scara mai larga masinile hibride si chiar cele electrice.
Masini electrice: Tesla Model X, Model S si Model 3
Instinctul ne-ar spune ca in urmatorii ani sa ne asteptam la un progres similar: masini mai performante, mai economice, cu mai multe dotari… insa stiinta demonstreaza ca viitorul ne va oferi mult mai mult de atat!
Cum va evolua industria auto in viitor?
In urmatorii 5 ani consider ca masinile electrice semi-autonome vor deveni comune in tarile dezvoltate, iar la noi vor deveni ceva aspirational, catre care toti vom tinde mai devreme sau mai tarziu. Masinile hibride vor fi deja standard, toti producatorii optand pentru aceasta tehnologie ca etapa de tranzitie catre variantele full electrice. Transportul auto va deveni ceva banal si mult mai ieftin, permitand un stil de viata mult mai dinamic.
Concept masina futurista (BMW Vision Next)
In 10-15 ani vom asista la o adevarata revolutie: probabil 50% din masinile de pe strazi vor fi complet electrice si super economice. Fiecare parcare va fi dotata cu mici statii de incarcare la care vom putea incarca si plati foarte rapid, online, direct prin software-ul masinii. Ca urmare, majoritatea business-urilor in domeniul auto, asa cum le stim noi astazi, vor disparea sau se vor adapta noilor cerinte.
Ce consecinte va avea evolutia industriei auto?
Consecintele migrarii catre motoarele electrice si informatizarea masinilor vor fi multiple. Practic, pe langa industria auto toate industriile adiacente vor fi nevoite sa se schimbe! Astfel ca in viitorul nu foarte indepartat se va reduce mult numarul service-urilor auto conventionale, iar cele care vor rezista vor fi nevoite sa se retehnologizeze pentru a putea repara si masini electrice.
Motor electric auto (Mercedes SLS E-CELL)
Practic industria auto va migra din ce in ce mai mult spre industria electronica si informatica, partea mecanica devenind din ce in ce mai simpla si mai fiabila, insa nu va disparea. O masina electrica nu are nevoie de schimburi constante de filtre si ulei, are foarte putine piese in miscare si nu necesita cine stie ce mentenanta. Daca acum revizia la o masina se face la 10-20.000 km, in viitor este posibil ca la o masina noua sa nu-i mai facem niciodata revizia, ci sa o schimbam cu totul dupa 10 ani.
Deplasarea cu masina personala va fi mult mai facila si mai ieftina, astfel ca numarul vehiculelor va creste enorm. Ca urmare va fi necesara dezvoltarea mult mai rapida a infrastructurii rutiere, la nivel global. Acest lucru va fi cu atat mai mult necesar, cu cat majoritatea masinilor noi vor fi si autonome!
Concept masina autonoma Mercedes F 015
Pe de alta parte, masinile electrice autonome vor permite crearea unor mijloace de transport public mult mai eficiente, deci in orase se va reduce traficul, iar poluarea va fi aproape inexistenta.
Prin disparitia motorului termic si aparitia vehiculelor autonome, designul masinilor va suferi modificari din ce in ce mai mari, astfel ca ne putem astepta la un aspect care pana acum ni se parea de domeniul fantasticului. Ca urmare, toata industria auto va avea nevoie de designeri si ingineri din ce in ce mai multi si mai buni, iar liniile de productie vor trebui sa tina pasul cu cerintele unei piete din ce in ce mai mofturoase.
Care sunt riscurile evolutiei auto?
Evolutia tehnologica aduce multe benefici, insa aduce si destule riscuri. In domeniul auto, riscurile cele mai mari par sa fie legate de masinile autonome si inteligenta artificiala. Fiind tehnologii foarte noi si revolutionare, omenirea le priveste cu teama, insa doar viitorul ne va arata daca este doar o impresie sau nu. Pana la urma tot omul va creea problemele si nu tehnologia.
Probabil ca Romania nu va tine pasul chiar cot la cot cu lumea occidentala, dar vom asista la astfel de progrese mai devreme sau mai tarziu. In orice caz, evolutia industriei auto va fi spectaculoasa in anii ce vor urma, cand vor aparea si alte tehnologii la care acum nici nu ne putem gandi. De exemplu Goodyear studiaza rotile sferice conectate la masina prin camp magnetic. Asa ceva vedeam pana acum numai in filmele stiintifico-fantastice!
Concept roata sferica Goodyear Eagle 360
Numeroase teorii afirma faptul ca AI-ul (Artificial Intelligence) va impacta toate domeniile de activitate, cu o rata a progresului mult peste capacitatea noastra umana (vezi un articol interesant despre revolutia AI-ului). In acest caz, cred ca nici macar filmele SF nu pot oferi o imagine apropiata de ce va fi cu adevarat in viitor.
Ramane de vazut ce ne va rezerva viitorul, insa un lucru este sigur: traim vremuri interesante, iar industria auto ne va oferi surprize din ce in ce mai mari!
Acest articol a aparut prima data in Merge Brici.