Intentionez sa iti reamintesc despre cateva pasari. Ma gandesc la bufnita, colibri si ciocarlie. Care este legatura dintre ele? La prima vedere ornitologia. Acesta este, de fapt, un articol despre somn. Mai precis despre tipologiile de somn. Nu, nu in randul pasarilor, ciin randul oamenilor!
Biologul John Medina in “Brain Rules” vorbeste despre trei tipologii identificate prin nume de zburatoare.
“Ciocarlia” este reprezentata de acea persoana care se trezeste devreme, in jur de 6.00 a.m., fara alarma. Iar seara merge la culcare in jur de ora 21.00. Masa preferata este micul-dejun, iar momentul de maxima activitate este pranzul. Pe masura ce ziua se apropie de sfarsit aceasta persoana isi pierde din energie.
La celalalt pol se afla “bufnita”. Se trezeste tarziu, incepe sa fie activa dupa 18.00, iar intervalul de maxima productivitate il atinge tarziu in noapte. Persoanele cu acest tipar de somn rar se culca inainte de ora 3 a.m., sunt mari bautoare de cafea, iar masa preferata este cea de seara. De trezit, nu reusesc sa se trezeasca inainte de 10 a.m si atunci au nevoie de multeeee alarme!
Potrivit lui Medina cam 30% dintre indivizi sunt ciocarli si bufnite. Restul, adica marea majoritate a oamenilor sunt “colibri”. “Colibri”, ce e drept, nu prea agreaza orele extreme de trezit si de mers la culcare. Dar sunt mult mai flexibili in privinta somnului: se pot trezi devreme sau pot sta pana mai tarziu, daca este nevoie.
Aceste paternuri de somn sunt evidente inca din copilarie si se pare ca au o mare incarcatura genetica.
O serie de cercetari au aratat ca tipologiile de somn au legatura cu trasaturi de personalitate diferite. Astfel, persoanele matinale (“ciocarliile” adica) au un nivel mai ridicat de cooperare, sunt constiincioase, proactive si insistente. In timp ce persoanele nocturne (“bufnitele”, daca vrei) cauta noutatea, sunt impulsive, creative, independente, non-conformiste si consuma mai mult alcool si tigari comparativ cu celelalte tipologii. Mai mult, se vehiculeaza ideea ca tipologia nocturna are un nivel mai ridicat de inteligenta.
Nu stiu daca s-a masurat si inteligenta fiecarei categorii de pasari in parte, atunci cand s-a stabilit ca bufnitei ii revine cel mai mare IQ. E doar o ipoteza din psihologia evolutionista si se refera doar la oameni!
Din categoria:Despre somn, Psihologie si viata Tagged: inteligenta, John Medina, psihologie evolutionista, somn, tipologii de somn, trasaturi de personalitate