Discover Romania: Casa Memoriala Al. Vlahuță Vrancea

  • Postat în Life
  • la 19-09-2017 19:40
  • 636 vizualizări
"Nu tuturora li-i dat să zboare, dar câți nu știu să se târască!" (Al. Vlahuță)


Pe drumul ce duce spre Moldova, chiar la ieșirea din Dumbrăveni, ascunsă privirii, se află Casa Memoriala Al. Vlahuță.

Printre arbori seculari, dealuri acoperite de viță de vie și livezi cu fructe rumene, timid se ivește o frumoasă vilă boierească.

Cu un aer ușor melancolic, accente vintage, o grădină plină cu trandafiri și o istorie zbuciumată vă așteaptă să o vizitați și să vă întoarceți pentru câteva minute în trecut.

Al. Vlahuță a devenit proprietarul acestei căsuțe prin căsătoria cu Alexandrina Ruxandra Gâlcă, fiica unui mic proprietar.

Mica și cocheta vilă are un cerdac desprins din basme, un balcon cochet, ce te poartă cu privirea departe, peste podgoriile vrâncene și cerurile azurii.


Deși atât de frumoasă, cochetă și delicată, casa lui Al. Vlahuță a avut o viață tristă, fiind distrusă de două ori- și refăcută tot de atâtea ori.

Pesemne că inima sfâșiată a căsuței a făcut-o pe Alexandrina să o doneze statului după cea de a doua reconstruire.

Un fapt interesant fiind acela că în incinta domeniului Alexandrina a pus bazele unei școli destinate fetelor, o școală de menaj și gospodărie, cu cei mai buni profesori ai vremii, unde fetele învățau noțiuni de menaj, de gospodărie, să țeasă și să brodeze, precum și noțiuni de bune maniere și protocol.

Din păcate școala a fost desființată în 1948.

Casa este alcătuită din 9 camere, fiecare cu o destinație anume și de o frumusețe tipică perioadei respective. Trecând pragul viluței, de fapt intri într-un portal magic, portal ce te poartă în timp, pe vremea în care aici încă se mai întâlneau Caragiale, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Constantin Dobrogeanu-Gherea și mulți alții.

Vila este o adevărată oază de liniște, grădina și cerdacul un colț de Rai. Personalul este din cale afară de amabil, mereu cu zâmbetul pe buze, gata să îți răspundă la întrebări și te prezinte fiecare părticică din casă.

Un lucru minunat a fost faptul că fiecare oaspete este rugat să își lase gândurile și impresiile într-un registru aflat chiar în prima cameră, având astfel ocazia ca pentru câteva minute, să se transpună în pielea unui talentat scriitor.

Ca suvenir, puteți achiziționa o carte ce vorbește despre Al. Vlahuță, iar în momentul în care vă despărțiți de Casa Prieteniei, cum i se mai spune acesteia, o să simțiți că o bucățică din sufletul vostru a rămas acolo, în grădina magică, în livada arămie, cu mere date în pârg și miros de fericire.


Așadar, dacă aveți drum spre Moldova, după ce treceți de Dumbrăveni, pe E85, în satul Dragosloveni, la numai 16 km de Focșani, opriți pentru câteva minute și vizitați Casa Memorială Alexandru Vlahuță. O să vă doriți să vă puteți muta acolo după această oprire fermecată...


Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente