Doi intr-unu` (articol lung)

  • Postat în Life
  • la 20-10-2016 06:18
  • 302 vizualizări
Doi intr-unu` (articol lung)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Bucuresteni mutati la sat
Am mai scris despre subiectul asta, dar anul asta am constatat ca s-a facut o campanie foarte-foarte agresiva pentru promovarea lenei. Pe langa mesajele subliminale din campaniile supermarketelor, in articole din ziare, anul asta am vazut acest subiect dezvoltat pe larg pe bloguri. "Pe persoana fizica", cum s-ar zice. Asta-i o noutate pentru mine. O surpriza foarte neplacuta.
" Pai, de ce sa mai fac? gasesc totul la supermarket."
" Conservele facute in casa sunt mai scumpe. Pe langa bani, investesti timp, efort, consumi curent, apa, gaz etc. Nu mai bine le iau de-a gata din supermarket? Sunt si mai ieftine!"
"N-am timp. N-am loc de depozitare."
Toata vara si toamna am facut conserve. Inca mai fac si cred ca anul asta ma apuca Craciunul si eu tot o sa mai bag la borcan. Sunt pasionata de asa ceva, recunosc. Dar trecand peste asta, imi place sa stiu ce mananc, imi place sa stiu ce mananca ai mei.
Sunt o persoana simpla si din multele defecte pe care le am, unul este foarte mare: nu am rabdare. Nu-mi plac retetele complicate, nu-mi place sa stau trei zile sa fac o chestie. Dar va spun ca ies chestii gustoase si din retete simple, cu ingrediente cat mai putine.
Este important sa stiti ce mancati. Este important sa mai producem cate ceva, nu sa fim numai piata de desfacere si sa inghitim ca pelicanii toate porcariile din supermarket.
(Aici am sa fac o paranteza. La ultima vizita in Bucuresti, dupa o perioada foarte lunga in care nu mai fusesem in oras, m-a uimit numarul foarte mare de oameni grasi pe care l-am vazut. Si nu-s numai adulti, sunt si foarte multi copii. E obezitate data de mancarea multa, ieftina si proasta, se vede clar. Cred ca in cativa ani ii vom depasi pe americani la treaba asta).
Inca nu au dat brumele puternice, inca se mai gasesc legume romanesti. Duceti-va in piete, luati de la tarani (va asigur ca nu or sa se imbogateasca pe banii vostri, o fac altii fara stiinta voastra si fara sa va dati seama) si alocati-va macar jumatate de ora pentru un borcan sau doua, pentru o punguta-doua de legume congelate. O sa va placa sentimentul de a sti ceea ce mancati, de a sti ca-i ceva facut de mana voastra. Macar acasa fiti proprii vostri sefi!
Partea a doua - retete
Mai jos am sa va dau doua-trei retete din ceea ce am facut, sunt retete rapide, fara prea mare bataie de cap.
Marea majoritate a conservelor mele le pot folosi atat la ciorbe, cat si la tocanite, mancaruri pentru felul doi - v-am zis ca n-am rabdare :).
Fasole teci si dovlecei in suc de rosii


Tecile si dovleceii se spala, curata si se toaca feliute/cubulete.
Intr-o oala punem apa la fiert cu un varf de sare grunjoasa si in momentul in care clocoteste, bagam tecile si lasam sa fiarba 2-3 minute pana ce acestea isi schimba culoarea.


In momentul asta ne putem opri si putem incerca varianta congelatorului. Tecile prefierte si racite le bagam in pungute, dovleceii si rosiile, asa crude cum sunt, tocate cubulete, le repartizam rapid in portioare si via congelator cu ele. Cat a durat toata treaba? 20 de minute cu tot cu spalat, tocat, fiert!
Daca nu vrem congelat, mergem mai departe.
Dupa ce s-au fiert tecile, le scoatem si in aceeasi apa punem dovleceii. Ii lasam si pe ei 2-3 minute sa fiarba pana isi schimba culoarea.
Pana se racesc tecile si dovleceii, luam rosiile, le bagam la robot sau le dam pe razatoare, iar sucul obtinut il punem la fiert cu o lingurita de sare grunjoasa/litru de suc.


Cat fierbe sucul, pregatim borcanele. Le spalam si le bagam la cuptor pentru sterilizare. Sunt gata cand sunt perfect uscate.
Si uite cum rapid ne apropiem de final cu toate! Sucul de rosii a dat intr-un clocot, doua, asa ca inchidem focul si daca vreti acum ii puteti adauga o mana buna de patrunjel proaspat tocat.
In borcanele fierbinti asezam tecile si dovleceii in trei sferturi din borcan:


Apoi turnam sucul de rosii.


Veti intalni situatia de mai sus. datorita faptului ca sucul este gros, nu patrunde bine printre legume. Asa ca luam o baghetuta, un cutit, ceva subtire si mai lung si facem loc sucului printre legume. Nu trebuie sa existe bule de aer, caci altfel continutul se va strica.


La final, borcanul arata cam asa:


Capsam borcanele, apoi e necesar sa le sterilizam. Ori le bagam in cuptorul incalzit pentru 20 de min, ori le punem la bain-marie pentru 10-15 minute de cand incepe apa sa fiarba.

Pe acelasi principiu si cu acelasi mod de lucru va puteti juca cu continutul: morcovi, cherry-uri, dovlecei, ardei, teci etc.



Cat a durat? O ora.

Muraturi in saramura sau otet

Cu otetul am cam lasat-o moale de tot. Desi imi place la nebunie, organismul meu nu il mai suporta si imi face rau. Da` rau de tot. Probabil ca oi avea si eu ceva, dar si otetul din comert e groaznic de tare.
La muraturile in saramura punem ce ne trece prin cap si ce ne face cu ochiul: gogonele, ardei gras, capia sau gogosar, ardei iute, conopida, morcovi, sfecla, varza rosie, hrean, castraveti, un pepenas sau doi, daca ne place, telina frunze si radacina. Le putem pune pe toate sau numai cateva, in functie de gust, buget etc.



Curatam si spalam legume, borcane. Tocam ce-i de tocat sau facem cubulete, bastonase, paralelipede sau cum va place.
Pe un pat de varza rosie (sau frunze de telina):


asezam cat mai bine legumele in borcane.


Turnam peste ele o saramura rece din apa si sare grunjoasa (o lingura de sare/litru de apa) si capacim.
Timp de pregatire: 30 de minute cu totul.
Asa arata borcanele dupa doua-trei zile cand incepe fermentatia necesara murarii.


In otet

Otetul am ajuns sa-l diluez bine de tot. La 150 ml de otet pun un litru de apa. Acu` voi faceti cum va place, de obicei proportia era o parte otet la trei parti de apa sau chiar jumate-jumate (ceea ce mi se pare infiorator).

Ingrediente: gogosar, conopida, morcov, telina
Avem doua variante in cazul asta: ori ii tocam marunt ori felii mai mari.
In cazul in care decidem sa ii facem felii asezam legumele in borcanele sterilizate si turnam peste ele o saramura fierbinte (calculati in functie de numarul de borcane pe care le puneti): 150 ml otet, 1 litru de apa, 1 lingura cu varf de sare grunjoasa, piper, boabe mustar, o lingurita zahar (daca considerati ca-i cazul sau va place mai dulce).

In cazul in care le tocam:


Le punem intr-un lighean, turnam amestecul cu otet de mai sus peste ele si le lasam o zi in acel lighean amestecand din cand in cand. A doua zi turnam salata in borcane sterilizate. Se poate consuma imediat.
Cat a durat? O ora.



Cam atat caci mi-e teama ca plictisesc.
Dupa cum se vede, sunt retete rapide, simple, sanatoase si gustoase. Tot ce trebuie facut este sa vreti sa va apucati de asa ceva.
Nu cred ca nu exista loc pentru un borcanas, doua. Nu cred ca nu exista timp. Cred ca exista teama de esec, multa comoditate si nepasare. Dar e necesar un simplu gest pentru a trece peste ele si apoi nu va veti mai opri din a face asta si o sa va minunati cum de nu ati facut-o pana acum sau va veti reaminti cat de placut este acest lucru :).
In curand nu or sa mai fie legume romanesti, asa ca puteti chiar azi sa trageti o fuga in piata la tarani.
Nu va trebuie decat un pic de vointa. Spor!

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente