Duios emotiile trec prin stomac

  • Postat în Edu
  • la 19-07-2017 06:25
  • 498 vizualizări

Prevotella si Bacteroidetes. De data asta am renuntat la Firmicutes. Fara tigari! Acum ne ocupam de emotii. De emotii si de bacteriile din stomac, mai precis de cele doua mentionate la inceput, Prevotella si Bacteroidetes. Primele se spune ca au legatura mai mult cu carbohidratii (zaharul) si fibrele, iar cele din urma cu proteinele si grasimile animale din mancare.

Nu stiu ce m-a apucat de tot bat campii cu fumatul si mancarea, cand de fapt eu vreau sa vorbesc despre emotiile din cap, pardon din stomac, adica din bacterii, sau, ma rog, de unde or fi emotiile astea!

O echipa de cercetatori de la UCLA a observat ca exista o legatura intre nivelul de Prevotella si Bacteroidetes din stomac si zonele cerebrale care sunt activate.

Astfel, la persoanele care au prea multe bacterii de tipul Prevotella in flora intestinala s-a observat o legatura mai puternica intre regiunile creierului responsabile cu emotiile si atentia. In timp ce la persoanele cu un nivel crescut de Bacteroidetes s-a observat o activare mai mare a cortexului frontal si insulei, regiuni responsabile de procesarea informatiilor complexe.

In aceelasi timp, hipocampul, care rolul de a ne ajuta sa ne reglam emotional, s-a dovedit a avea dimensiuni mai mari la grupul cu mai multe Bacteroidetes in flora intestinala. Iar rolul acestei regiuni a fost evident in momentul in care participantii la studiu au privit imagini negative:

subiectii din “grupul Prevotella” au devenit mai anxiosi si mai iritati comparativ cu “grupul Bacteroidetes”.

Sa recapitulam. Cuvintele cheie sunt: “creier”, “emotii”, “flora intestinala”, “mancare”. Pune-le in ce ordine vrei, numai sa vezi legatura dintre ele.


Din categoria:Despre creier, Noutati stiintifice, Psihologie si viata Tagged: Bacteroidetes, creier, emotii, hipocamp, Prevotella, stomac, UCLA

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente