Fertilizarea organica a gazonului

  • Postat în Blog Shop
  • la 19-05-2015 11:15
  • 553 vizualizări
Se stie ca sanatatea unui gazon este data si de imbunatatirile pe care le aducem solului, a ingrasamintelor si nutrientilor pe care i le oferim, dincolo de ingrijirea sistematica, prin tundere si udare, in functie de tipul cultivat si de anotimp.
Putini stiu insa ca una dintre cele mai importante surse de nutrienti pentru gazonul nosru, cat se pote de naturala si de ecologica, provine dintr-o operatiune simpla, numita mulcire. In acest scop au aparut chiar si masini speciale sau dispozitive atasate la masina de tuns iarba, care fac ambele operatiuni concomitent.

Sunt multe motive pentru care sa folosim o masina tuns gazon sau cosit cu mulcire, insa cel mai important este acela ca reprezinta cel mai simplu mod de a mentine un aspect stralucior si sanatos al peluzei noastre. Atunci cand strangi varfurile retezate de iarba intr-un sac colector, trebuie sa le depozitezi intr-un loc aparte pentru a se descompune, timp de luni de zile. In schimb, cu ajutorul unui dispozitiv de mulcire, iarba va fi maruntita in bucati foarte mici, care apoi sunt imprastiate pe pamant, prin actiunea une lame.
In fapt, intregul secret al aparatului de mulcit sta in designul special al lamei cu care acesta este prevazut. Capetele ondulate ale lamei trag resturile de gazon rezultate prin cosire intr-un locas special in care sunt maruntite. Acestea sunt apoi aruncate inapoi pe sol, unde se vor descompune mult mai usor, oferind un fertilizator natural excelent pentru gazonul dumneavoastra.
Pentru aceasta operatiune, inaltimea gazonului ar trebui sa fie de aproximativ 8-10 cm, pentru a fi pregatit de cosit. Veti obtine cele mai bune rezultate in operatia de mulcire atunci cand veti astepta ca gazonul sa fie aproape de uscare. Iar mulcirea in sine, este ideal sa fie facuta dupa amiaza, cu putin inainte de apusul soarelui.
Latimea optima a lamei de mulcire este de aproximativ 6.5 cm, ceea ce inseamna ca va trebui sa evitati taierea a mai mult de o treime din firul de gazon, la o singura operatiune. Taierea stimuleaza creterea si dezvoltarea, la cel cum se intampla in cazul plantelor de apartament sau al legumelor de gradina. Este important sa mentineti lama masinii de cosit ascutita in permanenta, pentru a evita ruperea si cresterea defectuoasa a firului de gazon.
Atunci cand sunteti gata sa va apucati de treaba, asigurati-va ca ati montat dispozitivul de mulcit in locasul special, pentru a mentine o buna circulatie a gazonului taiat in interiorul masinii de cosit. Nu in ultimul rand, este indicat sa schimbati directiile de cosire in mod regulat. In cazul in care pastrati aceeasi directie saptamana de saptamana, gazonul va incepe sa creasca intr-acolo, iar operatia de mulcire va fi mai putin eficienta.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente