Închisoarea de la Sighet - Memorialul Durerii

  • Postat în Personal
  • la 05-12-2016 11:58
  • 285 vizualizări
Închisoarea de la Sighet - Memorialul Durerii
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe My perfect world
Cortegiul Sacrificaţilor - Grup statuar realizat de sculptorul Aurel Vlad, optsprezece siluete umane mergând spre un zid care le închide orizontul , conduse de mâna unui personaj fără cap . Devenit în timp imaginea simbol a Memorialului




Construită în 1897, închisoarea de la Sighet a avut iniţial destinaţia de închisoare de drept comun. După anul 1945 pe aici se făcea repatrierea foştilor prizonieri şi deportaţi din U.R.S.S. , iar în august 1948 devine loc de detenţie pentru un grup de studenţi, elevi şi ţărani maramureşeni. În mai 1950 au fost aduşi aici peste o sută de demnitari din întreaga ţară, foşti miniştri, academicieni, istorici, ziarişti, militari, economişti, politicieni, unii condamnaţi la
pedepse grele, alţii nici măcar judecaţi.
În toamna anului 1950 au fost transportaţi la Sighet 45-50 de episcopi şi preoţi greco catolici şi romano-catolici. În acea vreme penitenciarul era considerat "unitate de muncă specială", în realitate fiind un loc de exterminare a elitelor ţării, un loc din care nu se putea fugi, având în vedere distanţa de numai 2 km faţă de graniţa cu Uniunea Sovietică.
În 1955, ca urmare Convenţiei de a Geneva şi a admiterii României (R.P.R.) în ONU, a avut loc o graţiere, o parte din deţinuţii politici din închisorile româneşti fiind eliberaţi, o altă parte fiind transferaţi, inclusiv în domiciliu obligatoriu.
Din cei circa 200 de deţinuţi de la Sighet, 54 muriseră,iar închisoarea a redevenit închisoare de drept comun şi a funcţionat până în 1977 când a fost dezafectată.
În 1993 Ana Blandiana a solicitat Consiliului Europei sprijin pentru transformarea închisorii de la Sighet într-un memorial şi a depus proiectul primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume, un proiect realizat împreună cu Romulus Ruşan. În 1994 este înfiinţată Fundaţia Academia Civică, iar printr-o decizie a Consiliului Local Sighet clădirea închisorii îî este atribuită în vederea transformării în Memorial.
În 1995, în aprilie, Consiliul Europei editează proiectul Memorial Sighet pe care îl luase sub egida sa.
Prin legea nr. 95/1997, Memorialul este declarat ansamblu de interes naţional, ansamblul fiind format din muzeul de la Sighet, cuprinzănd şi Cimitirul săracilor şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului cu sediul în Bucureşti, ambele aflate sub administrarea Fundaţiei Academia Civică.


Informaţiile sunt preluate din broşura de prezentare a Memorialului. Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul oficial.
Vă recomand să nu mergeţi cu copii mici. Aveţi de vizitat peste 80 de săli, desfăşurate pe două etaje. Timp estimat pentru vizitare - peste trei ore, noi atât am stat şi nu a fost suficient. Mai multe foto, aici.


De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente