Jurnalul unui laptop alfabetizat (de ce sa mai scrii?)

  • Postat în Edu
  • la 02-08-2017 08:47
  • 569 vizualizări

Scrisul de mana are toate sansele sa devina istorie. In plina epoca digitala, adultii apeleaza la stilou, pix sau creion din ce in ce mai rar (nu te intreb cand ai scris ultima oara de mana ca mi-e frica de raspuns!!!). Iar copiii invata sa scrie si sa citeasca direct pe tableta, laptop sau alte instrumente de acest fel.

Sa scriu de mana sau pe laptop?”, aceasta e intrebarea! E drept, pe laptop scrii mai repede, poti sa notezi mai bine ce spune celalalt. Un studiu efectuat de cercetatori de la Priceton si UCLA a aratat ca e mai eficient scrisul de mana, in sensul ca are un impact mai mare asupra ta si te ajuta sa retii mai multe. Mai mult cercetarea a aratat ca, atunci cand iei notite pe laptop, scrii fara sa gandesti prea mult.

Si de ce sa mai scrii de mana? Qui prodest? Pai chiar tie! O sa iti prezint cateva beneficii, in speranta ca o sa mai pui si tu mana pe un stilou (apropo, stii cine la inventat?). Nu, nu iti prezint parerile mele personale despre scris, ci rezultatele unor cercetari.

Scrisul reduce anxietatea, imbunatateste starea de bine a celui care scrie, reduce simptomele depresive si tulburarile afective, si pe cele datorate traumelor.

Veteranii de razboi care si-au notat gandurile si emotiile legat de evenimentele prin care au trecut s-au reintegrat mai usor in viata civila.

O cercetare din 2014 a evidentiat efectele benefice ale scrisului in cazul supravietuitorilor cancerului mamar. S-a observat ca dupa ce si-au notat despre fricile si emotiile lor, acestia au fost mai putin obositi, au avut mai putine ganduri negative si un nivel mai scazut al stresului post-traumatic. Iar aceste efecte su-a mentinut pe termen lung.

Scrisul ajuta cuplurile sa isi rezolve conflictele, sa isi imbunatateasca viata impreuna si sa fie mai fericite. Sporeste increderea mamelor in propria lor competenta, poate duce chiar la imbunatatirea memoriei de lucru. De asemenea, sa scrii despre fricile tale te ajuta sa ai rezultate mai bune la examene.

Are efecte benefice si asupra sanatatii fizice, nu numai asupra celei psihice: imbunatateste functionarea plamanilor si a ficatului, reduce numarul de zile de spitalizare, imbunatateste sistemul imunitar in cazul persoanelor infectate cu HIV.

Cum sa te vindeci prin scris? Profesorul de psihologie James Pennebaker, de la Universitatea din Texas, utilizeaza scrisul ca mijloc de vindecare. El recomanda sa scrii in jur de 15-20 de minute pe zi, paragrafe scurte, timp de cel putin patru zile consecutive. Alege-ti un subiect personal si foarte important pentru tine, noteaza-ti pentru tine, fara sa te opresti din scris, fara sa tii cont de punctuatie sau ortografie. Apoi poti distruge aceea ce ai scris. De asemenea, daca simti ca nu poti scrie despre un anumit eveniment, e mai bine sa te opresti. Ia-ti timp sa reflectezi asupra a ceea ce ai scris si arata-ti ingaduita fata de ceea ce ti s-a intamplat si fata de ceea ce simti.

O alta alternativa este sa scrii propria poveste la persoana a treia. Adica in loc de “eu” si “mie” sa folosesti “el”/”ea” si “lui”/”ei”. Aceasta varianta te ajuta sa te distantezi si sa capeti o perspectiva obiectiva asupra evenimentelor pe care le-ai trait. Mai mult, poti face din experienta ta o adevarata poveste, cu un protagonist si un adversar, cu ajutoare si o rezolvare a problemei. Iar aceasta poveste creata de tine te poate ajuta sa vezi diferit si sa resemnifici ceea ce ti s-a intamplat.


Din categoria:Psihologie si viata Tagged: anxietate, James Pennebaker, sanatate fizica, sanatate psihica, scris, trauma

De același autor