—-Nu știu la voi cum
și cât se întâmplă, dar mie mi se întâmplă
des, ca pofticios fiind, să fac chestii de mâncare la
care, desigur, merge un vin.
—-Ne plac vinurile mari, ample, complexe, făcute de
câte o cramă sau un enolog preferat, dar aproape de fiecare dată
spunem: noo, nu e momentul lui acum. Și ne gândim la un moment
festiv pentru a-l deschide, sau la un grup de amici cunoscători cu
care să împărtășim acel vin. Căutăm și mâncarea potrivită pentru
el, dar tot vinul e solistul și tot așa… se amână destupatul
vinurilor pricopsite. Pentru că vrem să-l savurăm.
—-Dar când ai în față (cazul meu) cotlet de porc
crestat și împănat cu felii de Ceddar, acoperit bine cu felii
subțiri de bacon și ceva sos cu vin, nu te mai concentrezi prea
mult pe o mareție de vin, pentru că știi că n-ar mai putea fi
vedetă. Și atunci, cauți vinuțul de acompaniament, care să-ți
satisfacă acea pofta secundară de vin, gurmandeala fiind
teribilă.
—-Vinul din poză e doar cu titlul de exemplu, deși ar
merita (sunt sigur) un review serios. Sunt convins că la ficare
cramă de la noi găsești un vin plăcut (numit adesea “corect”),
nepretențios, dar cu care “să-ți faci treaba” la o masa…
rezonabilă.
—-Ei bine, cât de valoros, cât de reprezentativ, la ce
bani trebuie să fie acel vin? Care să nu-ti displacă la masă, ba
mai mult, să fie “prin zonă” la gust. Ce calități ar trebui să
aibă?
PS1. Acest vin de la Budureasca e în gama medie
spre joasă, undeva la 26-28 lei. Recoltă 2021, alcool 14.5. Un vin
în stil modern, deși tânăr, e ready to drink. Totul
integrat, chiar și catifelat, în ciuda soiului vânjos, dar cu
destulă tipicitate.
PS1. Pune la mai jos la comment varianta
ta de vin pe care îl consideri “partenerul” tău la masă și nu ți se
pare prea pretențios sau scump. Fă-l vedetă și funcție de cât de
multe like-uri ai obținut până la 20 ianuarie, poți primi o sticlă
de vin (care îmi place mie). Succes!