PREMIUL NAȚIONAL PENTRU POEZIE „LUCIAN BLAGA” , Lancrăm, 2025. Laureat: poetul Aurel Pantea

  • Postat în Litere
  • la 10-05-2025 04:11
  • 8 vizualizări
PREMIUL NAȚIONAL PENTRU POEZIE „LUCIAN BLAGA” , Lancrăm, 2025. Laureat: poetul Aurel Pantea
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe ARHIVE LITERARE

 

PREMIUL NAȚIONAL PENTRU POEZIE „LUCIAN BLAGA” -

OPERA OMNIA, 2025.

Laureat: poetul Aurel Pantea

 

 

La Casa memorială „Lucian Blaga” Lancrăm, în data de 9 Mai 2025, a avut loc cea de-a IX-a ediție a prestigiosului Premiu Național pentru Poezie „Lucian Blaga” - Opera Omnia, eveniment de primă importanță pentru literatura română și pentru cultura din această țară. 


Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Au fost prezenți mai mulți scriitori, iubitori de poezie, elevi, profesori, reprezentanții organizatorilor. Evenimentul a fost condus de domnul Cornel Nistea, președintele filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România cu tact și eleganță. A fost prezent domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România, domnul Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, domnul Dorin Nistor, primarul orașului Sebeș etc.

 

Au fost nominalizați: Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, poeți valoroși prin amprenta lăsată în lumea literară, ajunsă la maturitatea ei prin libertatea asumată.

Juriul a fost format din cunoscuți critici și istorici literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir.

Un punct important din program a fost recitatalul din poezia poetului Lucian Blaga susținut de doamna Elena Anghel.

Cei nominalizați au recitat din creația lor, au punctat momentul Lucian Blaga în istoria literaturii române, eu evocat momentele din cariera și viața marelui om de cultură, poet, filozof, profesor, diplomat etc.

A fost nominalizat și domnul Varujan Vosganian, dar dânsul a decis să se retragă din competiție. Dânsul a punctat și importanța omului de cultură Lucian Blaga în istoria literaturii române, cu exemplul său de a rămâne credincios menirii poetului în lume, indiferent de evenimentele din istoria țării, de ideologii sau programe politice. A arătat că marele poet merita chiar Premiul Nobel pentru Literatură.

Juriu a decis laureatul ediției: Aurel Pantea, căruia i-a fost decernat premiul de către domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România, într-o atmosferă destinsă, într-o zi în care lumina a atins fețele celor prezenți. S-a prezentat creația poetului premiat, importanța poeziei sale în literatura română. Domnul Varujan Vosganian i-a dedicat o poezie, a recitat din creația sa un poem un proză despre ziua de 9 Mai în mentalul colectiv, cu nebunia războiului.

Evenimentul a fost înregistrat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, s-au realizat fotografii de cei prezenți, momentele au fost prezentate pe rețelele sociale.

Din județul Hunedoara au participat scriitorii: Radu Igna, Dumitru Tâlvescu, Constantin Stancu, alți iubitori de literatură.

Poezia a fost, pentru o zi, vedeta limbii române, războaiele de toate felurile au tăcut până la lacrimi.

 

 


Portretul poetului  în câteva semne:

 

Aurel Pantea(n. 1952, Chețani, jud. Mureș) a absolvit cursurile Facultății de Filologie din Cluj (1976), fiind în studenție redactor la „Echinox”. Fondator al revistei „Discobolul”, la Alba Iulia (1990), al cărei redactor-șef este și în prezent. Doctor în științe filologice cu o teză despre vis și reverie în poezia românească (2002). A publicat volumele de poezie: Casa cu retori (1980), Persoana de după-amiază (1983), La persoana a treia (1992), Negru pe negru (1993), O victorie covîrșitoare (1999), Aceste veneții, aceste lagune (antologie, 1999), Negru pe negru (alt poem) (2005), Negru pe negru (ediție integrală, 2009), Nimicitorul (2012), Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie, 2013), În urmă se sting toate luminile (antologie, 2014), O înserare nepămînteană (2014). A mai publicat studii de critică literară, printre care Poeţi ai transcendenţei pline. Epifanii ale indeterminatului (2003). Etc. 

 

A predat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. 

În prezent, pensionar.

Laureat al mai multor premii pentru poezie. 

Câteva note literare:

 

 

„Poet al abisului lăuntric, Aurel Pantea se ține la suprafață într-un punct de «observație atroce». Poemul său are, din această cauză, o dublă încordare. El se aruncă, pe de o parte, în vertijul limbajului vizionar și se crispează, pe de alta, într-o funcție scripturală ce se îndârjește în coerența și precizia spectacolului revelator. Reporter și scafandru în același timp, poetul combină cele două limbaje în registru dual. (…) Vedeniile sale capătă astfel duritatea unor mărturii spectragrafice și dacă limbajul se îmbată uneori de fervoarea senzualității, poetul, în schimb, își privește cu detașare propria destructurare.”

 

Al. Cistelecan

 

 „Orice peisaj monocolor, asemenea celui de față, consacrat negrului fără rest, naște riscul unei revărsări, al unei redundanțe. Accident ce nu se petrece mai niciodată sub pana lui Aurel Pantea, a cărui dispoziție de-a contempla neantul nu se desparte de capacitatea strunirii verbului, a mișcării de la o notație sesizantă la alta. Ca și cum într-un loc inundat de apă ar păși cu dibăcie de pe o piatră pe alta. Diluția nu amenință acest spațiu angoasat-terifiat în limitele substanței. Precum Paul Celan, poetul nostru își transcrie exact umorile tensionate atât de propria lor natură cât și, presupunem, de o disciplină a imaginarului ce se cuvine a le traduce în prezență. (…) Format cu lentoare, sub faldurii unei discreții ce e departe de a-l dezavantaja, Aurel Pantea e, pentru subsemnatul, una din surprizele faste ale poeziei românești de azi.”

Gheorghe Grigurcu

 

 

 A consemnat Constantin Stancu

 

 

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente