RETROSPECTIVE ȘI TOPURI PERSONALE 2019 -1

  • Postat în Life
  • la 10-02-2020 12:22
  • 302 vizualizări


      După o bună perioadă în care am dispărut din peisaj, revin cu tradiţionalele retrospective anuale.

1.MUZICI
De obicei le luam alfabetic, acuma m-am decis să le sortez pe subgenuri metalifere, sunt mai ușor de urmărit. Asta am ascultat și plăcut în 2019, iar pe câteva le am și în format fizic (CD).

DEATH

AMON  AMARTH - Berserker

Cine a cunoscut AA dintotdeauna știe la ce să se aștepte pe acest album.Fără surprize mari, același death metal melodic și energizant, pe teme vikinge.Am ales Crack the sky pentru că mă duce cu gândul la mărețul Pursuit of vikings de pe Fate of Norns, al cărui clip  live la  Music Hall –Koln de prin 2006  m-a făcut să mă atașez iremediabil de Hegg&Co. Vorba unui prieten, simți cum creste barba pe tine văzând așa ceva.Cam de pe când apărea Fate of Norns  mi-am lăsat și eu barbă, dar din alte motive...

 

ENTOMBED AD - Bowels Of Earth
Varianta  ENTOMBED  reanimată de LG Petrov și botezată AD pe motive de divergențe cu fostii cpechipieri, revine cu un nou album de death-n-roll, de data mult mai death decât roll.Să fie Elimination .

INSOMNIUM –Heart Like A Grave
Dacă aș zice că așa ar fi trebuit să sune  și ultimul Inflames, iar mi s-ar da în cap că sunt retrograd și nu înțeleg metalul modern.Așa că nu mai zic nimic. Am ales Valediction.

DOOM

AVATARIUM -The Fire I Long For

Inițial un side project al lui Leif Edling, la cel de-al 4-lea album se poate spune că sunt pe picioarele lor, master Leif mai contribuind doar la compoziotie pe 3 piese din cele 9. Un melaj de Black Sabbath, Deep Purple,  ceva blues peste care vine vocea Jenniei-Ann Smith și ASMR-ul e gata.

CANDLEMASS-The Door  to Doom

Toată lumea se aștepta la un Epicus... partea a II-a, odată cu revenirea lui Johan Längqvist la voce.N-a fost să fie (nici nu avea cum să fie și nici nu trebuia să fie).A ieșit un album solid, care câștigă câte ceva la fiecare reascultare.Cum zicea cineva, vom vedea cum va „îmbătrâni„ albumul, acum e prea devreme de dat sentințe radicale.Ca fapt divers, trupeții s-au ales cu o nominalizare Grammy la categoria Best Metal Performance pentru Astorolus - The Great Octopus. Au rămas cu nominalizarea, câștigătorii fiind Tool.

CRYPT  SERMON -The Ruins of Fading Light

O trupă tânără de epic doom, la început am strâmbat din nas văzând că bântuie prin topurile hipsterești si mă tem să nu pătească ca și Pallbearer.Se respectă întrutotul rețeta subgenului, vocea poate puțin prea ”crispy”.Am ales Key of Solomon.

MONASTERIUM - Church of Bones

La fel, o trupă tânără de epic doom din Polonia, cu un vocal ce aduce cu Fabio Leone.Am ales The Last Templar.

SAINT VITUS -Saint Vitus

Dincolo de ciudățenia  de a scoate în 2019 un  album cu același titlu cu al celui de debut din 1984, mai și revine pe post de vocal  Scott Reagers, solistul inițial.Același lucru ca și la Candlemass, un album solid, iar deși sunt fan Wino, trebuie să recunosc că vocea lui Reagers pică la fix. Trebuie să remarc și că varianta digi a cd-ului e super classy.Și alt bonus, tot albumul e la liber pe canalul de Youtube al celor de la  Season of Mist.


SMOULDER -Times of Obscene Evil and Wild Daring
Din nou o trupă tânără de epic doom, din Canada de data aceasta, trupă la care prestează taman Sarah Kitteringham, cronicarul care are în grijă felia de doom și heavy la Banger TV.Era culmea să nu sune bine, așa că dacă vă e dor de un melanj de  Solitude Aeturnus, Candlemass  și  Reverend  Bizarre, căscați urechea aici.


BLACK
BORKNAGAR True North

Dincolo de titlul, după mine, nu prea bine ales, chiar și fără Vintersorg la voce, Thrue North e un album excelent.Am fost și sunt în continuare fan neconditionat Vintersorg, dar părtile vocale au rămas pe măini bune, Simen ”ICS Vortex”(Arcturus, că de Dimmu nu vreau să aud) - și Nedland (Lazare din Solefald).Orgasmul  auditiv extrem pentru mine a fost când pe Winter Thrice au dat cu vocea toti fostii vocalisti, inclusiv Garm (Kristoffer Rygg –Ulver,Arcturus).Am ales Up North, cu un clip de Costin Chioreanu al nostru.


HEAVY/POWER

ATLANTEAN KODEX -The Course Of Empire

O trupă tânără de epic metal, care după mine a cam dat de pământ anul trecut cu multi din aria asta.Îmi aduce putin cu  While Heaven Wept și Warlord de pe Holy Empire.O altă bilă albă, albumul se poate asculta pe canalul de youtube al celor de la Van Records.Am ales People Of The Moon (Dawn Of Creation).

 

PROG

DEVIN TOWNSEND - Empath

Lăsând la o parte Tool, Opeth sau chiar Dream Theater, alegerea mea pe zona asta pe 2019 a fost Devin.

 

THRASH

SACRED  REICH - Awakening




INDUSTRIAL
LINDEMANN – F&M
La patru ani după  fenomenalul Skills In Pills, cei doi mari deranjați la mansardă,  Till Lindemann ( Rammstein) și Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy) au pus-o  din nou de-un album de zile mari. Nu mai zic nimic, urmăriți doar clipurile disponibile pe canalul oficial, majoritatea în variantă cenzurată. Că deh, tematica bdsm și imaginile șocante nu sunt pentru toată lumea.

 GROOVE/ Rockabilly

VOLBEAT- Rewind Replay Rebound

Când i-am văzut în 2010 la Sonispherere, am zis wtf, ăsta-i elvis metal.Nu auzisem de ei până atunci, dar după acel show au ajuns  o permanență în playlistul meu.Amestecul de metal cu rockabilly și chiar rock-n-roll îmi dă o stare tonifiantă și de multe ori ascult Volbeat pe telefon atunci când am de făcut  munci fizice solicitante. Ultimul album are de a face cu nostagiile după copilărie și adolescență și m-a prins numai bine anul ăsta (detalii în partea a doua a retrospectivei).


Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente