UiPath face o nouă achiziţie: Peak, un start-up britanic de AI, pentru a-şi consolida soluţiile specializate pe industrii bazate pe inteligenţa artificială

  • Postat în Profesional
  • la 25-03-2025 06:05
  • 27 vizualizări
UiPath face o nouă achiziţie: Peak, un start-up britanic de AI, pentru a-şi consolida soluţiile specializate pe industrii bazate pe inteligenţa artificială
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Blog Invest

♦ Daniel Dines, fondator şi CEO al UiPath: Atunci când sunt combinate cu platforma UiPath, aplicaţiile customizate de AI ale Peak ne vor spori capacitatea de a oferi soluţii care optimizează aplicaţiile specifice industriei, oferind o valoare incredibilă clienţilor.

UiPath (NYSE: PATH), lider de software de automatizare a între­prinderilor şi inteligenţă artificială (AI) şi prima companie românească listată la Bursa de la New York, a anunţat achiziţia Peak, o companie britanică specializată în soluţii de AI pentru optimizarea preţurilor şi gestionarea stocurilor în diverse industrii. Potrivit reprezentanţilor UiPath, tranzacţia face parte din strategia companiei cu ADN românesc UiPath de extindere a portofoliului de soluţii AI adaptate nevoilor specifice ale diferitelor sectoare economice.

„Odată cu achiziţia Peak, ne accelerăm misiunea de a ne consolida strategia de soluţii AI specializate pe industrii. Atunci când sunt combinate cu platforma UiPath, aplicaţiile customizate de AI ale Peak ne vor spori capacitatea de a oferi soluţii care optimizează aplicaţiile specifice industriei, oferind o valoare incre­dibilă clienţilor“, a transmis printr-un comunicat Daniel Dines, fondator şi CEO al UiPath.

Deşi termenii financiari ai achiziţiei nu au fost dezvăluiţi public, surse apropiate tranzacţiei au declarat pentru publicaţia TechCrunch că Peak nu era în căutarea unui cumpărător şi nici nu se afla în dificultăţi financiare. Ultima rundă de finanţare ridicată de Peak a avut loc în 2021, când compania a atras o investiţie în valoare de 75 de mi­lioane de dolari de la SoftBank, care a dus evaluarea acesteia la 267 de milioane de dolari, arată sursa citată anterior. La finalul anului 2023, Peak a raportat venituri de 9 milioane de lire sterline (11,6 milioane de dolari), în creştere cu 17% faţă de anul precedent, arată ultimele date financiare ale companiei depuse la Companies House din Marea Britanie, scrie TechCrunch.

Peak permite clienţilor să dezvolte fluxuri de lucru AI, să proceseze date şi să furnizeze predicţii care sunt apoi utilizate pentru optimizarea proceselor critice de afaceri prin API-uri sau aplicaţii web integrate, au transmis reprezentanţii companiei prin comunicatul de presă.

De asemenea, compania oferă o nouă categorie de aplicaţii decizionale bazate pe AI care permit utilizatorilor să ia decizii complexe, cum ar fi planificarea stocurilor şi optimizarea deciziilor privind preţurile produselor.

În urma achiziţiei, ca parte a UiPath, soluţiile Peak se pot extinde la nivel global şi pot penetra noi industrii, oferind clienţilor şi părţilor interesate oportunitatea de a spori creşterea şi inovarea.

„Pentru clienţii noştri, aceasta este o etapă interesantă. Tehnologia, echipa şi viziunea noastră de bază rămân neschimbate – doar acum, avem sprijinul uneia dintre cele mai respectate companii de AI şi automatizare din lume . Împreună, vom oferi o valoare şi mai mare, asigurându-ne că companiile nu numai că pot lua decizii mai inteligente cu ajutorul inteligenţei artificiale, ci şi pot acţiona asupra lor fără probleme prin automatizare“, au scris reprezentanţii Peak pe site-ul companiei.

La rândul său, accentul pus de Peak pe accelerarea adoptării AI în sectoare precum comerţul cu amănuntul şi producţia, va permite UiPath să accelereze creşterea pieţei şi să ofere aplicaţii agentice de ultimă generaţie, orientate pe industrii bazate pe AI cu inteligenţă alimentată de LLM-uri, au mai spus reprezentanţii celor două companii în comunicatul de presă transmis de UiPath.

„Faptul că ne unim forţele cu UiPath este următorul pas pentru Peak în această etapă a călătoriei noastre şi nu aş putea fi mai încântat de acest lucru. Pe măsură ce automatizarea şi AI-ul agentic converg, intrăm într-o nouă eră a posibilităţilor pentru întreprinderi. Amprenta globală a UiPath, expertiza profundă în domeniul întreprinderilor şi angajamentul solid faţă de inovarea AI ne vor permite să ne accelerăm viziunea – aceea de a oferi întreprinderilor soluţii AI specializate care să le ajute în luarea deciziilor la scară largă. Suntem mândri de ceea ce am construit şi, ca parte a UiPath, aşteptăm cu nerăbdare să oferim o valoare şi mai mare clienţilor noştri“, a spus Richard Potter, CEO şi cofondator Peak.

El a adăugat că Peak va îmbunătăţi şi mai mult capabilităţile platformei de automatizare agentică UiPath. De exemplu, organizaţiile trebuie să îndeplinească cerinţe stricte pentru calcule complexe într-o varietate de procese de afaceri, au mai spus reprezentanţii companiei.

„Întreprinderile au nevoie de analize precise şi predicţii în care pot avea încredere, iar soluţiile Peak vor constitui coloana vertebrală a noilor agenţi construiţi pentru a stabili preţurile şi stocurile pentru clienţii UiPath. Capacităţile mai largi de inteligenţă decizională ale Peak vor fi, de asemenea, integrate în capacităţile de orchestrare ale platformei de automatizare agentică UiPath, permiţând utilizatorilor sa dezvolte procese autonome bazate pe datele contextuale ale clienţilor.“

Atât clienţii UiPath cât şi cei ai Peak vor avea acum posibilitatea de a realiza venituri mai mari şi o îmbunătăţire a marjei de profit cu ajutorul acestor tehnologiilor combinate, conform comunicatului transmis de reprezentanţii UiPath.

„UiPath şi Peak au fost deja în măsură să ofere astfel de oportunităţi de succes prin parteneriatul lor existent. De exemplu, UiPath şi Peak au transformat procesul de ofertare a preţurilor pentru Heidelberg Materials, o companie cu sediul în Regatul Unit şi unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume. Soluţia utilizează automatizarea pentru a colecta şi combina date din sute de puncte de date, valorifică inteligenţa artificială pentru a determina o ofertă optimă pentru un anumit client şi informează profesioniştii din vânzări. Prin acest proces complet automatizat, Heidelberg Materials a dobândit o eficienţă mult mai mare a echipei de vânzări, prin livrarea mai rapidă a ofertelor şi creşterea ratelor de conversie.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2025

Puteti investi la bursa prin platformele:

  • Deschide cont eToro – (Your capital is at risk.)
  • Deschide cont NAGA – (Your capital is at risk.)
  • Deschide cont XTB – (Your capital is at risk.)

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

  • Carti de investiții la bursă: https://bit.ly/carti-investitii-emag
  • Cursuri și ghiduri de investiții – De unde înveți să investești – https://bit.ly/2F7qg6w
  • Inscrie-te in: Invest Club – Comunitatea Investitorilor din Romania.
  • Inscrie-te in MAIOR ARMY – Prima Armata de Investitori din Romania.